Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
US OPEN

Jedini Grand Slam na kojem se dogodilo ubojstvo, a jedan rekord drži Hrvat!

27.08.2018.
u 10:08

US Open tijekom povijesti po mnogo čemu bio je pionir u svijetu tenisa.

Danas počinje US Open, jedini teniski turnir koji se neprekidno igra već 137 godina. Za razliku od preostala tri Grand Slama – Wimbledona, Roland Garrosa i Australian Opena, US Open nije prekidan ni za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata.

Iako današnje generacije US Open doživljavaju kao turnir na betonu, sve do 1974., odnosno gotovo 100 godina (od 1881.), igrao se na travnatoj podlozi. Od 1975. do 1978. podloga na US Open bila je zemljana, a onda je od 1978. pa sve do danas beton prepoznatljiv znak US Opena.

Zanimljivo, Jimmy Connors u muškoj te Chris Evert u ženskoj konkurenciji uspjeli su osvojiti US Open na sve tri podloge.

Jedini igraju tie-break u 5. setu

A ova sadašnja betonska podloga dosta je sporija od ostalih turnira. To je zato što US Open ima poseban beton na koji je stavljena dodatna podloga napravljena od akrila, kože i silikona.

1/5

US Open tijekom povijesti po mnogo čemu bio je pionir u svijetu tenisa. Godine 1970. postao je prvi Grand Slam turnir koji je počeo koristiti pravilo odlučujuće igre (tzv. tie-break) u situaciji kada u setu dođe do rezultata 6:6 u gemovima. A US Open danas je jedini Grand Slam na kojem se igra tie-break u odlučujućem petom setu.

Grand Slam u New Yorku uvijek je bio prepoznatljiv i po borbi za ravnopravnost spolova. Tako je još 1973. postao prvi Grand Slam na kojem pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji dobivaju isti novac. Te 1973. John Newcombe i Margaret Court dobili su po 25.000 dolara, dok će na ovogodišnjem turniru pobjednik i pobjednica otići bogatiji za 2,8 milijuna dolara.

Inače, US Open ima najbogatiji fond već godinama, ovaj put dijelit će ukupno 53 milijuna dolara, što je sedam milijuna više od Roland Garrosa, osam od Wimbledona te čak 11 od Australian Opena.

1/5

US Open je pionir i po tome što je još 1975. uveo igranje pod reflektorima, a i prvi je koji je žensko finale pomaknuo s nedjelje na subotu, što su poslije preuzeli i Wimbledon, Roland Garros i Australian Open.

Čelnici US Opena vole se hvaliti i podatkom da je kod njih na tribinama potpuno jednak broj muškaraca i žena, što na drugim turnirima nije slučaj. Prošle godine tako je na US Openu bilo čak 49 posto gledateljica.

Očito su i one prepoznale tu ravnopravnost među spolovima kojom se ponose na US Openu, što uostalom potvrđuje i podatak da jedini od svih Grand Slamova daje potpuno jednake trofeje muškim i ženskim pobjednicima.

Kad smo kod brojki vezanih uz gledatelje, na US Openu pojede se tijekom turnira po 250.000 hamburgera i hot-dogova te 60.000 banana, a ispije se i 275.000 koktela Honey Deuce.

A kad smo već kod zanimljivosti, US Open jedini je Grand Slam na kojem tijekom jednog meča dogodilo ubojstvo!

Dok je nesretni Amerikanac 1977. na središnjem terenu gledao meč Johna McEnroea i Eddieja Dibbsa, u njega se zabio zalutali metak i na mjestu ga usmrtio. Nadamo se da takve slike na ovogodišnjem turniru i na ijednom ubuduće nećemo gledati.

Ali gledat ćemo prvi put od Wimbledona 2017. nastup velike četvorke svjetskog tenisa – Federera, Nadala, Đokovića i Murraya.

Federer će se boriti za svoju šestu titulu, čime bi se odvojio na vrhu od Jimmyja Connorsa, koji sa Švicarcem drži rekord s pet osvojenih US Opena.

1/5

Jedan rekord drži i Karlović

A kad smo već kod rekorda, jedan na US Openu drži i Hrvat. Naime, Ivo Karlović u meču protiv Yen-Hsun Lua 2016. ispalio je čak 61 as, što do danas nitko nije srušio. Nažalost, taj rekord Karlović ove godine neće moći ponoviti jer je ispao u kvalifikacijama...

Ali, i bez njega ovaj će nam Grand Slam biti jako zanimljiv. I jedva čekamo da danas počne.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije