Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST TENISA

Je li Borna Ćorić nasljednik Novaka Đokovića?

Borna Ćorić
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
15.10.2018.
u 21:14

Uvijek je opasno predviđati budućnosti, no katkada svi volimo uploviti u te vode... A u njih se uvukao i jedan Hrvat.

Znamo svi da će jednom doći i taj dan kada na teniskim terenima više nećemo gledati Rafaela Nadala, Rogera Federera, Novaka Đokovića, Andyja Murrija i ostalo elitno društvo bijelog sporta. Pitanje je vremena kada će na njihova mjesta doći neki novi klinci, klinci koji već sada dokazuju kako im je mjesto u Top 10. Klinci koji su imali čast igrati baš protiv ovih najboljih, ali klinci koji čekaju tu smjenu generacija pa da mogu nekim svojim ritmom i igrom postavljati nove rekorde.

Borna je budućnost

Uvijek je opasno predviđati budućnosti, no katkada svi volimo uploviti u te vode... A u njih se uvukao i jedan Hrvat.

Lagao bi onaj koji bi rekao kako Borna Ćorić (21) ne pripada društvu tih mladih talenata u kojima mnogi vide nastavak ovog sporta. Ipak je on ove godine pokazao zavidan napredak, a finalom u Šangaju (koji je izgubio od Đokovića) stigao je do najboljeg renkinga u karijeri. Od ponedjeljka je 13. tenisač svijeta. A na tenisku se scenu probio 2014. kada je zaintrigirao svijet. Tada je sa svojih 16 godina u četvrtfinalu u Baselu slavio protiv Nadala. Nakon toga ušao je u prvih 100 igrača svijeta i postao najmlađi koji je to napravio još od Nadala i 2003. godine.

Borna je od tada imao uspona i padova... No, vidi se po njegovoj igri, načinu razmišljanja i stabilnosti u glavi da je porastao kao čovjek, ali i sportaš. Štoviše, jedan je od najzaslužnijih što se Hrvatska plasirala u finale Davisova kupa ove godine. Pitanje je godine, dana, trenutka kada će Borna biti u Top 5.

No za to će se morati vraški namučiti jer ima veliku konkurenciju. Tik do njega je Nijemac Aleksandar Zverev (21). Iako je Zverev trenutačno bolje rangiran jer je peti igrač na ATP ljestvici, važno je napomenuti kako Borna vodi u njihovim ogledima. Slavio je tri puta, dok je jednom upisao poraz.

No Aleksandar je ove godine osvojio tri naslova, u karijeri ih ukupno ima devet, dok ih Borna ima dva, od kojih je jedan od ove godine i to onaj u Halleu... Osim toga, Zverev je linijski igrač, ali sve je bolji i na mreži, pa nije ni čudno što u njemu svi vide veliku buduću zvijezdu.

Nisu njih dvojica sami. Velike stvari predviđaju se i Stefanosu Tsitsipasu (20). Mladi Grk trenutačno je među prvih 15 igrača svijeta, omjer pobjeda i poraza na ATP Touru mu je 37-34 i sve je izvjesnije da će jednoga dana biti u samom vrhu.

U tome je društvu i Andrej Rubljov. Njegovu igru mnogi uspoređuju s boksom jer ima brze kombinacije. Naime, kada je u jednom meču pobijedio Davida Goffina na US Openu, Goffin je rekao:

– Bilo je teško jer je igrao brzo i stalno lijevo-desno, lijevo-desno, kao boksač.

A uz brzinu ima i sjajan forhend i servis. Možda je njegov mentalni sklop posložen tako jer mu je otac bio boksač...

Shapovalov je dobar na travi

Denis Shapovalov (19) u prvih je 30 na svijetu i također se tek afirmira u ovom elitnom sportu. Najdraža podloga mu je trava, što nije čudno s obzirom na to da je odrastao gledajući najdražeg mu Rogera Federera.

Na ATP ljestvici 40. jest Frances Tiafoe (20). Ove je godine osvojio jedan naslov (Delray Beach). U karijeri mu je omjer pobjeda i poraza 35 – 49 kad govorimo o World Touru i Grand Slamovima...

Alex de Minaur (19) također je zaslužio biti na ovoj listi. Među najboljima je na svijetu, a omjer pobjeda i poraza mu je 24 – 24, na Challengerima 36 – 21, a na Futuresima 39 – 18....

>> Pogledajte razgovor s Bornom Ćorićem na Večernji TV-u

Ključne riječi

Komentara 10

IK
ikac62
23:56 15.10.2018.

Neću da navučem gnev svojim komentarom , ali najavljivati neku karijeru igrača koji sada ima 21god i osvojeno to što je do sada osvojio ... i reći da je to naslednik Novaka ... dajte , molim vas !!!! Mislim i da stvarno stvarate pritisak Ćoriću i da bi bolje bilo da on sada u ovom uzrastu ima što više mečeva sa njegovim vršnjacima ... Zverev , Edmund , Tomić , Kirijos , Tsitsipas ... Pustite vi to što je zveknuo Federera , treba imati niz u pobedama , a i sam Federer mi je u tom meču bio sumnjiv .... čak šta više i pametan ... izbegao je još jednu blamažu u finalu .

PE
peugeot
21:47 15.10.2018.

Katarina, manite se ove vrste previdjajucih tekstova. I ostavite, ne samo Vi, nego i ostali Bornu na miru da se bez pritiska teniski razvija. Tako su teniski novinari u Francuskoj svojevremeno vrsili pritisak na tenisera po imenu Richard Gasquet. Imaoo je samo sedam godina kad su ga francuski teniski novinari spopali nazivajuci ga buducim "Mozartom tenisa". Ponekad bi se i desilo da malo kroci u Top-10. Ali ubrzo bi bio odatle katapultiran. Po meni, mozda bi radi postizanja vece brzine, pokretljivosti i boljeg pokrivanja teniskog terena, trebao malo smrsati. Velika je nada, ali ostavimo ga na miru da teniski "rudari" i pece teniski zanat.

TE
Testera
22:48 15.10.2018.

Da je pobjedio Novaka, bio bi po novinarima najbolji na svijetu. Problem Borne je oscilacija igre. Sutra može izgubit od 153 igrača svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije