Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči nove skijaške sezone

Ivica Kostelić: Janica je posebna, ja nisam

spo-ivek-txt.jpg
import
13.11.2006.
u 18:13

Nakon nekoliko zagrebačkih dana, koje je proveo u suhom treningu i pohađanju predavanja na studiju povijesti, Ivica Kostelić jučer je ponovno otišao na Hintertux. Na završne pripreme za skori početak nove skijaške sezone, krajem listopada u Söldenu. Razgovarali smo u maksimirskom parku, a Ivica se istinski oduševio kada smo mu poklonili knjigu "Povijest Engleske" izdanu prije 80-tak godina. U trenu smo shvatili da se doista fanatično zanima za povijesna zbivanja.

Studiram iz hobija

Studirati povijest odlučio sam jer mi je to hobi. No, želim biti dobar student, ne želim se time baviti ofrlje. Koja su vam povijesna razdoblja najzanimljivija?
Na vrhu je definitivno Drugi svjetski rat, poslije toga su srednji vijek za kojeg govore da je odveć mračno doba. Potom dolaze Rimsko Carstvo i rano moderno doba.

Vi imate akademske ambicije. Ima li sestra Janica ambicija da završi srednju školu?
Da, Janica će ove sezone završavati srednju školu. Ona pohađa dopisnu trgovačku i na posljednjoj je, trećoj, godini. Ja sam završio dopisnu gimnaziju u Gundulićevoj.

Možete li povjerovati da je taj njezin sportski nerv anestezirao i da se neće probuditi i potaknuti ju da se vrati skijanju?
Ja nisam mislio da će se ovo ikad dogoditi. No, nije problem u sportskom nervu, nego u njenim poteškoćama s koljenom i leđima.

Dakle, izrazito visoka razina tolerancije na bol koju oboje imate kod nje je popustila?

Da, tako je. No, ako se pogleda povijest njezinih ozljeda, ispada da je ono što je postigla nemoguće. Na ovom planetu ljude koji nasuprot svim tim ozljedama mogu ostvariti takve rezultate možeš nabrojiti na prste jedne ruke.

Kolika pauza dozvoljava povratak na vrh?
Ne znam. Janica je fenomen. Ona se unatoč ozljedama vraćala i opet sve pobjeđivala. Nakon pauze i ona bi trebala biti slabija. No, ona je mene često demantirala, a i druge. U smislu, nije trenirala, bila je ozlijeđena, ove godine ništa od nje. No, kod Janice je sve moguće.

Koliko ste vi imali operacija?

Sedam. Sve na koljenima. Šest na desnom. Hvala Bogu koljeno je sada dobro. Za posljednjih treninga na Hintertuxu nisam imao problema. Bilo je strahovito ledeno, trenirali smo na "betonu". To je bio veliki stres za tijelo, no fenomenalan trening i dobar pokazatelj za koljeno.

Tehnika se precjenjuje

Što za vas znači to što vas je preuzeo otac?
Što se tiče utrka to je jako dobro jer tata je jako dobar motivator pa ću neke lošije rezultate brže prebroditi. Osim toga on odlično zna upravljati treningom.

Kažu neki da mu je, s obzirom na to da nije izvorno iz skijanja, tehnički dio slabija strana?

Da, no tehnički se dio u skijanju malo precjenjuje. To je fama koju su stvorili, recimo, Slovenci...

Koga očekujete kao najljuće protivnike u slalomu?
Svakih par godina pojavi se netko novi. Može biti da će mladi Švicarci biti odlični, Berthod i Albrecht. No, i dalje će prednjačiti Rocca, Raich, Ligety, Schoenfelder, Palander.


Djevojka i knjiga pod embargom

O dvije teme – o svojoj novoj djevojci, Islanđanki, i o knjizi koju piše – Ivica ne želi razgovarati.
– Najgore je to kada kažeš jednu riječ, a onda ti frajeri prišiju cijelu priču. Čim kažeš kako se zove oni će ti već prišiti da ti ona kuha i slično. Stoga, o tome neću pričati jer to će nekom razbuktati maštu pa će još ispasti da sam se zaljubio u Marsovku. Ni o knjizi neću pričati jer su me već optužili da pišem knjigu o nacizmu. (db)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije