Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U novom Maxu!

Ivana opaka: Dajem se cijela za novi meč za svjetski pojas

Ivana Habazin
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
12.12.2015.
u 15:48

Povratak u ring: Habazin se vratila nakon godinu dana. Priču donosi tjednik Max!

Ivana Habazin (15-2, 6 KO) u rujnu 2014. borila se u Kopenhagenu u najvećem meču u povijesti ženskog boksa. Poražena je od uvjerljivo najbolje boksačice svijeta Cecilije Braekhus (27-0, 7 KO) jednoglasnom sudačkom odlukom.

Iako je prvi ženski boksački meč održan 1876., većina organizacija nije boksačicama dozvoljavala nastupe sve do kasnih 1980-ih. Švedska je 1988. godine ukinula zabranu za žene u amaterskom boksu, što su ubrzo slijedile i Sjedinjene Države i ostale zemlje. Kulminacija ženskog boksa dogodila se 2012., pojavljivanjem na Olimpijskim igrama u Londonu.

U relativno kratkoj povijesti svoje mjesto zauzima i Ivana, bivša IBF-ova prvakinja svijeta u velteru. Pojas je osvojila u ožujku 2014. protiv Sabrine Giuliani iz Belgije.

Ivani Habazin (26) jedini je motiv za ostanak u ringu nova prilika za borbu s "prvom damom" svjetskog boksa. Put do novog okršaja s Braekhus vodi preko borbe za naslov EBU europske prvakinje.

Kao uvod u pohod na europski vrh Habazin se proteklog vikenda vratila u ring nakon više od godinu dana pauze i za 47 sekundi nokautirala Dajanu Bukvu iz BiH.

– Nemamo još točan datum, ali trebala bih imati meč u ožujku. Protivnica će najvjerojatnije biti neporažena Švicarka Ornela Domini (9-0, 2 KO) s obzirom na to da ona drži EBU europsku titulu. To je i nebitno, jer imam samo jedan cilj tko god to bio.

Imali ste problema s ozljedama u posljednje vrijeme?

– Godinu dana sam se mučila s koljenom. Nisam mogla trčati, a taman što sam krenula i ušla u formu, ozlijedila sam skočni zglob te dva mjeseca bila limitirana. Čeka me i operacija zgloba, ali to ćemo riješiti nakon meča. Treninge odrađujem uz pomoć ortoze.

Cilj vam je revanš s najboljom boksačicom svijeta Cecilijom Braekhus, a u međuvremenu ste i zajedno trenirale.

– Revanš je jedina stvar koja me zanima, da nema te prilike, vjerojatno ne bih više boksala. U pobjedu ne sumnjam. Prilikom sparinga jako dobro sam je upoznala te sam bila i bolja od nje. Ona to zna i izbjegavat će borbu koliko god može. S obzirom na to da osvajanjem EBU europske titule postajem prva izazivačica po WBC-u, moram se koncentrirati na tu borbu, ali svaki trening, sparing koji radim, radim za Ceciliju. Moram mijenjati i način boksanja, čeka me velik posao.

Braekhus je pod ugovorom s Kličkovim K2 Promotionsom. Trebala se boriti u uvodnom dijelu priredbe na kojoj je Tyson Fury pobijedio Vladimira Klička, ali je Norvežanka morala otkazati zbog ozljede. Protivnica u 17. obrani naslova svjetske prvakinje trebala joj je biti baš europska prvakinja Ornella Domini.

Bivša svjetska boksačka prvakinja Holly Holm spektakularno je nokautirala Rondu Rousey i postala UFC-ova prvakinja.

– Priželjkivala sam takav ishod. Ronda je postala komercijala i izgleda da je tu borbu olako shvatila. Holly pratim godinama, svjetska je prvakinja i u kik-boksu i u boksu. Rondi treba puno više rada da bi se "uboksala". Ne sumnjam da će Holly dobiti i uzvrat.

>>Ronda napokon progovorila nakon poraza: Za šest mjeseci ću moći pojesti jabuku

Komentara 3

KT
komen_tar
16:08 12.12.2015.

kome se daje?

DU
Deleted user
16:21 15.12.2015.

Mužača - ne dirati niti štapom ! Boks priliči ženama kao Zagorcu bezalkoholni sok.

Avatar Highkm
Highkm
17:52 14.12.2015.

Iako je jako goropadna, umirio bi ju u prvoj rundi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije