Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME ZA SEZONU

Zabrinjavajuće stanje hrvatskog relija: 'Problem su loša konkurentnost i veliki budžetski zahtjevi'

Startao 29. Rally Opatija
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/5
05.01.2024.
u 17:07

Nadam se da će se već iduće sezone i kod nas preslikati modeli natjecanja kakve prakticiraju Slovenci, kako bismo u tom slučaju mogli govoriti i o kvalitetnom hrvatskom prvenstvu – istaknuo je Viliam Prodan

Nastup na hrvatskom izdanju WRC natjecanja i povratak u prvenstvo Hrvatske s novim automobilom, planovi su koji ove godine očekuju Viliama Prodana, koji jedva čeka start sezone. Kako bi ga dočekao spreman, Prodan i njegov suvozač Marko Stiperski zimu provode u intenzivnim pripremama za novu sezonu.

– Pripreme reli natjecatelja sastoje se od nekoliko ključnih elemenata: osiguravanje budžeta, fizičkih priprema te što više treninga i testiranja s automobilom. Bitno je što više biti u automobilu, a to je kod nas velik problem u zimskom periodu – otkrio je Prodan.

GALERIJA Staza u Imoli pod vodom: Osoblje žurno evakuirano u strahu od novih žrtava

Startao 29. Rally Opatija
1/21

Prošlu sezonu Prodan je započeo s novim suvozačem, Markom Stiperskim, što se pokazalo kao pun pogodak. Osim novog suvozača početak godine označio je i novo prvenstvo, a za dvojac Prodan-Stiperski odluka je pala na natjecanje u slovenskom prvenstvu.

– Vrlo jaka liga bila nam je dodatni izazov, a novi suvozač samo motiv da budemo bolji i brži. Nastupima u Sloveniji smo zadovoljni, ali smo na pola prvenstva stali s daljnjim nastupima jer smo odlučili da nam je bolje početi pripreme za 2024. s potpuno drukčijim automobilom. U nastavku sezone odradili smo dva natjecanja novim automobilom i dobili korisne informacije za nadolazeću sezonu. Rekao bih da je 2023. bila dobra trening-sezona.

VEZANI ČLANCI:

Brzinski ispiti vrlo su slični u Sloveniji i Hrvatskoj. Razlika je u kvaliteti posada i izvedbe samih natjecanja.

– Nadam se da će se već iduće sezone i kod nas preslikati modeli natjecanja kakve prakticiraju Slovenci, kako bismo u tom slučaju mogli govoriti i o kvalitetnom hrvatskom prvenstvu – istaknuo je Prodan.

Nakon uspješnog starta sezone u Sloveniji, dogodile su se opet promjene. Prodan se sa svojim timom odlučio za zaokret – završiti s natjecateljskom sezonom u Sloveniji i krenuti s pripremom za sezonu 2024. i to na omiljenim utrkama u Hrvatskoj.

– Pao je dogovor da promijenimo automobil, a to je značilo da bodovno više ne možemo nastupati u sklopu prvenstva Slovenije, a sve u svrhu pripreme za 2024. godinu, gdje je jedan od ciljeva dobar nastup na WRC-u u Zagrebu – naglasio je naš vozač.

VEZANI ČLANCI:

Zadnje utrke koje su odvozili u 2023. – Kumrovec, Buzet i Idrija – Prodan i Stiperski iskoristili su za testiranje novog automobila.

– Ove utrke bile su testne za nas, ali s tri pobjede u tri nastupa pokazalo se da smo se jako zbližili s automobilom, ali imamo još detalja na kojima moramo poraditi kroz treninge prije samog starta sezone. Ford Fiesta Rally3 pokazao se jako konkurentnim automobilom te s nestrpljenjem očekujemo novu sezonu.

Kao jedan od iskusnijih relijaša u Hrvatskoj, Prodan je prokomentirao i konkurenciju među vozačima u Hrvatskoj.

– Jedan od problema hrvatskog relija jesu loša konkurentnost i veliki budžeti potrebni za nastupe, zato dolazimo do loše konkurentnosti – zaključio je Prodan.

VIDEO

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije