Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENUTAK ISTINE Može li Dinamo preko NEC-a do zlata vrijednih bodova?

'Iskusni' Dinamo protiv 'zelenih' Nizozemaca

Foto: Marko Prpić
import
23.10.2008.
u 12:32

Prvi i za Dinamo iznimno važan susret 1. kola skupine D Lige Uefe igra se u četvrtak u Maksimiru, a protivnik je po mjeri - nizozemski NEC iz Nijmegena.

Po mjeri isključivo zbog europskog neiskustva nizozemske momčadi kojoj će ovo biti tek peti nastup u Kupu Uefe. Problem bi mogla predstavljati dobra forma koju u zadnje vrijeme pokazuje NEC, a u prilog tome ide i činjenica da im je jedini poraz u posljednje vrijeme nanio tek Heerenveen našeg Danijela Pranjića i upravo je pogodak hrvatskog reprezentativca u drugom poluvremenu probio čvrsti blok NEC-a.

Bez tri boda protiv NEC-a nema ni mira ni samopouzdanja
Dinamu će, usprkos neiskustvu Nizozemaca u europskim natjecanjima, biti uistinu teško budući da problema u redovima prvaka Hrvatske ima, željeli oni to priznati ili ne. U PHNL-u i dalje cvjetaju ruže iako su igre u većini susreta ispod očekivane razine. Potvrdio je to i remi u posljednjem kolu kad je Dinamo na Šubićevcu odigrao tek 2:2 sa Šibenikom, a oba gola su postigli u drugom dijelu nakon što se na odmor otišlo s dva gola prednosti domaćeg sastava.

Pritisak navijača na Upravu predvođenu Zdravkom Mamićem, problemi u obrani, nekoliko susreta gdje su napadači promašivali nemoguće i često velika bezidejnost srednjeg reda je nešto što ne dopušta neki veliki optimizam modrim navijačima. Dinamo je slabiji nego što je to bio prošle sezone. Odlaskom Luke Modrića i Ognjena Vukojevića nestalo je i kreativnosti i trke, a na terenu nema pravog vođe. Igor Bišćan to očigledno nije, a upitan je i napet odnos u svlačionici koji svi tako spremno negiraju, a on je najvidljiviji upravo na terenu. Način igre "Idemo svi uposliti Mandžukića" očigledno ne funkcionira, a i sam Mario, iako je uz Mikića najbolji pojedinac, previše oscilira i dopušta si nastupe koji su toliko loši da ih je najbolje već drugi dan zaboraviti.

Sve je bolji Luis Ibanez, ali uoči NEC-a brine fizička sprema Dine Drpića koji se prije nekoliko dana našao čak i iza rešetaka zbog manejg incidenta s policijom, a nije sigurno ni hoće li među Dinamove vratnice stati Tomislav Butina. Kažnjeni su i Tomislav Šokota i Boško Balaban, zbog nesportskog ponašanja, a sve to znatno utječe na atmosferu u svlačionici.

"Kad bi barem Domžale gostovao svaki dan!"
Ono što najviše brine je domaća forma Dinama u europskim nastupima. Ove sezone jedina je pobjeda upisana protiv slovenskog Domžala, iste momčadi koja je svladana i sezonu ranije. Prije toga i između toga sami porazi i remiji. Kako objasniti remije s Linfieldom i nikad lošijom Spartom, a uz takva izdanja porazi od Šahtara, Werdera, Ajaxa i HSV-a ne trebaju više nikoga čuditi. Poznato je da Dinamo mnogo bolje igra u gostima ili uzvratnim susretima, ali ovaj put igra se jedna utakmica i to baš u Maksimiru, a pobjeda je od velike važnosti. Ne osvoje li se tri boda protiv NEC-a, prolaz u drugi krug natjecanja, odnosno nokaut-fazu, bit će već tada jako daleko, bez obzira što im u goste dolazi i ruski Spartak, još jedan klub koji ne briljira u posljednje vrijeme.

Gostovanja kod Tottenhama i Udinesea bit će teži susreti, iako "pijetlovi" nakon osam kola drže posljednje mjesto engleske Premijerne lige sa samo dva osvojena boda. U Udinama su se nasukale i mnogo jače momčadi od Dinama, a organizirane momčadi poput Udinesea vrlo dobro znaju kako kazniti sve silne pogreške koje su sastavni dio igre modrih. Prema tome, tri boda protiv NEC-a se moraju osvojiti, ali tko je zapravo NEC i što se zna o njima?

"Hit-momčad iz Nizozemske"
Prošle sezone su muku mučili u prvom dijelu prvenstva da bi u nastavku zaredali s dobrim rezultatima i na kraju izborili pravo nastupa u Europi. Ligu Uefe su izborili pobjedom nad Dinamom iz Bukurešta. Kod kuće slavili su 1:0, a u Rumunjskoj su odigrali bez pogodaka i našli se u bubnju koji ih je kasnije svrstao u skupinu D, kod još jednog Dinama, onog koji poznamo nešto bolje.

Neiskustvo im je veliki minus, ali NEC nije naivna momčad. Na golu je iskusni Mađar Gabor Baboš, a posebno je opasan napadač Johnny van Beukering. Zabio je 42 pogotka u 78 nastupa za klub pa će Bišćan s njim imati pune ruke posla. Naravno da NEC nije Milan ili Sevilla, ali nije ni Linfield ili Domžale, a znamo koliko se Dinamo mučio čak i s tim trećerazrednim europskim momčadima.

Koliko je NEC opasna ekipa potvrđuje i podatak kako su u zadnjih 27 nastupa doživjeli samo dva poraza, a to je najbolji rezultat od svih nizozemskih momčadi koje nastupaju u Ere Divisieu. Ostali su bez nekoliko igrača od prošle sezone pa ih možemo nazvati nešto slabijima, ali rezultati su i dalje vrlo dobri. Otišao je srednji branič Olson (WBA) i to je najveći hendikep. Opet, primili su samo pet pogodaka u devet susreta koliko su ih odigrali u novoj sezoni.

Treba pohvaliti i mladog trenera Maria Beena kojega krasi glas odličnog taktičara pa će tako i Branko "profesor" Ivanković imati dostojnu konkurenciju. Poznat je Been i po tome što odlično poznaje sve svoje igrače i što im je usadio jak momčadski duh. Ne igraju brz nogomet, ali kontra im jedno od najjačih oružja što je u kombinaciji s velikim brojem neoprezno izgubljenih lopti igrača Dinama prava i konstantna opasnost. Been čak razmišlja da najopasnijeg napadača Von Beukeringa ostavi na klupi i da prednost Timu Janssenu kako bi dobio na brzini u napadu, a to jasno pokazuje kako su i sami svjesni da im uspješne kontre mogu osigurati pozitivan rezultat.

Pobjeda ili propast
Kada se sve uzme u obzir, NEC se čini kao opasna momčad pa će Dinamo pred svojim navijačima morati odigrati jednu pravu europsku utakmicu želi li do punog plijena. Branko Ivanković je već najavio napadačku igru bez velikih kalkulacija, a to je, koliko dobra, toliko i loša spoznaja. Ovdje ipak nije riječ o nekoj amaterskoj momčadi već o dobro organiziranoj ekipi koja je svoju kvalitetu dokazala i u Ere Divisieu, natjecanju kudikamo jačem od Prve HNL. Ostaje samo da vidimo koliko Dinamo može i hoće li u Ligi Uefa opet imati ulogu promatrača ili će odigrati kako treba i odškrinuti si vrata drugog kruga i tog toliko očekivanog i priželjkivanog prezimljavanja u Europi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije