Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža iz Zakopana

Inspirativna priča iza jednog od najtežih sportova: Prije pet godina teško sam ozlijdila kralježnicu, ali nisam odustala

storyeditor/2023-07-01/SkiSkokVau1_hoo_spo_010723.jpg
02.07.2023.
u 12:00

Zlato i srebro na Europskim igrama, na velikoj skakaonici, osvojile su Slovenke Nika Križnar i Nika Prevc, 18-godišnja sestra trojice skakačke braće Prevc, a donosimo vam reportažu o jednom od najtežih sportova - skijaškim skokovima, ali i bez snijega.

Jedna od luđih stvari koje možete učiniti pri izboru sporta kojim ćete se baviti jest da izaberete skijaške skokove. Zaletjeti se na velikoj strmini iznimnom brzinom i letjeti te uspješno sletjeti aktivnost je samo za one najhrabrije. U čemu je privlačnost tog "kamikaza" sporta, otišli smo provjeriti u Zakopane, gotovo stogodišnji poljski zimski centar i kolijevku skijaških skokova podno planinskog lanca Tatre. Poprište je to zimskih i ljetnih natjecanja. Zimi je ovdje jedna od postaja Svjetskog kupa, a ljeti Grand Prixa, ljetnog pandana Svjetskog kupa, pa je tako održano i natjecanje u sklopu Europskih igara.

Zimski sport u ljetnoj varijanti

Za razliku od alpskog skijanja, koje ima sve više problema s globalnim zatopljenjem i počinje izgledati kao sport kojem prijeti odumiranje, skijaški skokovi takvih problema nemaju. Oni su se snašli pa se natječu i ljeti, čak i na visokim temperaturama. Jer, umjesto po zaleđenoj strmini, oni se zalijeću po porculanskoj površini, a doskaču na vodom zalijevanu plastičnu podlogu igelit kojom je prekriven sletni dio brda.

A to je sjajna stvar za sport, reći će nam najbolja poljska skakačica Nicole Konderla:

– Sjajna je stvar što se jednim zimskim sportom mogu baviti i ljeti, što nije ograničen na snježnu sezonu. Ja preferiram zimski jer je to nekako prirodnije, no kako volim skakati, uživam i ljeti.

Po pitanju specijalizacije, Nicole je počela relativno kasno sa skokovima, ali došla je iz jednog zanimljivog sporta.

– Sa skijaškim skokovima počela sam s 14 godina, no trenirala sam puno i pokazala veliki napredak. Čini mi se da mi je pomoglo što sam prije toga trenirala jahanje, koje mi je razvilo dobru kontrolu tijela.

Porazgovarali smo s još dvije poljske skakačice pa tako i sa 17-godišnjom Polom Beltowskom, očito vrlo hrabrom tinejdžericom.

– Ovo je zbilja ludo, puno stresa, ali ja u tome uživam. Probala sam puno sportova, no ovaj mi je najdraži.

Nama se čini da je tu ključno pitanje kako pobijediti strah od mogućeg pada i težih posljedica.

– Kada sam prvi put izvela skok s 90 metara i sigurno se prizemljila, bila sam najsretnija osoba na svijetu. Kada sam pak prvi put stala na 120-metarsku skakaonicu, bila sam vrlo uplašena, no rekla sam sebi da ja to mogu.

A uvjeravati samu sebe da to može opet, nakon pada i teže ozljede kralježnice, morala je i 21-godišnja Paulina Cieslar.

storyeditor/2023-07-01/SkiSkokVau1_hoo_spo_010723.jpg
1/17

– Prije pet godina na velikoj sam skakaonici ozlijedila kralježnicu. Nije bilo lako zaboraviti taj incident, trudila sam se raditi na tehnici i zaboraviti prošlost. Zapravo, ja ne znam za život bez skijaških skokova. Popnem se na skakaonicu, zauzmem položaj, pustim se i letim.

Zvuči tako jednostavno.

– Da, ali nije nimalo jednostavno. Iza mene su godine i godine vježbanja. Ja sam iz Wisle, grada našeg najvećeg skakača Adama Malysza, i od djetinjstva obožavam sportove na snijegu.

O tome koliko je Adam Malysz, četverostruki svjetski prvak i četverostruki pobjednik Svjetskog kupa, velik u očima Poljaka, govorio nam je novinar specijaliziranog portala skijumping.pl Dominik Formela:

– On je bio popularan kao pokojni papa Ivan Pavao drugi. Kad sam bio klinac, obožavao sam Malysza, no kako sam odrastao u Gdanjsku, nisam imao prilike trenirati skijaške skokove, ali sada ih barem novinarski pratim.

POVEZANI ČLANCI:

Kazao nam je kolega Dominik podatak koji nismo znali:

– Sjećam se da je ovdje u Zakopanima nastupao i jedan hrvatski skakač. Urban Zamernik možda jest rođen u Sloveniji, ali nastupao je pod hrvatskom zastavom.

A pod švicarskim stijegom nastupala je na ovim Igrama 17-godišnja gimnazijalka Sina Arnet, koja nam je ispričala svoju priču o borbi s neizbježnim strahom.

– Strah je uvijek dio ovog sporta. Zapravo, ja bih rekla da je to više respekt prema izazovu nego što je strah. Sve ovo i nije tako strašno kao što puno ljudi misli. Mnogi misle da je zastrašujuće, no mi ne skačemo odmah na velikim skakaonicama. Krenemo s onom od 15 metara i tako redom. Kad sam skočila svoj prvi skok s 90 metara, bio je to fantastičan skok nakon kojeg sam poželjela još. Isti osjećaj prožeo me i nakon skoka sa 120 metara.

POVEZANI ČLANCI:

Nika poput tri starija brata

Prilično sigurne u ono što rade bile su i dvije mlade Slovenke Nika Križnar i Nika Prevc, osvajačice zlata i srebra na Europskim igrama. Nama je posebno zanimljiva bila 18-godišnja Prevc, koja dolazi iz slavne skakačke obitelji u kojoj su sva tri starija brata (Peter, Domen, Cene) skakači.

– Bez obzira na to što su starija braća skakači, skijaški skokovi nisu svakodnevna tema u našoj obitelji, a ja ih tu i tamo priupitam za kakav savjet – kazala je simpatična Nika, čija je mama Julijana svojedobno za Večernjakov magazin Max ovako zborila o roditeljskom strahu:

– Nije me strah kada su djeca na zaletištu skakaonice ili usred skoka, više me strah kad su na putu, kad su na cesti.

VIDEO: Antonija Zec: Između nastupa za Hrvatsku i operacije izabrala sam Europske igre

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije