Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAST KOŠARKE

I Bugari su nekad nosili medalje. Prije 50 godina

Markota Vranković Bogdanović
Sanjin Strukić/PIXSELL
07.09.2011.
u 11:40

Praćenje košarke svelo se na empatiju za poraze i minoriziranje problema

Dvojica najboljih prijatelja u srijedu su trebala krenuti u Litvu. Početkom godine nabavili su zrakoplovne karte, ulaznice, uplatili smještaj u Vilniusu. Preskočit će prvi "bezvezni" dio natjecanja i uživati u ili-ili utakmicama. Putovali su i u Francusku, Švedsku, Poljsku... vraćali se pokisli, ogorčeni na "izbornika koji nema pojma" ili "izdajice koji ne žele igrati za Hrvatsku". I uvijek se iznova napune nadom da će sljedeće prvenstvo biti prekretnica, "'ko bi rek'o čuda da se dese". Pa dođe Litva, vrhunac apsurda, oni bi na put, a njihova, naša momčad već je doma! Još su se posvadili ići ili ne, na kraju sve otkazali, izgubili uplaćeno. Neće zbog toga propasti.

Ali osjećaj, uzbuđenje za košarku, za šut s istekom vremena, tricu preko ruke, nitko im ne može platiti. Cijelu godinu pripremali su se s veseljem, strasno polemizirali je li trebao biti pozvan Planinić, Lončar ili Banić, smišljali petorke i taktike: "Imamo finu momčad, valjda je i taj Vranković nešto naučio..." "Što bi taj naučio, nije normalan onaj tko mu je dao reprezentaciju..." To odavno vidimo, a šutimo, možda ipak čuda da se dese... A u vrhunskom sportu i ozbiljnom poslu čuda nema, neznanje i nerad jasno se oslikavaju na rezultatu.

Jedna klika, sudački lobi oko Danka Radića, košarku je pretvorio u šibicarski obrt po svojoj mjeri. Uspjeh im samo smeta, više bi ih izložio javnosti. Vrte svoj sitni obrt prikopčani na državni budžet i na menadžerske agencije, a košarkaški centri tonu. Sve savršeno funkcionira, a hrvatska košarka odumire. Pa selekcija do 20 godina ispala je iz prve europske divizije, dvaput su nas natamburali i Austrijanci. A to su formirani 19-godišnji igrači, produkti hrvatske košarke. Krasna budućnost... Prijatelji koji su ostali bez "banketa u Litvi" pišu mi o "bezgraničnoj nekompetentnosti, glupima i netalentiranima" te dodaju: "Odnesite psihijatru snimke kako Joke vodi utakmice i dobit ćete dijagnozu. Izludio je ionako limitirane igrače, treba razotkriti i to društvo oko Radića..."

Bugarska je nekad bila sila. Osvajali su medalje, posljednju broncu na EP-u u Beogradu 1961., prije točno 50 godina. I Bugari su iz Litve otišli kao i Hrvati. Valjda su prije 50 godina i oni pronašli svog Radića, a nepovratno izgubili košarkaške zanesenjake.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
12:17 07.09.2011.

Procicete isto isto kao i bugari...

VI
Vida
17:50 07.09.2011.

Ako imamo sudjenje kao protiv Francuza, onda nista... U protivnom-Srbija sampion!

JO
jolly
14:01 07.09.2011.

Mislim da bi trebalo trenerima koji sad vode kadete i juniore i koji stvaraju talente, počet davati priliku i u seniorskim momčadima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije