Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nikola jurčević za vl

Hrvatski trener usred kaosa na Bliskom Istoku: 'Još sinoć smo o tome samo čitali, a sada je budućnost neizvjesna'

Foto: ISMAEL MOHAMAD/Newscom, BORIS ŠČITAR/Pixsell
1/3
08.10.2023.
u 16:11

– Situacija je ovdje gdje se nalazim normalna, ali pratimo vijesti cijelo vrijeme i naravno da nije nimalo ugodno. Supruga danas leti za Zagreb, a još sinoć smo sjedili i čitali i gledali vijesti o svemu što se događa. Znamo da je u blizini i zato nam nije bilo svejedno, ali nevjerojatan rasplet u kratkom vremenu se dogodio – govori Jurčević.

Nije prošlo niti tjedan dana otkako je hrvatskim eterom prošla vijest da je domaći stručnjak Nikola Jurčević od srpskog kolege Aleksandra Ilića preuzeo klupu libanonske nogometne reprezentacije, a novopečeni izbornik već se našao u istinski dramatičnoj situaciju i to ponajmanje vezanoj za sport.

Naime, Nikola Jurčević javio nam se iz Bejruta koji se praktički našao u ratnoj zoni otkako se jučer ponovno razbuktao ratni sukob Izraela i Palestine. Hamas je napao, a Izrael uzvratio, a rano jutros u sukob se uključio i libankonski šijitski pokret Hezbolah raketiravši nekoliko izraelskih vojnih položaja u znak potpore i solidarnosti s narodom Palestine, na što su Izraelci uzvratili topničkom paljbom i dronovima. Usred tih zbivanja našao se i hrvatski trener Nikola Jurčević. U razgovoru za Večernji list opisao je kakvo je stanje u Bejrutu.

– Situacija je ovdje gdje se nalazim normalna, ali pratimo vijesti cijelo vrijeme i naravno da nije nimalo ugodno. Supruga danas leti za Zagreb, a još sinoć smo sjedili i čitali i gledali vijesti o svemu što se događa. Znamo da je u blizini i zato nam nije bilo svejedno, ali nevjerojatan rasplet u kratkom vremenu se dogodio – govori Jurčević.

POVEZANI ČLANCI:

Unatoč neizvjesnosti koja je nastupila u zemlji, fokus je ipak na nogometu jer libanonskoj reprezentaciji predstoje dvije utakmice.

– U noći letimo za Podgoricu gdje 12. igramo prijateljsku utakmicu protiv Crne Gore, nakon toga idemo za Ujedinjene Arapske Emirate protiv kojih igramo također prijateljsku utakmicu 17. ovog mjeseca. Iz saveza nisu ništa komentirali o novonastaloj situaciji, a nekako se i ne želim opterećivati s time, čekam da odemo na te dvije utakmice i nadamo se da će se situacija u Libanonu smiriti, da neće biti eskalacije – priča hrvatski trener.

Na klupu bliskoistočne reprezentacije stigao je u ionako teškom trenutku i bez ratnih sukoba. Naime, pred Jurčevićem je puno posla jer nakon pripremnih utakmica, trebale bi se igrati azijske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. Prvi službeni susret u kvalifikacijama Jurčević je trebao voditi upravo protiv Palestine 16. studenog. Osim toga, Libanon se kvalificirao za treće kolo AFC Azijskog kupa 2023. u Kataru gdje će igrati prvu utakmicu turnira protiv Katara na stadionu u Lusailu. Libanon je u skupini još s Kinom i Tadžikistanom. Hoće li se sve odvijati prema planu, teško je reći.

– Ne mogu možda najbolje procijeniti jer ne boravim na ulicama grada, ali prema onome što vidim vlada neizvjesnost i definitivno vam mogu reći da nije ugodno, ali ne osjeti se neki strah ili panika – dodaje Jurčević.

Neovisno o vojnoj situaciji, domaće utakmice za ekipu Libanona ionako nisu opcija jer u zemlji nema terena s normalnom travom tako da, pojašnjava, domaće utakmice svakako moraju igrati u inozemstvu. A hrvatskog trenera pitamo i kakav je plan nakon prijateljskih utakmica.

– Većim dijelom moram živjeti u Bejrutu, što je normalno jer sam izbornik, ali nakon ovog okupljanja mogu otići u Zagreb, iako sve je još toliko iznenadno da se ne bih usudio predviđati budućnost. Nitko to ne može predvidjeti. Idemo korak po korak, nisam u strahu čekam noćašnji let, idem u Podgoricu i pripremam momčad za predstojeće utakmice, vidjet ćemo što će biti dalje – poručio je za kraj Jurčević.

VIDEO Izraelski tenkovi snimljeni uz granicu s Libanonom

Hrvatskog stručnjaka Libanonci opisuju kao kvalitetnog, navode da je tijekom trenerske karijere vodio razne klubove, među kojima su zagrebački Dinamo i Salzburg. Također je radio kao pomoćni trener za klubove kao što su West Ham United (Engleska), Beşiktaş (Turska) i Lokomotiv Moskva (Rusija).

Što se tiče reprezentacija, Jurčević je od 2006. do 2012. radio kao pomoćni trener hrvatske reprezentacije, a kasnije je bio i izbornik azerbajdžanske reprezentacije u svojoj posljednjoj trenerskoj ulozi 2019. godine. Veliki intervju sa hrvatskim trenerom Nikolom Jurčevićem pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista.

1/13

Komentara 1

Avatar dr. Evil
dr. Evil
17:26 08.10.2023.

E moj Jurčeviću da si kvalitetniji trener nebi sad bio po takvim zemljama gdje ne znaš hoćeš li doživjeti jutro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije