Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poražen u finalu

Hrvatska ima europsko srebro! Mladi boksač Gabrijel Veočić osvojio medalju u Krakovu

01.07.2023.
u 20:18

Već u drugoj rundi slavio je Hižnjak serijom preciznih udaraca neutralizirao je hrvatskog boksača i ostavio ga bez zlatnog odličja.

Najbolji hrvatski boksač Gabrijel Veočić (80 kg) na Europskim igrama u Krakovu borio se peto zlato za Hrvatsku i to nakon troje tekvondaša (Lena Stojković, Ivana Duvančić, Ivan Šapina) i jednog karataša (Anđelo Kvesić).  Borio se u finalu protiv iznimno kvalitetnog Oleksandra Hižnjaka, no Ukrajinac je bio prejak.

Naime, Ukrajinac je bivši svjetski i bivši dvostruki europski prvak ali i aktualni olimpijski doprvak. U prvoj rundi Veočić je teško krenuo, Ukrajinac je sjajno skraćivao distancu i ulazio te precizno plasirao kroše. U jednom trenutku suci su brojali hrvatskom borcu, ali uspio je dovršiti rundu.

Već u drugoj rundi slavio je Hižnjak serijom preciznih udaraca neutralizirao je hrvatskog boksača i ostavio ga bez zlatnog odličja. Podsjetimo, u polufinalnoj borbi Brođanin se nadjačavao s Azerbajdžancem Muradom Alahverdijevim kojeg je ukrotio svojom tehničkom superiornošću.

Mladi boksač već je izborio vizu za Olimpijske igre što mu je sljedeći profesionalni pohod.

– Planiram nastupiti na dvojim Olimpijskim igrama i osvojiti medalju. Nastupiti na Olimpijskim igrama san je svakog sportaša, pa tako i moj, kao i mog oca, ujedno i mog trenera.

Je li prerano pitati za olimpijske ambicije?

– Nikad nije prerano. Da ste me pitali prije 10 godina, ja bih vam rekao isto. San je osvojiti olimpijsko zlato.

Kad tako entuzijastično govori o olimpijskim nastupima, znači li to da još ne razmišlja o profesionalnom boksu?

– Razmišljam o dvojnoj karijeri. Volio bih se okušati i u profesionalnom boksu, no pričekat ću Olimpijske igre pa ćemo vidjeti za dalje. Dobro je što je sada boksačima dozvoljeno da mogu paralelno gurati i profesionalnu i amatersku karijeru. Eto, Marko Čalić već ima 15 profesionalnih mečeva, ali se pokušava kvalificirati na Olimpijske igre.

VEZANI ČLANCI:

Tko su mu omiljeni boksači iz svijeta olimpijskog i profesionalnog boksa?

– U olimpijskom boksu to je Julio Cesar La Cruz, dvostruki olimpijski i peterostruki svjetski prvak, a od profesionalaca jako mi se sviđao Vladimir Kličko. Sviđao mi se njegov stil borbe, način razmišljanja. On je bio školovan sportaš koji se znao ponašati. Bio je pristojan i nije mu "trash-talk" bio alat. Za njega je boks bio sport, a ne borba na život i smrt.

Tome ga je, očito, podučavao i njegov otac Pero, nekad i sam hrvatski reprezentativac koji mu je, kada se govorilo o onom nokautu na SP-u, dobacio da se mora bolje čuvati.

– Trener je tu da uviđa što nije dobro, što treba popraviti ili unaprijediti. Uostalom, ja sam se u ovim borbama dosad dobro čuvao.

Imati oca za trenera, je li to idealna situacija ili ipak ima svojih minusa?

– Po meni minusa nema. Mi se sve možemo dogovoriti. On mi je dostupan 24 sata i možemo trenirati kada god ja za to osjetim potrebu.

Brat je dobar kajakaš

Foto: HOO/Slobodan Kadić

Čime se ostatak obitelji Veočić bavi?

– Mama je bila nezaposlena, a odnedavno je zaposlena na benzinskoj crpki. Imam dva mlađa brata. Dvadesetogodišnji Mihael dobar je kajakaš i nastupit će na Prvenstvu Europe. Šesnaestogodišnji Mateo, srednjoškolac, nije u sportu, ne privlači ga.

Svi oni žestoko će navijati za Gabrijela na Olimpijskim igrama za koje će se dijelom spremati i na Kubi. Tako je barem najavio njegov otac i trener Pero:

– Zbog kvalitetnijih sparing-partnera mi moramo ići van. Bili smo na Kubi i tamo je Gabrijel sparirao s puno boksača različitih stilova. Moramo to tek isplanirati. Sada nam slijedi veliki odmor jer iza nas je jako teška polusezona u kojoj smo imali 15-ak teških mečeva.

VIDEO: Antonija Zec: Između nastupa za Hrvatsku i operacije izabrala sam Europske igre

 

Komentara 2

T2
Tomo_20
11:35 02.07.2023.

Opet samo srebro

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:22 01.07.2023.

Evo baš sam gledao meč, nije Ukrajinac toliko bolji boksač koliko je taktika iz našeg kuta krivo postavljena, mijenjaj trenera pod hitno inače ode karijera nizbrdo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije