Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO SU ČEKALE

Hrvatske nogometašice danas igraju povijesnu utakmicu: 'Cure svaki dan žive za ovo...'

Velika Gorica: Hrvatske nogometašice svladale Slovakinje u Ligi nacija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
23.02.2024.
u 16:00

Bivše svjetske i europske prvakinje te nekadašnje olimpijske pobjednice stoje na putu do plasmana u elitno društvo Lige nacija

Nogometašice Hrvatske danas igraju prvu od dviju utakmica doigravanja za plasman u A Ligu nacija. To je naravno najveći dosadašnji uspjeh hrvatskog ženskog nogometa, koji i dalje čeka svoje prvo sudjelovanje na velikom natjecanju. Suparnik u osječkoj Opus Areni bit će Norveška, reprezentacija koja u svojoj povijesti ima niz velikih rezultata. Norvežanke su bile svjetske prvakinje 1995. godine, europske prvakinje 1987. i 1993. godine te olimpijske pobjednice 2000. godine u Sydneyju. Uz ove zlatne medalje imaju još jedno srebro s SP-a (1991.), četiri srebra i tri bronce s EP-a te jednu broncu s Igara u Atlanti 1996. godine.

Nedostaje samo Lojna

– Djevojke su spremne za ono što nas čeka, bez obzira na rezultat današnje utakmice već sad smo napravili veliku stvar za hrvatski ženski nogomet. Volio bih da djevojke danas imaju veliku podršku naših navijača kako bismo pokušali napraviti pozitivan rezultat, iako to neće biti jednostavno s obzirom na to da igramo protiv europskih i svjetskih prvakinja i olimpijskih pobjednica. Riječ je o zaista moćnoj reprezentaciji, ali zaslužili smo igrati ove velike utakmice. Nastojat ćemo iskoristiti slabosti norveške reprezentacije, ako ih uopće ima, i odraditi utakmicu na najbolji mogući način – rekao je Nenad Gračan, izbornik reprezentacije, dodavši:

– Što se tiče kadra, sve su igračice zdrave, Izabela Lojna ne može igrati zbog akumuliranih žutih kartona. Očekujemo da pristup bude pravi, da igračice u igri budu maksimalno odgovorne i da radimo što manje pogrešaka. Norveška je jedna od deset najboljih reprezentacija na svijetu, uvijek su na završnicama europskih i svjetskih prvenstava, norveške reprezentativke igraju u najvećim europskim klubovima. Maksimalno ih uvažavamo, ali najvažnije je da naše igračice shvate da uz odgovornu i kvalitetnu igru možemo ostvariti rezultat. Puno je veći pritisak na Norvežankama jer im je želja ostati u Ligi A, a nama je najvažnije ne primiti rani pogodak koji bi nas poremetio – zaključio je Gračan.

01.12.2023., Gradski Stadion Velika Gorica, Velika Gorica - Utakmica UEFA Liga nacija, Liga B, skupina 2, 5. kolo, Hrvatska - Slovacka. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Norveška u posljednje vrijeme ipak ne postiže tako sjajne rezultate. Primjerice, na posljednjem europskom prvenstvu u Engleskoj 2022. godine nisu prošle skupinu, a na SP-u u Australiji i Novom Zelandu ispale su u osmini finala od Japana (1:3).

– Svjesne smo što nas danas čeka, protekle smo dane iskoristile najbolje što smo mogle što se tiče treninga. Nadamo se pozitivnom rezultatu, spremne smo za ovu utakmicu od onoga dana kad smo pobijedile Rumunjsku i izborile dodatne kvalifikacije. Cure svaki dan žive za ovu utakmicu. Hrvatski je dres jako težak, nama svaka utakmica za reprezentaciju jako puno znači i nosi strah od razočaranja. Međutim, napravili smo veliki rezultat plasmanom u dodatne kvalifikacije – rekla je Doris Bačić, kapetanica i vratarka naše reprezentacije.

Za vrijeme priprema u Osijeku, hrvatska ženska reprezentacija obišla je Spomen dom Ovčaru i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Hrvatske su reprezentativke položile vijenac i zapalile svijeće, odajući počast žrtvama, a primio ih je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– Grad Osijek ponosni je domaćin hrvatske ženske nogometne reprezentacije. Naš najtrofejniji kolektiv u gradu, Ženski nogometni klub Osijek koji u 35 godina ima 24 osvojena naslova prvaka Hrvatske te 19 osvojenih kupova Hrvatske, na što smo iznimno ponosni, od ove sezone, u dogovoru Grada Osijeka i ženskog nogometnog kluba, igra svoje utakmice na Gradskom vrtu. Mislim da je to veliki skok u odnosu na proteklih 30 i više godina, kada je naš ŽNK Osijek lutao po terenima po gradu, od Elektre, Olimpije, Metalca, Mačkamame – rekao je gradonačelnik Radić, dodavši:

Očekuje se velika posjećenost

– Mislim da će i naše reprezentativke i izbornik biti iznimno zadovoljni. Očekujemo što bolju posjećenost i pozivam sve Osječanke i Osječane da dođu i da damo dodatni impuls našim reprezentativkama, da se osjećaju kao kod kuće i da ostvarimo što bolji rezultat. Puno im sreće i uspjeha želim, nadamo se dobro popunjenom stadionu.

Komentara 3

Avatar CortoCroato
CortoCroato
18:40 23.02.2024.

Ajmo cure,Hrvatska je uz Vas! Ne brinite za možemo,Mi smo JAČI!

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
17:22 26.02.2024.

Zelim im uspjeh, ali iskreno, nisam ni znao da mi imamo zensku repku

Avatar gusjenica
gusjenica
19:55 23.02.2024.

Naprijed cure, ali u cijelom članku ne piše u koliko sati igraju i gdje se može pogledati, osim na stadionu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije