Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osigurali 'olimpijsku vizu'

Hrvatska prvi put na ZOI u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu

Hrvatski bob četverosjed
Foto: Reuters/PIXSELL
15.01.2018.
u 07:06

Hrvatski bobisti na ovaj su način održali tradiciju nastupanja na zimskim olimpijskim igrama, početu na, za nas povijesnim, ZOI u Salt Lake Cityju 2002. godine

Prvi put nakon proglašenja hrvatske neovisnosti na predstojećim zimskim olimpijskim igrama koji će se održati od 9. do 25. veljače u Pjongčangu imat ćemo posade u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu.

Nakon što su Dražen Silić i Mate Mezulić devetim mjestom (2:01.03) u konkurenciji 13 posada bob dvosjeda na Sjevernoameričkom kupu u Lake Placidu osigurali 'olimpijsku vizu' za ZOI 2018., dan kasnije uspjeli su to ostvariti i u posadi četverosjeda. 

Sedmim mjestom na istom natjecanju hrvatski bob četverosjed također je potvrdio olimpijsku normu za ZOI u Pjongčangu. Pilot Dražen Silić te gurači Martin Marić, Mate Mezulić i Damjan Zlatnar zaostali su dvije sekunde i 87 stotinki iza pobjedničke američke posade. U drugoj vožnji ostvarili su šesto vrijeme, ali su u ukupnom zbroju ipak bili sedmi u konkurenciji devet posada.

Tako se obistinilo ono što je najavljivao strateg našega boba - Ivan Šola, koji je još početkom prosinca ustvrdio da je četverosjed po renkingu čvrsto među 30 posada za ZOI, te da imamo izgleda i u dvosjedu (29. mjesto), ali da to treba još potvrditi sredinom siječnja na posljednjem nastupu u SAD-u. 

Naime, prema sustavu kvalifikacija za ZOI u Južnoj Koreji, normu ostvaruje po 30 posada boba dvosjeda i boba četverosjeda prema renkingu Međunarodne bob i skeleton federacije (FIBT) u sezoni 2017./2018., a Hrvatska je u skupini država koje imaju pravo na po jednu posadu u svakoj od spomenutih disciplina. 

Šoli i njegovim izabranicima sada ostaje zadaća kako najbolje zložiti dvije posade. Dražen Silić je etablirani pilot i dvosjeda i četverosjeda, no, u konkurenciji gurača još su dvojica mogućih kandidata - Benedikt Nikpalj i Antonio Zelić.

Bob četverosjed treba imati i petog (pričuvnog) člana, ali u praksi to može biti i član dvosjeda, ako nije iz "udarne" posade četverosjeda. 

Hrvatski bobisti na ovaj su način održali tradiciju nastupanja na zimskim olimpijskim igrama, početu na, za nas povijesnim, ZOI u Salt Lake Cityju 2002. godine.

Komentara 4

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
08:30 15.01.2018.

Kak je lijepo vidjet kockice🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

ME
Menjik
07:41 15.01.2018.

svaka cast

WE
westsouth
09:49 15.01.2018.

bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije