Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna zbog dopinga

Rusi podnijeli žalbu CAS-u. Na ZOI u Koreju bez zastave, himne i grba!

Jevgenija Medvjedeva
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
06.12.2017.
u 11:38

Grigorij Rodčenkov, bivši direktor moskovskog antidoping laboratorija još se nalazi u američkom programu zaštite svjedoka.

Na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama moglo bi se dogoditi da najviše osvojenih medalja imaju sportaši bez zastave, nacionalnog grba i himne odnosno oni koji će predstavljati samo sebe, ali ne i državu iz koje dolaze. Jer, upravo takvu kaznu Međunarodni olimpijski odbor odredio Ruskom olimpijskom odboru radi institucionalnog prikrivanja pozitivnih nalaza ruskih sportaša.

Rezultat je to istrage koju je vodio kanadski profesor prava Richard McLaren koji je zaključio da je u te četiri godine više od 1000 ruskih sportaša imalo koristi od sustavnog doping programa u 30-tak sportova. A takvima bi, u licenciranom ruskom laboratoriju, kroz rupu u zidu “prljavi” uzorci bili zamijenjeni onima čistima.

Kazna od 15 milijuna dolara

Do sličnih zaključaka došla je i druga komisija, ona koju je predvodio bivši švicarski predsjednik Samuel Schmidt pa su mnogi radi mnogih ukradenih olimpijskih snova za ruski sport priželjkivali najstrožu kaznu. No, na koncu se to ipak nije dogodilo, ali je ruska država ipak naglašeno kažnjena zbog zabrane izdavanja olimpijske akreditacije ministrima i visokim sportskim dužnosnicima.

Jevgenija Medvjedeva
1/9

MOO-ova politička mjera iščitava se i iz doživotne zabrane pristupa olimpijskim igrama bivšem ministru (Mutko) i doministru (Nagornjik) sporta, kao i kazni od 15 milijuna USD zbog troškova rada dviju istražnih komisija.

Premda je riječ o odluci bez presedana, i ovaj put se ipak radi o kompromisnoj odluci kao što je bio slučaj uoči Ljetnih olimpijskih igara u Riju. Tada je MOO odlučio da neće on biti taj koji će eliminirati Ruse i ruski sport, već je to prepušteno svjetskim federacijama pojedinih sportova. Ovaj put se otišlo korak dalje, ali ne i do kraja.

Donesena je solomunska odluka, te je nevinim sportašima ipak omogućeno da nastupe i to pod terminom “olimpijski sportaši iz Rusije”.

No, i to je prilično snažan udarac za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je još u studenom iznio svoju teoriju (zavjere):


- Sumnjam da je sve ovo krenulo od Amerikanaca i da oni, nakon svih onih priča o našoj upletenosti u njihove predsjedničke izbore, na ovaj način žele utjecati na naše predsjedničke izbore u mjesecu nakon Zimskih olimpijskih igara.

Zbog takvih poruka predsjednika, površinom, najveće zemlje svijeta, predsjedniku MOO-a Thomasu Bachu nije lako. Uostalom, izvjestitelji s lica mjesta ističu da ga na nekoj presici nikad nisu vidjeli tako nesigurnog, s gotovo pokajničkim izrazom lica.

Jevgenija Medvjedeva
1/9

No, Bach, kojeg zli jezici zovu Putinovim “saveznikom”, za blažu kaznu od ove, a i oko nje će biti dosta prijepora, nije imao dovoljno argumenata i sada ga muči dvostruka neugoda. S jedne strane prema sportskom svijetu koji je od njega tražio najčvršći mogući gard, a s druge strane prema svom “prijatelju” iz Kremlja koji bi mogao proglasiti ruski bojkot predstojećih Igara.

Prikrivanjem se bavio i FSB

Jer, svaka medalja ruskih sportaša neće se smatrati ruskom niti će se unositi u vječne tablice. Zapravo, bit će to kao da Rusije na Igrama nije niti bilo čak i ako potencijalne “neutralne” (zapravo ruske) ekipe u hokeju i karlingu osvoje medalje.

I s ovakvom odlukom zadovoljan je zviždač Grigorij Rodčenkov, bivši direktor moskovskog antidoping laboratorija koji se nalazi u američkom programu zaštite svjedoka. Nakon što je on priznao da je dao uništiti 1417 potencijalno pozitivnih uzoraka i nakon što su dva bivša direktora RUSADA-e (Sinjev i Kamajev) misteriozno umrli, Rodčenkov je prebjegao u SAD i ondje zatražio zaštitu. A kako i ne bi kada je u intervjuu New York Timesu kazao da se prikrivanjem dopinga bavila i ruska tajna služba (FSB).

Zanimljivo je da je Putin, nakon ruskog trijumfa na ZOI u Sočiju, Rodčenkova odlikovao “Ordenom prijateljstva”, a da je dvije godine kasnije za njega kazao da je “čovjek skandalozne reputacije”.

Dvadeset i dva ruska sportaša, koji su na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. osvojili medalje i koje je Međunarodni olimpijski odbor (MOK) diskvalificirao zbog dopinga, podnijeli su žalbu Međunarodnom arbitražnom sudu (CAS), objavio je u srijedu taj sud sa sjedištem u Lauseanni.

Među tim sportašima su i neka najveća imena ruskog zimskog sporta, posebice Alexander Legkov (olimpijski pobjednik u skijaškom trčanju na 50 km) i Aleksandr Zubkov, pravi heroj u Rusiji nakon što je osvojio dva zlata (u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu).

Do sada je MOK diskvalificirao 25 ruskih sportaša, oduzevši tako trećinu ruskih medalja osvojenih u Sočiju, odnosno 11 od ukupno 33.

Posljedica toga je i da je MOK zabranio Rusiji sudjelovanje na sljedećim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu (od 9. do 25. veljače) te savjetovao "čistim" sportašima da se natječu pod olimpijskom zastavom.

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
20:01 06.12.2017.

Da je američka olimpijska ekipa nakon brojnih dopingiranih osvajača medalji bila ikada diskvalificirana Rusi teško da bi se tako amaterski upustili u trovanje svoje mladosti. Ovako su američki biciklisti, atletičari, dizači utega, njihovi treneri, liječnici i nutricionisti i drugi utrli put državnom ruskom dopingu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije