Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJSKI PLAN

Gostujući će navijači biti izbačeni s 'domaće' tribine

bbb
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
19.10.2013.
u 12:00

- Gostujući je klub odgovoran samo za navijače koji će biti smješteni na tribini za gostujuće navijače. Za ostale je slučajeve odgovoran klub organizator, dakle domaćin – kaže Brezni.

Na osnovi odluke Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu Vlade RH, nogometna je organizacija dužna provesti dio akcijskog plana vezan uza zabranu neorganizirana odlaska navijačkih skupina na gostovanja. Konkretno, žele li navijači pratiti svoj klub na gostovanju, morat će dostaviti osobne podatke klubu za koji navijaju pa ako nisu na popisu kažnjenih sa zabranom odlaska na utakmice, dobit će \"vaučer\" za kupnju ulaznice u gradu u kojem se igra utakmica ili će, pak, njihovo ime biti na popisu za kupnju ulaznice na blagajni. Taj će popis klub koji gostuje morati dostaviti klubu domaćinu i policiji najkasnije 24 sata prije početka utakmice...

Protiv huligana, ne navijača

Na popisu, dakako, neće moći biti huligani kažnjeni zabranom odlaska na stadione. Ako klubovi nemaju popis kažnjenih, klub koji gostuje proslijedit će policiji podatke o navijačima i tek će im se nakon policijskog odobrenja omogućiti kupnja ulaznice...

Povjerenik 1. HNL Josip Brezni ističe:

– Nije ta mjera usmjerena protiv navijača, nego protiv huligana. Nadalje, nije HNS začetnik plana, nego je to zaključak Vladina odbora, a mi moramo provoditi tu odluku. Naravno da bi u početku moglo biti problema, navijači će, primjerice, morati ranije planirati putovanja, neće više moći na dan utakmice odlučiti hoće li ići na gostovanje – rekao je Brezni i dodao:

– Takva pravila godinama vrijede za odlazak na gostovanja u europskim utakmicama pod okriljem Uefe, u Ligi prvaka i Europskoj ligi. I nije bilo problema zbog toga, ne vidim razlog zašto bi sad bilo drukčije.

No, što se događa ako, primjerice, netko dođe sâm na utakmicu i kupi ulaznicu za tribinu na kojoj su domaći navijači i onda na toj tribini, inicira tučnjavu...?

– Takvih će primjera uvijek biti. Gostujući je klub odgovoran samo za navijače koji će biti smješteni na tribini za gostujuće navijače. Za ostale je slučajeve odgovoran klub organizator, dakle domaćin, ali primjer kojeg ste vi naveli ne mora biti vezan uz lošu organizaciju. Takve slučajeve, naime, na licu mjesta rješavaju zaštitari i policija – kaže Brezni.

Cilj je odstraniti huligane...

A ako desetak i više gostujućih navijača, bez navijačkih obilježja (što je kod nekih skupina postalo uobičajeno), jedan po jedan uđu na stadion i poslije formiraju grupu na \"domaćoj\" tribini?

– Tada će ih zaštitari ili policija izvesti s tribine! Bit će tu situacija koje će se rješavati na licu mjesta, ali načelna se pravila znaju. Cilj je odstraniti huligane i ovo je iskorak u borbi protiv nasilja u sportu – kaže Brezni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije