Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak velikana

Gerd Müller bio je nevidljiv pokraj Perušića, a Zambata kaže da je najbolji u povijesti Dinama

02.10.2017.
u 10:18

– Perušić je bio preteča Luke Modrića, nogometaš vrlo sličnih karakteristika. Obojica su igrači nepresušne energije

U godini obilježavanja pola stoljeća od osvajanja Kupa velesajamskih gradova, Dinamova obitelj izgubila je jednoga od svojih najupečatljivijih nogometaša svih vremena. Željko Perušić odigrao je između 1956. i 1964. za plave gotovo 300 utakmica i u tom razdoblju bio jedna od najdominantnijih figura jugoslavenskog nogometa.

Miroslav Rede, nekadašnji Dinamov nogometaš i novinarski doajen, bio je Perušićev suigrač u Dinamu i ponajbolji prijatelj.

– Željko mi je 1960. bio vjenčani kum, u Dinamu smo zajedno odigrali 30-ak utakmica. Evo vam i sastava koji je 1960. osvojio kup: Irović, Šikić, Gašpert, Rede, Crnković, Perušić, Lipošinović, Čonč, Jerković, Matuš, Pašić. Trener nam je bio Milan Antolković – prisjeća se 79-godišnji Rede i nastavlja:

Miljenik publike

– Perušić je igrao na poziciji lijevog halfa, što je u to vrijeme bio vezni igrač. Bio je fizički fenomen, sićušan, a nevjerojatnih trkačkih mogućnosti i zbog toga miljenik publike. Zambata mi je kazao: “Perušić je najbolji Dinamov igrač u povijesti zato što je u svojih 300 nastupa u 290 bio među trojicom najboljih igrača na terenu. A u 27 nastupa za Jugoslaviju u svakome je bio najbolji”.

Omaleni Perušić izgradio je sjajnu karijeru u Bundesligi osvojivši naslov prvaka sa zehcigerima 1966. Suigrač mu je, među ostalima, bio legendarni beogradski vratar Perica Radenković.

– Franz Beckenbauer za njega je kazao: “Kada se govori o Željku Perušiću, onda treba stajati mirno”. On je u toj šampionskoj sezoni bio najbolji igrač Bundeslige i bio je jedini nogometaš u Njemačkoj koji je bio u stanju neutralizirati Gerda Müllera – nastavlja Rede. Stariji poznavatelji nogometa usporedit će Perušića s Lukom Modrićem. Je li Luka doista njegova kopija? Primjerice, po efikasnosti “tu su negdje”; Kicker bilježi da je Perušić u 138 nastupa za München 1860 postigao samo jedan bundesligaški pogodak.

Bio je preteča Luke Modrića

– Perušić je bio preteča Luke Modrića, nogometaš vrlo sličnih karakteristika. Obojica su igrači nepresušne energije; Željko je možda bio hitriji, okretniji, žustriji, uspješniji u obrambenim zadaćama, a Luka je bolji u igri prema naprijed. Ali, Perušić bi, poput Luke, sigurno danas bio nogometaš za veliki klub – kaže Rede. Nakon odlaska Dinamova velikana Perušića, od zlatnih jugoslavenskih olimpijaca iz 1960. živa su još trojica hrvatskih nogometaša. Željko Matuš je u Švicarskoj, Tomislav Knez na nepoznatoj austrijskoj adresi, a u Splitu živi 76-godišnji Zvonko Bego. Zanimljivo, ta Hajdukova legenda na olimpijskom je turniru 1960. bila pričuvni igrač jugoslavenske reprezentacije pa zbog toga u Rimu čak nije dobio ni zlatnu medalju, nego samo “papirnatu” povelju, a nekom administrativnom začkoljicom jedini od svih splitskih nositelja olimpijske medalje nema pravo ni na kakvu naknadu!?

Komentara 1

SD
Salko Dinamitas
08:13 04.10.2017.

u svakom slucaju bio je ljepotan u odnosu na Modrica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije