Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRTOGLAV IZNOS

Gdje je nestao poznati milijarder? Nisu ga vidjeli već godinu dana

Roman Abramovič
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
25.04.2019.
u 21:36

Iako kao izraelski državljanin Abramovič može doći na tlo Velike Britanije bez straha od deportacije, i dalje mu je zabranjen rad u Engleskoj pa je počeo zaključivati sve svoje tamošnje poslove

Promijenio je nogometni svijet, među milijarderima pokrenuo trend kupnje nogometnih klubova, a sada ga je spreman napustiti.

Roman Abramovič odlučio je prodati Chelsea, klub kojim je stekao društveni status i slavu.

>> Kakav luksuz! Zavirite u unutrašnjost privatnog zrakoplova Cristiana Ronaldo

Roman Abramovič
1/11

Na Stamford Bridgeu, s kojim je još donedavno imao velike planove i namjeravao u njegovu obnovu uložiti milijardu eura, posljednji put viđen je u svibnju 2018. godine, odnosno prije gotovo godinu dana.

U Chelseaju su tek nedavno da Abramovič ove sezone čak nije obnovio ni pretplatu na svoj luksuzni “skybox” na stadionu, prvi put otkako je vlasnik kluba. I slučaj Maurizija Sarrija potvrdio je koliko je Abramovič zapravo izgubio interes za Chelsea.

Netko drugi letio bi poslije prve velike krize, ali Talijan je ostao iako je provocirao otkaz. Nije Abramovič iznenada postao strpljiv, kako su se mnogi ponadali, već mu je postalo svejedno. Sarri ionako za nekoliko mjeseci više neće biti njegov, već tuđi problem.

U Abramovičevo vrijeme, najslavnije u 114 godina dugoj povijesti kluba, Chelsea je osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti – naslov prvaka Engleske, FA kup, Liga-kup, Community Shield, ali i Ligu prvaka te Europsku ligu.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Samo su mu naslov svjetskog klupskog prvaka i Uefin Superkup ostali nedostižni. U 16 Abramovičevih godina Chelseajeva trofejna riznica obogaćena je sa 17 trofeja, više nego u cijelom proteklom stoljeću (11). No ni to mu nije poštedjelo život u “ratu” Velike Britanije i Rusije u kojem je Abramovič postao najvećom žrtvom.

Odbijanjem vize vlasnik Chelseaja, kojeg inače veže veliko prijateljstvo s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, postao je nepoželjan u Velikoj Britaniji. Suočen s birokratskim preprekama, Abramovič je odlučio dići sidro, preselio se u Tel Aviv i dobio izraelsko državljanstvo.

Iako kao izraelski državljanin Abramovič može doći na tlo Velike Britanije bez straha od deportacije, i dalje mu je zabranjen rad u Engleskoj pa je počeo zaključivati sve svoje tamošnje poslove.

A to uključuje i prodaju Chelseaja kao “krune” njegova poslovnog carstva. Takav rasplet nagovijestio je još u svibnju 2018. godine kada je klub obznanio da odustaje od rekonstrukcije Stamford Bridgea.

Na stolu su tri ponude. Najbogatiji Englez Jim Ratcliffe, čije se bogatstvo procjenjuje na 25 milijardi eura i dvostruko je veće od Abramovičeva, još je ljetos izjavio da bi želio kupiti klub.

>> Evo po kojim uzorima bi vatreni mogli dobiti novi stadion

Roman Abramovič
1/20

Za navijače Chelseaja problem bi mogao biti to što je Ratcliffe, navodno, veliki navijač Manchester Uniteda, premda pokušava dokazati suprotno.

Od prošle jeseni je, naime, vlasnik Chelseajeve sezonske ulaznice i ne propušta ni jednu domaću utakmicu. Kamen spoticanja je iznos koji Abramovič traži.

Naime, klub koji je kupio za oko 150 milijuna eura i u njega uložio još 1,3 milijarde eura Rus želi prodati za najmanje 2,5 milijardi eura, po nekim navodima čak i za tri, što bi bila uvjerljivo najveća transakcija u povijesti nogometa, no to nije previše ohladilo Ratcliffea, a u igri su još i neimenovana američka investicijska tvrtka te kineski konzorcij.

>> Trebaju li očevi, baš kao Zidane, gurati sinove u prvu momčad?

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar toxic alien
toxic alien
22:44 25.04.2019.

Trebaju mu dignuti spomenik na Stamford Bridgeu. Stvorio je respektabilan klub od Chelsea. Da se politika nije umijesala, napravio bi i svjetski stadion u jednom od elitnih kvartova Londona... Ali tako je to sa Englezima, nikad ne znas kad ce ti zabiti noz u ledja...

FR
franjo
00:00 26.04.2019.

Ako se Vladimiru zamjerio, Pojela ga Volga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije