Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska

Tudora nakon posljednjeg treninga dočekali ljutiti navijači Karabükspora

16.07.2015., stadion u Kranjcevicevoj, Zagreb - Kvalifikacije za Europsku ligu, drugo pretkolo, NK Lokomotiva - PAOK Saloniki. Igor Tudor.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
15.02.2017.
u 13:27

Tudor je u Tursku stigao tek na početku ove sezone kada je preuzeo Karabükspor, koji ostavlja na desetom mjestu turske lige

Senzacionalna vijest stigla je jučer iz Turske – Igor Tudor (38) novi je trener velikana Galatasaraya. Splićanin preuzima klub koji je turski rekorder s 20 osvojenih prvenstva i 17 kupova, a i jedini je turski klub koji je osvojio neki europski trofej – Kup Uefe 2000. godine te iste godine i Europski superkup.

Tudor je u Tursku stigao tek na početku ove sezone kada je preuzeo Karabükspor, koji ostavlja na desetom mjestu turske lige.

Na klupi Galatasaraya naslijedit će Jana Oldea Riekerinka koji momčad ostavlja na trećem mjestu s 39 bodova, pet manje od vodećeg Beşiktaşa.

Za mnoge je Tudorovo preuzimanje Galatasaraya iznenađenje, no Splićanin se za to izborio time što je ove sezone kao trener Karabükspora rušio velikane Beşiktaş i Galatasaray.

Sinoć je Tudor odradio posljednji trening s igračima Karabükspora. Nakon treninga nekoliko je navijača dočekalo Tudora a jedan je krenuo prema njemu. Za svaki slučaj blizu su bili zaštitari.

 

Fatih Terim, Roberto Mancini, Frank Rijkaard, Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi, Cesare Prandelli samo su neki od trenerskih velikana koji su posljednjih godina vodili Galatasaray, a sada je u to odabrano društvo ušao i naš Igor Tudor.

Jedini uz Ivića u Galatu

Hrvat bi s Galatom trebao potpisati ugovor na jednu i pol sezonu, a postao je tek drugi naš trener na klupi Galatasaraya. Dosad je tu čast imao jedino pokojni Tomislav Ivić, koji je tog turskog velikana vodio u sezoni 1983./’84.

Bio je Ivić i na klupi drugog najvećeg turskog kluba, Fenerbahçea (1995.), a taj isti klub 1997./98. vodio je Otto Barić.

Otta je malo iznenadilo što je Tudor postao trener Galatasaraya, ali kaže:

– Svaka čast Tudoru, to je velika, velika čast. Voditi Galatasaray ili Fenerbahçe u Turskoj, to je kao da u Njemačkoj vodiš Bayern – objasnio je Barić i dodao:

– Očekuje ga težak posao jer čelnike Galatasaraya zanima samo naslov turskog prvaka. Također, za Galat navija 40 posto Turaka, pa možete zamisliti kakav će pritisak biti na Tudoru. No znaju zašto su ga uzeli, vidjeli su da je s Karabüksporom radio sjajan posao. A siguran sam da su čelnici kluba za mišljenje o Tudoru pitali i klupsku legendu, bivšeg trenera, a sada turskog izbornika Fatiha Terima.

No presudio je predsjednik Galata Dursun Özbek, koji je navodno bio oduševljen nakon razgovora s Tudorom. A odmah je rekao i što očekuje od novog trenera.

– Ništa još nije izgubljeno, zaostajemo pet bodova za vodećim Beşiktaşem, ali naš je cilj i dalje naslov. Razočaran sam rezultatima ove sezone, ali to će se promijeniti – optimističan je predsjednik Galatasaraya.

Dok su mu navijači Galatasaraya jučer izražavali dobrodošlicu, oni Karabükspora proglasili su ga izdajicom zato što na pola sezone odlazi iz njihova kluba.

– Nažalost, sve sam saznao iz medija. Tudor i Galatasaray mogu se sramiti. To je nevjerojatna sramota. Ovo će Galatasaray pratiti godinama – rekao je predsjednik Karabükspora Ferudunu Tankut i dodao:

– Tudor nas je izdao uoči utakmice protiv Antalyaspora. Imao je trening jučer u 19 sati. Sigurno ćemo se turskom savezu žaliti na Galatasaray i način na koji su nam uzeli Tudora.

Čekaju ga Sneijder, Podolski

U svakom slučaju, našeg trenera neće dočekati dobrodošlica kada idući put dođe u Karabükspor. Nogometni fanatici Turci takve stvari ne opraštaju.

Tudorov novi posao dokaz je da su hrvatski treneri itekako na cijeni u nogometnom svijetu. Slaven Bilić već drugu sezonu vodi West Ham, Niko Kovač radi sjajan posao u Eintrachtu, Branko Ivanković s Persepolisom na korak je do naslova u Iranu, a odličan posao rade i Ivan Jurić u Genoi, Zoran Mamić u Al Ainu, Nenad Bjelica u Poljskoj, Robert Prosinečki na klupi Azerbajdžana.

– Mi smo ponekad skloni podcjenjivati vlastite trenere, no ovo je dokaz da oni itekako vrijede, da su traženi u svijetu – zaključio je Barić.

Tudora će u svlačionici Galatasaraya dočekati nekoliko igračkih zvijezda. Kapetan kluba dugogodišnji je turski reprezentativac Selçuk İnan, a zvijezde su još i Wesley Sneijder, Lukas Podolski, Nigel de Jong...

– Sigurno je da će Tudoru pomoći činjenica da iza sebe ima veliku igračku karijeru u Juventusu i hrvatskoj reprezentaciji – smatra Otto Barić.

Zanimljivo, Tudor je kao igrač Juventusa dvaput igrao protiv Galatasaraya u Ligi prvaka, a oba puta završilo je bez pobjednika (2:2 i 1:1).

>>Ovo se rijetko viđa: Pogledajte trenutak kada se Messi izgubio

Komentara 1

UV
Uvjekprotiv
08:00 16.02.2017.

kako ocekivati kulturu od splicanina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije