Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTITI HNS

Fifa zaprijetila Vladi: Izbacit ćemo klubove i reprezentaciju

Hrvatska nogometna reprezentacija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
22.03.2014.
u 15:15

Suspenzija HNS-a značila bi da bi svim savezima članovima Fife bilo onemogućeno održavati sportske kontakte sa svakom momčadi, igračem i službenom osobom iz HNS-a, te shodno tome nacionalna reprezentacija ne bi mogla sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu!

Fifa i Uefa izravno su zaprijetile da će suspendirati hrvatske klubove i reprezentaciju iz svih natjecanja ako Vlada RH donese neke odluke kojima bi se umiješala u interne poslove Hrvatskog nogometnog saveza! Sukus je to Fifina i Uefina odgovora na dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta adresiranog na ministra Željka Jovanovića. Taj dopis, koji Večernji list ekskluzivno objavljuje, potpisali su glavni tajnici Fife i Uefe, Jerome Valcke i Gianni Infantino. Evo i najvažnijih dijelova tog dopisa, koji je u MZOS došao u srijedu 19. ožujka:

Pismo na hrvatskom!?

“Poštovani ministre, obraćamo Vam se u vezi vašeg pisma od 11. ožujka 2014., čijem smo sadržaju posvetili punu pozornost.

Fifa i Uefa žele naglasiti da ne prozivaju Vladu RH, kako je navedeno u Vašem pismu, nego primjenjuju svoje statute, čije su odredbe obvezne za sve njene članove, uključujući i Hrvatski nogometni savez (HNS). O ovom se slučaju raspravljalo na sjednici Fifine Komisije za nacionalne saveze 17. ožujka u Zürichu i zaključeno je da je u nadležnosti Uefe, a ne hrvatskih vlasti, ocjenjivati provodi li HNS Uefine smjernice. Osim toga, Fifi je teško izraziti stajalište u svezi čl. 12. st. 2.; članka 34. st. 3. i članka 46. st. 3. hrvatskog Zakona o sportu, sve dok joj ne bude dostavljen prijevod na engleski jezik.”, stoji u dopisu.

Nevjerojatno je da je neki činovnik u MZOS-u poslao Fifi dopis na hrvatskom jeziku, bez prijevoda na neki od službenih jezika kojima se služe Fifa i Uefa!

U dopisu dalje piše:

“Bez obzira na prije navedeno, naglašavamo da se Statutom Fife, a posebno čl. 13. i 17., od saveza članica Fife traži da svoje poslovanje vode neovisno i bez ikakvog utjecaja trećih strana. Stoga je Fifina Komisija za nacionalne saveze naglasila da bi se svaka Vladina odluka da jednostrano postupa u internim poslovima HNS-a, ako bi se primijenila, smatrala neumjesnim upletanjem, te da bi se takav slučaj dostavio nadležnim Fifinim tijelima radi razmatranja i moguće odluke, kojom se mogu izreći kazne, uključujući i suspenziju!

Suspenzija već za Brazil

Suspenzija HNS-a značila bi da bi svim savezima članovima Fife bilo onemogućeno održavati sportske kontakte sa svakom momčadi, igračem i službenom osobom iz HNS-a, te shodno tome nacionalna reprezentacija ne bi mogla sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu! Uz to, sve Fifine i Uefine aktivnosti, kao što su financijska potpora ili stručni programi, odmah bi bile prekinut.

Naravno, neće doći do suspenzije, ali je Fifa jasno dala do znanja da se u rad saveza politika nikako ne smije uplitati.

>> Evo što su Fifa i Uefa poručile HNS-u o rješenju Sportske inspekcije

Ključne riječi

Komentara 125

AB
abendblatt
16:45 22.03.2014.

Ministre Jovanovicu, dali si shvatio i razumio poruku? ovo vise nije totalitarizam u kojem ti jos zivis, odstupi, podnesi ostavku.

Avatar billybull
billybull
15:45 22.03.2014.

daj maknite tog jovanovica dok je vrijeme...I iz sporta bu nas izoliral....

ES
escobar2
15:46 22.03.2014.

šta reć nego bravo jovo! stvarno je zapanjujući manjak inteligencije ovih koji predstavljaju našu državu, ko da su se jučer izlegli iz jajeta.. da nije tragično bilo bi urnebesno smiješno :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije