Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKO PRVENSTVO

Fantastičan dan hrvatskih karatašica: Prvakinja Lenard i debitantica Martinović u finalu

Ana Lenard
Foto: Dražen Brajdić
1/9
20.03.2015.
u 00:10

Nastup na Europskim OI izborili su još i katašica Vlatka Kiuk, Jelena Kovačević (55 kg), Monika Berulec (50 kg) i Danil Domdjoni (67 kg) i svi oni borit će se u subotu za bronce

Ana Lenard i Maša Martinović u Istanbulu će u subotu imati priliku postati europskim prvakinjama u karateu. Ana bi kraljica mogla postati po drugi put, a Maša prvi put i to u prigodi svog prvog pojedinačnog nastupa na nekom velikom natjecanju.

Za 24-godišnju Samoborku sada više nitko ne može reći da je prošle godine postala slučajna prvakinja, da su joj se baš tog dana poklopile sve zvijezde.

- Uvjerila sam se da je postolje doista teže braniti. Za razliku od Svjetskog prvenstva gdje sam ispala u prvom kolu, ovaj puta sam pronašla psihološki mir, a pronašla sam ga tri dana prije puta u razgovoru sa svojim klupskim trenerom Mrzakom. Rekli smo ako se i dogodi neki rani poraz neće biti kraj svijeta.

Ne samo da se nije dogodio rani poraz nego je Ana u svom naletu pobijedila Kosovku Oranu (5:2), Španjolku Costu (1:0), Belgijku De Vos (3:0) i u polufinalu Slovenku Ristić (6:4).

- Ne mogu vjerovati da sam se tako kockala. Uopće niti jednu borbu nisam radila na sigurno, kao da sam se igrala, no hvala Bogu što sam sve dobila. Ključ uspjeha očito je bio to što sam bila odlučna.

Ključ Mašinog uspjeha bila je pak silna želja da se dokaže. Maša je nanizala četiri suparnice i plasirala se u borbu za zlato.

- Konačno sam i ja nastupila na EP-u i bila u prilici pokazati što znam. Ovo je mojih pet minuta, došle su na naplatu sve godine rada i truda. Trebalo je pobijediti sve te frustracije, to što me ne cijene dovoljno. Neki bi na mom mjestu možda i odustali, no ja sam odlučila čekati svoju priliku - kazala je ova 26-godišnjakinja iz KK Hercegovina Zagreb.

Hrvatska teškašica pobijedila je Makedonku Todorovu (7:0), Ruskinju Zajcevu (2:2, preglasavanje), Bugarku Ganevu (4:0) i potom Finkinju Kuusisto (2:0).

- Ovo je bio moj trenutak i nisam si smjela dozvoliti da mi to neki pritisak pokvari. Sa svim tim curama sam se već borila i sve sam ih pobjeđivala i uspjela sam ponovo. Najčupavije je bilo protiv Ruskinje protiv koje sam gubila, ali sam se uspjela smiriti.

Sjajan posao obavili su i 29-godišnja katašica Vlatka Kiuk te najtrofejnija hrvatska karatašica, 30-godišnja Jelena Kovačević (55 kg), Danil Domdjoni (67 kg) te vrlo mlada članica Hrvatskog dragovoljca Monika Berulec (50 kg). Svi oni gubili su jedino od kasnijih finalista pa će se u subotu boriti za bronce. Osim toga, svi oni plasirali su se i na prve Europske olimpijske igre u Bakuu.

Među njima posebno raduje domet Monike Berulec koja je u polufinalu izgubila od Austrijanke Plank, s minimalnih 0:1. U polufinalu je nastupila i iskusna Jelena Kovačević no ona je u posljednjoj sekundi borbe izgubila od Turkinje Yakan (2:3).

Bivši svjetski prvak Domdjoni dospio je do četvrtfinala gdje ga je, na preglasavanje sudaca, pobijedio Azerbajdžanac Alijev.

Od ostalih hrvatskih karataša, najbliži borbi za odličje bio je Boran Berak (60 kg), mlađe seniorski prvak Europe. I on je radio u repasažu, jer je izgubio od finalista Francuza Agoudjila, no zaustavljen je od Španjolca Garcie Lopeza.

Ivona Tubić (68 kg) bila je slobodna u prvom kolu, a u drugom je izgubila od Turkinje Burucu (0:1). Prvi izlazak na tatami bio je i posljednji i za nadarenu braću Kvesić. Devetnaestogodišnji Anđelo (preko 84 kg) izgubio je od Belgijca Van Waesberghea, preglasavanjem nakon 5:5, dok je godinu mlađi Ivan (do 84 kg) pobijeđen od Turčina Aktasa (1:7). Iskusni Goran Lučin (75 kg) u prvom je kolu eliminiran od Slovaka Lieskovskog (0:1).

U petak su na rasporedu ekipna natjecanja u katama i borbama u obje konkurencije.

>> Fantastičan dan hrvatskih karatašica: Prvakinja Lenard i debitantica Martinović u finalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije