Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju sve pobjede

Elf preuzima dominaciju u nogometu

Njemačka Grčka
AFP
23.06.2012.
u 18:30

- Löw je trener koji od svojih igrača traži u igri moć, snagu, disciplinu i puno trke. To mu mogu dati mladi igrači

- Löw ima najbolju reprezentaciju Njemačke u povijesti! Iako smo uvijek imali igrače vrhunske kvalitete, Löw ima 23 takva igrača. Takvo nešto Njemačka nikad nije imala - izjavio je Franz Beckenbauer, legenda njemačkog i svjetskog nogometa, a izbornik Joachim Löw i reprezentativci svojim su igrama posljednjih godina to i opravdali.

Na ovom Euru još ne znaju za poraz. Tri pobjede u skupini smrti, protiv Portugala 1:0, Nizozemske 2:1 i Danske 2:1, te deklasiranje Grka 4:2 u četvrtfinalu. Ali i na posljednja tri velika natjecanja Njemačka je redovito dolazila najmanje do polufinala.

Četvrti polufinale

Na svjetskim prvenstvima 2006. i 2010. godine gubili su polufinale od Italije i Španjolske, ali su pobjeđivali u utakmicama za treće mjesto, dok su na Europskom prvenstvu 2008. godine poraženi tek u finalu od Španjolske s 1:0.

Sve to daje naslutiti kako se na nogometnoj karti sprema velika smjena. Kraj šestogodišnje španjolske i početak njemačke dominacije.

- Ne bih se usudio ići toliko daleko i tvrditi da će Nijemci preuzeti dominaciju. Iako u zadnjih šest godina imaju vrhunske rezultate, nedostaje im naslov prvaka. Kad uspiju uhvatiti kontinuitet osvajanja trofeja, tek ih tada možemo nasloviti reprezentacijom koja će vladati svijetom - komentirao je hrvatski trener Branko Ivanković.

Lakoćom kojom igra Njemačka, melje svoje protivnike i dolazi do pobjeda, oduševila je nogometnu javnost. Gotovo savršeni stroj u posljednjih je 15 službenih utakmica ostvario jednako toliko pobjeda. U kvalifikacijama za Euro zabijali su Nijemci u prosjeku 3,5 golova po utakmici.

Izbornik Löw je izazvao čuđenje javnosti kad se za četvrtfinalni meč s Grčkom neočekivano odlučio “promiješati” sastav. Uveo je trojicu novih igrača, a promjene su se pokazale kao pun pogodak.

- Znam da je uobičajeno mišljenje da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja. Ali morao sam uvesti svježu krv. Grci su nas dobro proučili u utakmicama u grupi, tako da smo se pobrinuli da im pripremimo nova iznenađenja – prokomentirao je Löw nakon susreta.

Dvojica novih igrača u udarnoj postavi, Klose i Reus, bili su i strijelci za Nijemce. Igra Elfa nije bila ništa lošija, štoviše, djelovao je iznimno moćno.

- Što je dokaz širine kojom raspolaže. Ne čudi me što je Löw na klupi ostavio Gomeza, najboljeg strijelca Elfa na Euru, s tri pogotka, a priliku dao Miroslavu Kloseu. Iza Klosea je odlična klupska sezona, a u reprezentaciji je uvijek bio jedan od ključnih igrača. I ostali igrači spadaju u kategoriju vrhunskih i rijetkost je u nogometnom svijetu vidjeti toliku koncentraciju kvalitete na jednom mjestu, posebno u reprezentativnom nogometu - dodaje Ivanković.

Najmlađi sastav na Euru

Njemačke se navijači posebno vesele što je Elf najmlađa reprezentacija na Euru, s prosjekom godina od 24,5. To znači da će još dugo igrati zajedno, sa svakim natjecanjem biti sve uigraniji, a samim time i bliže novin naslovima prvaka.

- Löw je trener koji od svojih igrača traži u igri moć, snagu, disciplinu i puno trke. To mu mogu dati mladi igrači, stoga ne čudi da su Nijemci najmlađi na Euru. Većina tih igrača sljedećih deset ili 12 godina može sudjelovati na završnicama velikih natjecanja - zaključio je Ivanković.

Tajnu uspjeha novinarima je pokušao otkriti ipak najstariji u Elfu, 34-godišnji Miroslav Klose.

- Možemo na terenu izvesti apsolutno sve što zamislimo. Igramo brzo, kombinatorno, a to nam donosi i mnogo prilika za pogodak – prokomentirao je Klose.

Nijemci potpuno zadovoljni mogu čekati protivnika u polufinalu, Englesku ili Italiju.

- Tko god to bude, čeka nas težak posao. Bez obzira na dosadašnje sjajne izvedbe, ne smatramo se najjačim sastavom dosadašnjeg dijela natjecanja. Svim reprezentacijama u polufinalu dajem podjednake šanse. No, znamo po što smo došli na Europsko prvenstvo i učinit ćemo apsolutno sve da našim navijačima priredimo razlog za veliko zadovoljstvo i slavlje – zaključio je izbornik Löw.

Komentara 8

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
19:08 23.06.2012.

Budimo objektivni koliko je to uopće moguće i sagledajmo činjenice..Njemci su do sad igrali 4 puta od toga su samo u prvoj utakmici imali ravnopravnog protivnika{Portugal } i tu su imali debelu sreću da su pobijedili..protiv Holandije su naišli na totalno nemotiviranog i raštimanog protivnika..Danska je htjeli mi to ili ne ipak 2 europska liga i na kraju su dobili Grke koji isto tako spadaju u 2 ligu još naročito kad im fali mozak i motor u liku Karagounisa!Novinari su skloni brzo uzdizati u nebesa ne mareći previše na objektivnost ..sjetimo se samo hvalospjeva nakon prve runde na račun Rusa..što je tu sve napisano..i gdje su Rusi završili?Neosporna je činjenica da Njemci imaju vrlo dobru momčad ali ne ekipu za ići do kraja jer su tu i Portugalci i Španjolci{nesmijemo tu izdvojiti i Engleze i Francuze} ipak bolji.Živi bili pa vidjeli!

TO
tomislavcity88
20:08 23.06.2012.

tunjicu, nemas pravo. njemacka igra super nogomet i melje protivnike vec neke 3-4 godine, a na ovome euru dobiva protivnike s takvom lakocom da je to uzitak gledati. grcka nije lak protivnik i rijetko im tko ubaci 4 komada u mrezu, provjeri malo povijest. i garantiram ti da bi se s njima jako namucili i englezi i francuzi i talijani, cak bi neki i izgubili.

PA
pavel1001
18:54 23.06.2012.

meljite dečki a jedva čekam da se poigrate s englezima :))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije