Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva rukometna bisera

Dvojac budućnosti: Golužini letači u Riju 2016. mogu do zlata

'20.10.2012., Arena Zagreb, Zagreb - Rukometna utakmica Velux EHF Lige prvaka, 4. kolo, RK Croatia Osiguranje Zagreb - FC Barcelona Intersport. Luka Stepancic, Viran Morros De Argila.  Photo: Dalibor
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
1/4
30.11.2012.
u 16:50

Već sada ih uspoređuju s Lackovićem i Metličićem, a Stipe i Luka na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine mogu do zlatne medalje

Kad je hrvatska rukometna reprezentacija ostvarivala svoje najveće uspjehe, svjetsko zlato i srebro 2003. i 2005. godine te olimpijsko zlato iz Atene 2004. godine, imala je dva sjajna pucača-letača – Blaženka Lackovića i Peru Metličića.

Deset godina poslije Lacković i Metličić još su aktivni, igraju u vrhunskim klubovima, Hamburgu i Montpellieru. I dok je Lac još prvi lijevi vanjski reprezentacije, Pero se oprostio 2009., nakon osvajanja srebra na SP-u u Hrvatskoj.

Luka igrao na krilu u Labinu

Kad se povede priča o njihovim nasljednicima, onda su to Stipe Mandalinić i Luka Stepančić, dvojica mladića koji ove sezone oduševljavaju u dresu CO Zagreba. Luka igra nešto više, Stipe manje, ali svi rukometni stručnjaci upravo tu dvojicu za 4-5 godina vide kao velike zvijezde hrvatske reprezentacije.

– Luku sam prvi put vidio u kadetskoj ligi. U to sam vrijeme bio trener čakovečkog IPC-a, a kad sam bio slobodan, gledao sam utakmice kadetske lige s obzirom na to da sam bio izbornik juniorske reprezentacije. Igrali su Ivanec i Rudar iz Labina. Kod gostiju sam uočio Luku koji je igrao na mjestu desnog krila. To mi nije bila pozicija za njega onako visokoga. Odlučio sam ga pozvati u kadetsku reprezentaciju i kod mene je počeo igrati na mjestu desnog vanjskog pucača. U početku je imao velikih problema sa savinutim laktom, što mu je ostalo od igre na krilu – rekao je Vladimir Canjuga, danas izbornik rukometašica.

U mlađoj juniorskoj reprezentaciji na mjestu desnog vanjskog pucača Canjuga je imao Belfingera i Markotića, no priliku je uz njih dobivao i Luka Stepančić. I igrao je u finalu Svjetskog prvenstva za mlađe juniore 2009. godine kad je Hrvatska u Tunisu osvojila prvo mjesto.

– Za Lukin sportski razvoj zaslužan je i Nino Marković, koji ga je iz Labina doveo u Zagreb, gdje je igrao za drugu momčad. Potom sam ga povukao u Varteks, gdje su već igrali njegovi vršnjaci iz juniorske reprezentacije, Špelić, Hud, Grđ. Bio je veliki radnik, jako uporan. U Varteksu je imao odriješene ruke što se tiče napada. Znam da smo puno pojedinačno radili. Sa svojih 2,03 metra on jednostavno nije bio za krilo. Uz Marka Kopljara i Luku Stepančića dobili su dvojac na desnom vanjskom za idućih deset godina. A tu još na vrata kuca i dvije godine mlađi Luka Šebetić – istaknuo je Canjuga.

Luka se već dokazao i u inozemstvu. Igrao je za katarski Al-Jaish, u ožujku ove godine.

– Sve se dogodilo doslovno preko noći, sletjeli smo iz Skoplja i klub mi je predložio odlazak na posudbu u Katar. Stvar je bila da se leti odmah drugi dan ujutro i da moram brzo odlučiti. S obzirom na skromnu minutažu za koju smatram da se ne bi poboljšala jer su dolazile sve teže i važnije utakmice, odlučio sam ići 0 govorio je tada Luka.

Stipe Mandalinić imao je gotovo identičan put poput Luke, barem rukometno. Počeo je u Splitu, a onda ga je Silvio Ivandija doveo u Karlovac gdje je bio trener. Silvio je u to vrijeme, 2010. godine, bio izbornik reprezentacije do 18 godina koja se pripremala za Europsko prvenstvo u Crnoj Gori. Stipe je bio ključna figura na mjestu lijevog vanjskog pucača i Hrvatska je pobjedom nad Španjolskom u finalu (27:26) osvojila zlatnu medalju.

Stipe upija Valčićeve savjete

– Čuo sam za Mandalinića dok sam bio izbornik generacije koja je osvojila svjetsko zlato u Tunisu. No, za njega tada nije bilo mjesta jer sam na poziciji lijevog vanjskog imao Špelića i Sliškovića – rekao je Vladimir Canjuga.

Silvio Ivandija ima samo riječi hvale za 1,96 metara visokog Mandalinića.

– Ima sjajan skok-šut, ali i udarac s poda, iz zgloba. Njegova raznovrsnost šuta svrstava ga u igrača budućnosti. Još mora poboljšati igru u obrani. Čovjek ima top u ruci – istaknuo je Ivandija koji je danas trener u Kataru.

U Zagrebu ne skrivaju da je Mandalinićev dolazak jedan od boljih poteza ove sezone.

– Još samo da smo uspjeli dovesti Mamića koji je otišao u Kadetten, onda bismo okupili zaista sjajnu generaciju – rekao je Slavko Goluža, trener CO Zagreba.

Stipe Mandalinić skroman je dečko, ali samo izvan parketa.

– Ja sam još mlad igrač i došao sam u klub gdje je gotovo svaki igrač iskusniji od mene. Svaka minuta koju dobijem dragocjena je i želim je iskoristiti na najbolji mogući način. Puno mi znači što sam izabran za juniorskog MVP-a Europe, ali više od toga mi znači savjeti Tončija Valčića, Špilera i ovih iskusnijih igrača. Ne smeta mi što dobivam priliku s klupe i vjerujem da ću tek sljedeće sezone u potpunosti pokazati sve što znam i mogu – zaključio je Stipe Mandalinić.

>> Nema zime, Stipe i Luka kao nekad Lacković i Metličić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije