Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VESLANJE

Dvije hrvatske posade ovog vikenda u Lucernu traže vizu za Tokio

Ivan Piton
Igor Kralj/Pixsell
12.05.2021.
u 12:21

U disciplini četverac bez kormilara bit će ukupno 13 posada, a hrvatskoj posadi najjača konkurencija dolazi iz Južne Afrike, Francuske, Kanade i Njemačke, ali svakako treba spomenuti i posade Rusije, Austrije i Ukrajine.

U švicarskom Lucernu od 15. do 17. svibnja održat će se veslačka kvalifikacijska regata za Olimpijske igre u Tokiju, a među onima koji će tražiti vizu za Tokio su i dvije hrvatske posade. U ženskoj konkurenciji u disciplini dvojac bez kormilara to će pokušati ostvariti sestre Ivana i Josipa Jurković, a u muškoj konkurenciji četverac bez kormilara u sastavu Ivan Piton, Patrik i Anton Lončarić te Marko Ukropina.

 Konkurencija je vrlo zanimljiva i jaka, preko 400 sportaša iz 49 zemalja krenuli su u Lucern. U svakoj disciplini dva najbolja čamca će se kvalificirati za Tokio, osim u kategoriji lakog ženskog dvojca koji će imati tri kvalifikacijska mjesta. 

U disciplini četverac bez kormilara bit će ukupno 13 posada, a hrvatskoj posadi najjača konkurencija dolazi iz Južne Afrike, Francuske, Kanade i Njemačke, ali svakako treba spomenuti i posade Rusije, Austrije i Ukrajine.

"Finalna kvalifikacijska regata je sve bliže, potpuno smo posvećeni nadolazećim utrkama i imamo jasan cilj. Ne krijemo činjenicu da idemo izboriti svoje mjesto za put u Tokio, ali svjesni smo da nam to nitko neće pokloniti i da će konkurencija biti žestoka. Jako smo dobar posao odradili do sada, imamo izvrsnu podlogu i mislim da smo spremni“, rekao je Patrik Lončarić.

Četverac bez kormilara formirao se još 2018. godine i puno je truda uloženo, međutim okolnosti mu nisu išle u prilog i sastav se više puta mijenjao. Nakon nekoliko neizvjesnih godina u jeku pandemije formirao se četverac u sastavu Piton, Ukropina i braća Lončarić koji je nastupio na Europskim prvenstvima 2020. i 2021. godine. Posada je nastavila jake pripreme pod vodstvom trenerice Jasminke Kraljević Čolić i trenera Nikole Bralića, a uz bok najboljim veslačima današnjice, braći Sinković. Na nedavno održanom Svjetskom kupu na Jarunu osvojili su treće mjesto, ispred Švicaraca koji imaju olimpijsku normu, a odmah iza Poljaka, koji drže titulu svjetskih prvaka, te Francuza koji su im direktna konkurencija za kvalifikacije i ujedno favoriti u Lucernu.

"Očekujemo jake i teške utrke protiv snažne konkurencije koja ima jednak pritisak kao i mi. Ovo natjecanje iz vas izvlači i one atome snage koje nikad niste mogli ni zamisliti da imate, svi idu na svoj maksimum, a detalji odlučuju. Kao najstarijem članu posade, ovo mi je najvažnija utrka i cijeli svoj život sam posvetio ovom trenutku. Uz sebe imam ekipu koja je fokusirana i vjeruje u uspjeh. Vjerujemo u trud i rad koji smo uložili i mislim kako se nakon dugo vremena puno stvari posložilo, a to se i pokazalo na utrci Svjetskog kupa na Jarunu. Pred domaćom publikom imali smo ogromnu podršku i vidjeli smo koliko ljudi vjeruje u nas. U Lucernu ćemo veslati za nas i za sve ljude koji su stajali uz nas svo ovo vrijeme“, kazao  je Ivan Piton.

Kvalifikacijska utrka na rasporedu je u subotu, 15. svibnja, od 11:30 sati. Polufinale nas očekuje u nedjelju od 11:17 sati, a finalna utrka je u ponedjeljak u 10:40 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije