Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamovo proljeće

Dinamova himna došla mi je u snu, a odabrali su je Ćiro i igrači

Dinamovo proljeće
29.04.2022.
u 16:35

U povodu 40 godina od Dinamova naslova 1982. potražite u ponedjeljak 2. svibnja specijalno izdanje Plave devetke – na dar uz Večernji!

U proljeće 1982. godine i vrapci su znali Dinamovih prvih 11 koji su harali jugoslavenskom ligom: Vlak, Bračun, Zvjezdan Cvetković, Hadžić, Zajec, Mustedanagić ili Bručić, Bošnjak, Cerin, Kranjčar, Mlinarić, Deverić.

No istoga proljeća, dok je Dinamo nezadrživo ulazio u cilj, vrapcima je u uši ušla mladenački opojna, razigrana, zvonka Dinamova himna: – Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad, Maksimir slavi, prvi smo, prvi sad; Plavi, plavi, plavi plavi, iz naših grla sve je jači zvon, Dinamo je pravi, Dinamo je pravi, šampion! Zastave plave viju se u zraku, Dinamu u čast, u slavu prvaku; Plavi, plavi, plavi plavi, iz naših grla sve je jači zvon, Dinamo je pravi, Dinamo je pravi, šampion!

Dinamovu himnu, koja i dandanas odzvanja Maksimirom svaki put kada Dinamo postigne pogodak, izvodio je zagrebački tinejdžerski sastav Prva ljubav, prvi takav na području Jugoslavije. Osnovao ga je 1978. godine Josip Ivanković, danas 73-godišnjak, koji je i autor glazbe i teksta himne, dok je aranžmane napravio pokojni Rajko Dujmić.

S Ivankovićem smo razgovarali u povodu velike Dinamove obljetnice. Pronašli smo ga u zagrebačkoj Sloboštini i, ne pričekavši ni prvo pitanje, odmah nam je dao do znanja: – Dinamovu himnu skladao sam jer sam dinamovac od rođenja. Ja sam Slavonac iz Čađavice, a kao mlad preselio sam se u Zagreb, na Trešnjevku, i oduvijek sam išao na Dinamove utakmice. Pamtim spektakle iz 1967. godine, a posebno i šampionsku generaciju iz 1982. godine – kazao nam je Ivanković.

Ostatak razgovora potražite u specijalnom izdanju Plave devetke u ponedjeljak 2. svibanja na dar uz Večernji!

Čitajte i veliki intervju sa Ćirom Blaževićem, nepoznate detalje o kultnoj generaciji, sjećanja Zajeca, Mlinke i Deverića, priču o kultnim druženjima u Karaki i Saloonu i još puno više!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije