Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ĆIRO JE PREPOZNAO ZAGREBAČKI ŠTIH'

Mlinka otkrio: Dinamov naslov je predviđen u još godinu ranije, evo gdje točno

storyeditor/2022-05-02/PXL_020522_93263823.jpg
03.05.2022.
u 07:00

– Kad god budem govorio o tim vremenima, zahvalit ću svojim suigračima, to su bili genijalni igrači i ljudi, a napustili su nas: Ismet Hadžić, Zvjezdan Cvetković, Dragan Bošnjak, Davor Braun, Čedo Jovićević i Zlatko Kranjčar. Hvala im za sve što su napravili za Dinamo i za naš Zagreb

Ako dovoljno dugo poznajete Marka Mlinarića, ako ga imate priliku često sresti i razgovarati s njim, onda imate dojam da je čovjek stalno isti. Dobro, nije da bi više mogao dijeliti genijalne lopte na terenu, ali osmijeh, pristupačnost, otvorenost, pa i ljubav prema Dinamu nikad se nisu promijenili.

>> Pogledajte video:

Divili smo se Mlinki i njegovim suigračima 1982. godine, a teško je i pojmiti da je od tih sjajnih izdanja i konačno osvojenog trofeja prošlo već 40 godina.

– Gotovo mi je nevjerojatno da je prošlo toliko godina, teško je vjerovati da je vrijeme zapravo prohujalo. No sjećanja su i dalje vrlo svježa, uspomene na tu godinu i dalje me razgaljuju i čine sretnim – pričao nam je Mlinarić dok smo se u organizaciji Večernjeg lista s njim i njegovim suigračima središtem grada vozili tramvajem koji je obojan u Dinamo, u tu 1982. slavljeničku godinu.

Kobeščak je predvidio naslov

Dugo je Dinamo, 24 godine, čekao na taj naslov prvaka u bivšoj državi, zašto je trebalo tako dugo čekati i što se poklopilo baš te 1982.?

– Nek' se ne ljute dečki, igrači koji su dolazili sa strane, ali kad gledam portrete svih tih igrača koji su bili u našoj svlačionici, od njih 35 čak 22 su iz naše škole ili iz dopunske selekcije. Dakle, Ćiro Blažević to je jako dobro prepoznao i svima nam usadio pobjednički duh. Ma imali smo mi to kao klinci koji su ovdje igrali i natjecali se, kao Cico Kranjčar, Majo Vlak, moj brat... Naša generacija koju je odgajao profesor Kobeščak napravila je odlične stvari. U Večernjem listu izašla je njegova izjava od 22. siječnja 1981., a tada je profesor Kobeščak rekao: – Sretan sam kad vidim kako igraju Dumbović, Ivković, Deverić, Mlinarić, a bit ću još sretniji kad zaigraju Karabašić, braća Cvetković, Munjaković..., s njima će Dinamo postati prvak Jugoslavije. I za godinu dana to se ostvarilo.

Dinamo je imao taj zagrebački 'štih', stoga su i danas sinonimi za Dinamo Mlinarić, Zajec, Kranjčar, Deverić, Cerin...

– Kad god budem govorio o tim vremenima, zahvalit ću svojim suigračima, to su bili genijalni igrači i ljudi, a napustili su nas: Ismet Hadžić, Zvjezdan Cvetković, Dragan Bošnjak, Davor Braun, Čedo Jovićević i Zlatko Kranjčar. Hvala im za sve što su napravili za Dinamo i za naš Zagreb.

Cico Kranjčar zadnji nas je napustio i svima nedostaje njegov duh, veselje.

– Fali Cico, puno fali. Nedostaje mi kao čovjek, kao prijatelj. Ne znam što bih uopće rekao o njemu, prerano je otišao, ali svih njih šest prerano nas je napustilo, Čedo bio nešto stariji od nas i bio je bolestan, ali i on je prerano preminuo i žao mi je što njih šest i danas nisu s nama ovdje - s tugom će Mlinka pa se onda vratio na stvaranje te sjajne generacije:

Ćiro nam je dao vjeru

– Ćiro je tijekom priprema u Australiji gdje se formirala momčad svjedočio onome što je i sam rekao: vidio je da ti dečki sa zagrebačkog asfalta imaju znanje, dao im dao je samopouzdanje, ali oni nisu 'luzeri', oni su pobjednici. I to je bio razlog za uspjeh, pa i Hajduk je isto svojedobno napravio s Ivićem. Nimalo ne podcjenjujem značaj Panića, Arnautovića, Bošnjaka, Bručića i sve ostale koji su došli i koji su se sjajno uklopili.

Tada ste izgledali kao prava 'škvadra' koja se družila i izvan travnjaka, družite li se i dalje?

– Nas nekoliko se druži, često se vidimo, Bračun, Deverić, Munjaković, Mustedanagić, ja..., dođemo na Ravnice u centar Silvija Marića, popije se kava, evociraju se uspomene. Uvijek imamo o čemu razgovarati i iza nas je puno anegdota, raznih detalja kojih se sjetimo – zaključio je legendarni Marko Mlinarić.

02.05.2022., Zagreb - Okpljanje generacije 1982. povodom izlazenja 'Plave devetke' Vecernjeg lista njima u cast. Marko Mlinaric, Karlo Ledinski, Velimir Zajec. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Komentara 1

BE
Berislav12
08:38 04.05.2022.

Jesu ovi naporni - što bi bilo da su još koji put bili prvaci. Za to jedno osvojeno prvenstvo evo nas maltretiraju svaki dan. Čini se da su svi postali ĆIRO BLAZEVIĆ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije