Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE DOVOLJNO

Dinamo unatoč sjajnoj godini ima problem koji zvuči nestvarno i nelogično

Dinamo - Hajduk
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/11
17.12.2018.
u 07:32

Dinamo nikada snažniji, moćniji, uvjerljiviji, nadmoćniji, a opet nedovoljno privlačan izborniku hrvatske reprezentacije. Njemu u Maksimiru, izuzev Livakovića, Bjelica iz svoga dream teama još uvijek nema koga ponuditi.

Dinamova 2018. godina za sportsku antologiju, nešto što je prošloga svibnja, kada su plavi posrtali protiv Lokomotive i Rudeša, bilo gotovo nezamislivo: dvostruka kruna, superiorni europski pohod i prezimljavanje, jesenski naslov u Prvoj HNL: efektni hat-trick kakvim se ne može pohvaliti niti jedan trener plavih u neovisnoj Hrvatskoj, nitko do dolaska autoritativnog Nenada Bjelice (premda je Osječanin u prošloj sezoni vodio samo dvije utakmice).

No, ovo nije bila samo senzacionalno uspješna godina Dinama, nego i hrvatske nogometne reprezentacije, a – gle čuda – gotovo bez ikakvoga učinka igrača Dinama. Preciznije, od čak 35-orice nogometaša koji su ove godine nastupili u 17 utakmica vatrenih, iz Dinama je na sceni bio samo jedan jedini, vratar Dominik Livaković s dva nastupa.

Zvuči pomalo nestvarno i nelogično: Dinamo nikada snažniji, moćniji, uvjerljiviji, nadmoćniji, a opet nedovoljno privlačan izborniku hrvatske reprezentacije. Njemu u Maksimiru, izuzev Livakovića, Bjelica iz svoga dream teama još uvijek nema koga ponuditi.

Primjerice, Dalić u potrazi za Mandžinim nasljednikom na poziciji središnjega napadača teško će kandidata pronaći u Dinamu. Od 61 pogotka koliko je Dinamo postigao ove sezone, domaći igrači isporučili su 46 posto, a od ukupnog broja pogodaka, samo 34 posto zabili su napadači s hrvatskom putovnicom; 32-godišnji Budimir osam, Petković sedam, Oršić šest pogodaka.

Da ne budemo baš prekritični prema prvaku i našemu europskom ponosu, napomenimo kako je postotak udjela pogodaka s potpisima hrvatskih strijelaca u Dinamu u ovoj sezoni ipak narastao: u prošloj je iznosio mizernih 23 posto. Ali opet, od Dinama, kao svjetionika hrvatskog klupskog nogometa, kao kluba koji se diči jednom od najboljih nogometnih škola u Europi, ipak bi se očekivao naglašeniji hrvatski (ne samo napadački) štih.

Sjećate li se kada je Dinamo uopće imao najboljega strijelca lige s hrvatskom putovnicom? Još 2014. godine kada je taj naslov ponio Duje Čop.

I zato u proljeće, bude li Dinamo lišen ozbiljnoga pritiska pratitelja u Hrvatskoj ligi, možda to bude prilika za promociju nekih novih plavih klinaca. Nekih novih ‘Halilovića’, ‘Pjaca’ ili ‘Ćorića’, kakve je Dinamo nekada izbacivao kao na traci...

>> Pogledajte kako su Dinamovci pomagali u pučkoj kuhinji

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije