Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALESSIO TONON

Dinamo ukrao talent Milanu: Ovo je novi Dani Olmo...

14.10.2020.
u 12:38

Njegovim dovođenjem Dinamo je nastavio politiku koju provodi u posljednje vrijeme, dovodi mlade igrače u kojima vidi mogućnost da postanu pravi nogometaši. I dovodi ih sa svih strana svijeta

Alessio Tonon posljednje je akvizicija zagrebačkog Dinama. Riječ je o igraču koji još nema 18 godina, a dolazi iz velikog Milana. Naravno, ne stiže iz prve momčadi tog europskog giganta, igrao je dosad za U17 B momčad. U posljednjih godinu dana za tu je momčad skupio 17 nastup, a zacijelo bi ih bilo i više da nije bilo korona-stanke. Tako je Tonan posljednji put igrao za tu momčad još u veljači ove godine, u 0:1 porazu od vršnjaka iz Udinesea.

Riječ je o defenzivnom veznom, na toj je poziciji odigrao najviše utakmica iako je u svoja zadnja tri nastupa za tu mladu momčad Milana igrao centralnog veznog. Njegovim dovođenjem Dinamo je nastavio politiku koju provodi u posljednje vrijeme, dovodi mlade igrače u kojima vidi mogućnost da postanu pravi nogometaši. I dovodi ih sa svih strana svijeta, ali i iz okruženja, nedavno su dva mlada igrača iz Crne Gore stigla u Dinamo, riječ je o Andriji Kolundžiću (18) koji je stigao iz Iskre i Milanu Vukotiću (18) koji je u Maksimir došao iz Budućnosti.

Iz Rome, Arsenala, Milana...

No, očito i mladi igrači iz velikih klubova ne zaobilaze Dinamo, moguće je da su svi čuli za Danija Olma koji je dolaskom iz Barcelone u Dinamu silno napredovao i na kraju profitirao, kako on sam tako i Dinamo koji ga je skupo prodao u Leipzig.

Prije Tonona plavi su doveli iz Rome Daniela Barela Tuetoa Fotsoa, napadača kojem je također 17 godina i sad se “kali”’ u drugoj momčadi Dinama. Doveo je Dinamo i 20-godišnjeg Robbieja Burtona iz Arsenala i on se od tih mladih igrača zasad čini kao pogodak, nakon četiri utakmice za drugu momčad, triput je već igrao i za prvu i ostavio je prilično dobar dojam. Naravno, u dovođenju mladih igrača ne može se uvijek i pogoditi, nikad se ne zna kako će se razvijati, kako će se uopće prilagoditi novoj sredini, gradu, načinu života, klubu... Ipak su to sve mladi dečki koji su u Dinamo došli potražiti svoju priliku. Doduše, svi navedeni došli su kao pokoju godinu stariji od Danija Olma koji se razvijao kroz mladu i drugu momčad, ali je vrlo brzo priključen radu s najboljima i tako napredovao. No, njegov razvoj i sve što je napravio, a od tih pet godina u Dinamu eksplodirao je u zadnje dvije, postali su pozivnica i drugima da krenu tim putom. Tako je i ta posljednje akvizicija, Alessio Tonon stigao iz Milana zato što vjeruje da će prije doći do prve momčadi Dinama negoli bi to mogao u Milanu. Uostalom, “prste” u tom dolasku mladog Talijana u Dinamu imao je i Andy Bara, menadžer koji je doveo Olma u Dinamo.

Zasad u mladoj momčadi

Sigurno je da u Maksimiru ne bi imali ništa protiv da to ispadne tako dobar posao kao s mladih Španjolcem koji je eto postao i standardni A reprezentativac svoje zemlje. No, do toga dečko će morati jako puno raditi. Prema svemu, čini se da talent ima, uostalom ne bi igrao u toj mladoj momčadi Milana, bio je priključen i U18 momčadi, tako da očito ima perspektivu. No, sad je na njemu da svojim radom pokaže da zaslužuje i veću pažnju. Prvo je priključen mladoj U19 momčadi, možda zaigra i u Ligi prvaka mladih bude li uopće tog natjecanja.

Bude li doista dobar, neće morati dugo čekati da ga Zoran Mamić pozove i na rad s prvom momčadi, što su plavi često činili u svojoj povijesti, nekoć od svojih igrača kao što su bili Kovačić, Halilović, Čorić..., a sad su plavi krenuli i s dovođenjem mladih igrača iz svijeta i od njih pokušavaju napraviti prave igrače za prvu momčad, a onda jednog dana na njima i zaraditi. Za sve te mlade igrače ovo je tek prvi ozbiljniji korak iako je očito da ti dečki, pa tako i ovaj posljednji, vjeruju u sebe čim su se odlučili na odlazak u nepoznato i to iz velikih klubova u Dinamo. Koliko god Dinamo imao na nogometnoj karti svoje lijepo mjesto, pogotovu u stvaranju i razvoju igrača, nije ni tim dečkima bilo lako donijeti takvu odluku, kao što to nije bilo ni Daniju Olmu.•

Ključne riječi

Komentara 5

BL
Blender
23:29 14.10.2020.

Sa ovim cemo sigurno biti prvaci lige sampiona :) juhu kako sam se razveselio, stoka banditska!!

CR
crocro
14:33 14.10.2020.

Kolo se vrti u krug. Super da Dinamo traži dragulje i pomoću njih traži mogućnost kvalifikacija u LP, ako se ona omakne onda traži da ga pomiluje sreća u EU ligi. I tu je priči kraj. Dakle, u Dinamo see sve vrti u kružnom toku, kao priča sa kišom i vodom. Daljnjih dosega Dinama nema. Tu je uvijek kraj, što je pokazala cjelokupna povijest Dinama. Ali kvalifikacije za LP, san o prezimljavanju i čekanja proljeća, ne bi trebao biti vrhunac uspjeha Dinama. Dinamo mora ići i korak dalje, mora biti aktivni sudionik u LP, treba odigrati nekoliko važnih utakmica s renomiranim klubovima i da ne bude kanta za napucavanje. Ili da bude u gornjem razredu u EU ligi, od koga će se protivnicima tresti gaće kada ga ždrijebom izvuku. Za sada toga nema i svi su zadovoljni izvlačenjem Dinama. A da tako ne bi bilo, Dinamo mora promijeniti strategiju postojanja i umjesto prodavati dragulje kada dosegnu najbolju cijenu, iste zadržavati, adekvatno plaćati i dopunjavati samo boljima. Tada bi Dinamo bio subjekt u skupinama a ovako je objekt koji moli Boga da izvuče lakšeg protivnika. Tužno je što se Dinamo ne može klasom odlijepiti od Černomoreca, Ludogoreca, Šerifa i sl. Nažalost nema na vidiku promjena ciljeva, igrači će dozrijevati i prodavati se zbog golog opstanka i preživljavanja, i cijeli postupak se zauvijek ponavlja, sve se vrti u začaranom krugu, kiša pada, voda isparava, uzdiže se, para se kondenzira, pada kiša. I tako unedogled. To je Dinamo i najopsanije ruglo - njegov stadion. Šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije