Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olićeve pohvale

Dalićev pomoćnik: Rebić je čudo! Bit će naše tajno oružje na SP-u

Ante Rebić
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
21.05.2018.
u 11:53

– Niko Kovač vjerovao je u njega otkad ga je prvi put vidio, pa i onda kada su mnogi već počeli dizati ruke od njega, kad se na svojem putu negdje bio ‘zagubio’ u Italiji. Sad je Fiorentini sigurno žao što je pristala prodati ga Eintrachtu.

Dvojica hrvatskih nogometnih reprezentativaca obilježila su prošlu sezonu u Njemačkoj. Ako je dečko iz zagrebačke Šubićeve Andrej Kramarić bio najzaslužniji za Hoffenheimov plasman u Ligu prvaka, onda je čudesni, razarajući Vlaj iz Vinjana Donjih Ante Rebić (24) bio glavni pokretač najveće senzacije njemačkog nogometa ove sezone – Eintrachtova osvajanja Kupa nakon trideset godina. Ne pamti se kada se neki naš nogometaš tako zastrašujuće obračunao s jednom od najmoćnijih svjetskih obrana.

Iako Ante nije prvi izdanak Imotske krajine s trofejem u njemačkom nogometu, jer davne 1979. godine slavni Iko Buljan iz Runovića bio je s HSV-om osvajač Bundeslige, njegovo ostvarenje s Eintrachtom, a još više njegova izvedba u Berlinu, ravno je čudu i zvoni kao nešto o čemu će se pričati godinama.

Nakon ovakve kolosalne prezentacije, u kojoj je smiješnim učinio jednoga od najvećih svjetskih stopera Matsa Hummelsa, Rebićeva tržišna vrijednost odletjet će u nebo.

Ante Rebić
1/13

– Rebić je užasno brz, ostavio me je dva, tri metra za sobom. Niki (Süle, na. a.) je isto jako brz, ali ni on se nije mogao nositi s Rebićem. Rebić je brz kao strijela, i to je ono na čemu je Eintracht polagao nade. On u isto vrijeme bježi od nekoliko igrača, jednostavno, brzina je njegova velika prednost. Razmišljao sam trebam li mu pokušati uklizati, nekako doći do lopte, ali sam shvatio da ću vjerojatno biti isključen ako ne zahvatim loptu – pripovijedao je utučeni Hummels nakon Bayernova debakla u Berlinu.

Od depresije do eksplozije

Ivica Olić, pomoćnik našeg izbornika, nije u subotu na finalu Njemačkog kupa bio kao Dalićev izaslanik, nego kao Bayernov gost. Naime, Ola povremeno nastupa za Bayernove legende, zajedno sa Ze Robertom, Kuffourom, Tarnatom, Elberom, De Michelisom, Pizarrom...

Upravo je s posljednjom trojicom bio u društvu na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

– Prije utakmice upozorio sam ih na Rebića, kako bi svojom brzinom mogao, digne li se Bayern visoko prema vratima Eintrachta, praviti probleme obrani Bavaraca. Gledali su pomalo podcjenjivački, kao ‘ma da, mo’š si mislit’, a kad je utakmica završila, ostali su u čudu: ‘Pa tko vam je sad ovaj!’ – prepričava nam Olić.

Priznaje kako je i njega ipak iznenadila takva Rebićeva eksplozija.

– Budući da je Ante bio ozlijeđen mjesec i pol dana, ni meni nije posve jasno otkud mu takva moć. Gledam ga i uživam; kakva energija, kakva brzina, silina, moć! Fascinantna je bila i egzekucija; u prvom pogotku, nakon Bayernove izgubljene lopte, Rebić je valjda u roku od pet sekundi bio u mat-poziciji nakon dodavanja Boatenga – ističe Olić i napominje:

Ante Rebić
1/17

– U finišu utakmice ipak mu je ponestalo snage, što je Kimmich počeo koristiti po Antinoj strani, na što je Niko s klupe fenomenalno reagirao i premjestio ga u špicu. Tako je Eintracht ipak zatvorio ‘curenje’ po toj strani, a ni Rebić se više nije morao toliko trošiti.

Cijela Rebićeva karijera, s očaravajućom kulminacijom u Berlinu, nevjerojatan je skup oprečnosti. Nekada, u eri svoje talijanske depresije, Ante je sam sebe titulirao kao ‘igrača koji nastupa samo na malonogometnom revijalnom turniru Četiri kafića u Splitu i na Svjetskom prvenstvu’, a danas je zahvaljujući svojoj upornosti, ali i Kovačevoj tvrdoglavosti i povjerenju izrastao u bundesligašku zvijezdu koja ima potencijala za novu razornu eksploziju i u Rusiji. Tek su mu 24, a ide na svoje drugo SP, što je u tim godinama ostvario samo još jedan naš igrač, Mateo Kovačić.

Niko uvijek vjerovao

– Niko Kovač vjerovao je u njega otkad ga je prvi put vidio, pa i onda kada su mnogi već počeli dizati ruke od Ante, kada se na svojem putu negdje bio ‘zagubio’ u Italiji. Sad je Fiorentini sigurno žao što je pristala prodati ga Eintrachtu. Istina, Ante je u jednoj fazi svoje karijere pokazivao onu mladenačku zaigranost, mušičavost, koju bi malo koji trener otrpio, ali je njegova sreća što je uza sebe imao Niku Kovača. Rebić je danas potpuno sazrio kao čovjek i kao nogometaš i mi ga na Svjetskom prvenstvu vidimo kao naše tajno oružje – kaže Ivica Olić.

Rebić i Perišić, osovina Vinjani Donji – Omiš, ubojito oružje na krilnim pozicijama?

– Iza obojice su sjajne sezone, što nas sve jako veseli, i obojica puni motiva dočekuju Svjetsko prvenstvo. Ne kao suparnici za istu poziciju, već kao pravi suigrači i prijatelji, što uistinu i jesu – zaključio je Ivica Olić. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije