Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOGDANOVIĆ, ZUBAC, ŠARIĆ i ŠAMANIĆ

Četiri Hrvata kreću u novu NBA sezonu: 'Nije dobro pratiti društvene mreže'

Bojan Bogdanović
Foto: Jeffrey Swinger/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
14.10.2023.
u 12:00

U novu NBA sezonu krenut će četiri Hrvata pri čemu bi važne uloge trebali imati Bogdanović (Pistons), Zubac (Clippers) i Šarić (Warriors) dok će se Šamanić (Jazz) morati žestoko boriti za status

Za desetak dana započet će nova NBA sezona s četvoricom hrvatskih košarkaša u sastavima klubova. I dok za trojicu igrača očekujemo da će imati zapažene role – Bojan Bogdanović u Detroit Pistonsima, Ivica Zubac u LA Clippersima i Dario Šarić u Golden State Warriorsima – za Luku Šamanića, igrača Utah Jazza, zasad je to neizvjesno.

A on je prije početka trenažnog kampa kazao:

– Sazrio sam, profesionalniji sam no prije. Treniram jako svaki dan. Želim biti dobar defenzivac sposoban pogađati. Mislim da mi moja prednost trebala biti sposobnost da u obrani preuzimam sve pozicije, od jedinice do petice.

U jednoj od dvije predsezonske utakmice s Clippersima, Šamanić je zablistao s devet uzastopnih koševa da bi u drugoj sve što je pucao promašio pa je to i slika zadatka koji je pred njim, a to je postići stalnost.

S 34 godine Bojan Bogdanović je najstariji hrvatski NBA-evac. Iza ovog krilnog igrača slobodno je ljeto jer je umirovio svoj reprezentativni dres pa je došao prilično odmoran.

– Ovo je prvo ljeto da nisam igrao za reprezentaciju. Imao sam četiri mjeseca slobodno pa u nekim dijelovima ljeta nisam znao što bih radio. Dakako, brinuo sam o svom tijelu jer u ovim godinama na to morate jako paziti, a i nastojao sam što više vremena provesti s obitelji i prijateljima.

Ne gledati društvene mreže

Bojan će biti iskustveni vođa svojim Pistonsima za koje kaže:

– Mi prošle sezone jesmo imali loš skor, no s mladim igračima koji su imali važne uloge i sa zdravim Cadeom Cunninghamom to bi trebala biti posve druga priča.

Hoće li tako biti i s LA Clippersima, ponajviše će ovisiti o zdravlju njihovih ključnih igrača (Leonard, George) koji se s tim dijelom priče baš i ne mogu pohvaliti. No, ponešto će ovisiti i o njihovu hrvatskom centru Ivici Zupcu za kojim je sjajno reprezentativno ljeto. Naime, Big Zu je ponajbolji igrač hrvatske reprezentacije koja je osvojila pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Istanbulu.

– Ovog ljeta radio sam dosta na svojim završecima s obje ruke. Lani sam dosta lopti iz reketa vratio van, no ja to moram završavati.

Upitan prati li društvene mreže i komentare za svoje izvedbe, Zubac je kazao:

– Nije dobro pratiti društvene mreže jer te one danas slave, a već sutra, ako si imao nešto slabiju partiju, idu protiv tebe. Dovoljno sam samokritičan da ne moram gledati što drugi misle o mom nastupu.

A kritični su i navijači Clippersa, koji nikako da dočekaju prvi naslov prvaka za svoj klub.

– I ove sezone ćemo pokušati osvojiti naslov. Proteklih sezona u tome nismo uspijevali i znam da smo time razočarali svoje navijače. Istina, imali smo ozljeda, no bilo je i razdoblja kada nismo davali najbolje od sebe i zbog toga se navijačima ispričavamo. Ja sam uvjeren da ćemo ove sezone svoje navijače učiniti ponosnim.

A navijači Golden State Warriorsa imaju razloga nadati se još jednoj dobroj sezoni jer su se Curryju, Thompsonu, Greenu i ostalim "ratnicima" ovog ljeta priključili Chris Paul i Dario Šarić. Hrvatskom košarkašu to je bila dugogodišnja želja koju je u jednom intervjuu izrekao još 2013. godine kazavši da bi volio igrati za sastav iz San Francisca.

– Warriorsi imaju jednog od najboljih igrača u povijesti, jedan od najvećih sustava igre i jednog od najvećih trenera u povijesti. I za mene je potpisati za ovaj klub bila laka odluka. I ja se nadam da ćemo imati sjajnu sezonu.

Nakon što je trener Steve Kerr najavio ovu startnu petorku za predsezonu – Curry, Paul, Thompson, Wiggins i Looney – očito je da će Dario ulaziti s klupe i to na pozicije četvorke i petice. Činjenica da bi igrač tih kapaciteta morao predvoditi drugi ešalon, raduje i prvog igrača momčadi Stephena Curryja:

– Kad smo igrali hakl, imao sam prilike vidjeti da je to igrač s razumijevanjem igre. Kada razgovarate s njim, vidite da je razmišljanje vrlo slično onome što mi igramo.

Hoće li to biti dovoljno Warriorsima za još jedan NBA finale? Po glavnim menadžerima NBA klubova, među kojima je provedena tradicionalna anketa, čini se da neće. Naime, u spomenutoj anketi najviše izgleda za osvajanje prstena imaju branitelji naslova Denver Nuggetsi i Boston Celticsi (po 33 posto). Na trećem mjestu, s 23 posto, su Antetokounmpo i Bucksi koji su se pojačali Damianom Lillardom. Ponešto izgleda daje se i Phoenix Sunsima (7 posto) i LA Clippersima (3 posto).

Prošlosezonskog MVP-ja Joela Embiida nitko od GM-ova ne vidi kao ozbiljnog kandidata za istu nagradu. Prednost se daje, prošle sezone zakinutom, Nikoli Jokiću (43 posto), a potom slijede Giannis Antetokounmpo (20 posto), Jayson Tatum (13 posto) i Luka Dončić (10 posto).

Najboljim novakom, po isteku nove sezone, ispitanici smatraju mladog, 223 cm visokog, Francuza Victora Wembanyjamu (50 posto) ispred Scoota Hendersona (27 posto) i Cheta Holmgrena (20 posto). Najkorisnijom ovoljetnom akvizicijom smatra se prelazak Damiana Lillarda iz Portlanda u Milwaukee, a potom, u istom razmjenjivačkom paketu, odlazak Jruea Holidayja iz Milwaukeeja u Boston.

Rehabilitirani "lover" Udoka

Kao najbolji trener i dalje kotira Miamijev Erik Spoelstra (73 posto) ispred Tyronea Luea (10 posto), šefa struke u Clippersima, a zanimljivo je da su obojica, ovo ljeto na Svjetskom prvenstvu, bili pomoćnici trećeplasiranom s ove liste Steveu Kerru (7 posto) koji dijeli postotak s legendarnim Greggom Popovichem.

Za trenera koji će svojim dolaskom u novi klub napraviti najviše smatra se Ime Udoka (57 posto) koji je prije početka prošle sezone suspendiran od Boston Celticsa zbog intimne veze s jednom zaposlenicom kluba. Pod anketnim pitanjem "tko je najbolji pomoćni trener u NBA ligi" najbolje je prošao Španjolac Jordi Fernández iz Sacramenta, inače izbornik kanadske reprezentacije koja je osvojila svjetsku broncu.

Gledano iz američke perspektive, za najboljeg internacionalca koji ne igra u NBA ligi imenovan je Milanov Nikola Mirotić (37 posto) ispred Realova centra Edyja Tavaresa (27 posto) i novog francuskog čuda, 18-godišnjeg 216 cm visokog Alex Sarra (13 posto), trenutačno igrača australskih Perth Wildcatsa. 

 

Komentara 1

ED
Edinburgh1
19:46 15.10.2023.

Šta je ovo na kosz America first a ismijavali su Trumpa kad je to govorio a sad oni promoviraju to??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije