Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor najboljih

Čak tri trofeja rukometu, sportaši godine Domagoj Duvnjak i džudašica Barbara Matić

Domagoj Duvnjak i Barbara Matić
Foto: PIXSELL
1/6
27.12.2020.
u 13:53

U 69. izboru Sportskih novosti za sportaše godine pehare pobjednika osvojili su muška i ženska rukometna reprezentacija, a pojedinačni laureati pamtit će 2020. po rođenju sina (Duvnjak) i diplomi na elektrotehnici (Barbara Matić)

I u vremenu uzdrmanom pandemijom koronavirusa, jedini naš sportski dnevnik nastavio je tradiciju izbora sportaša godine započetu 1952. Dakako, poput Hrvatskog olimpijskog odbora, i u Sportskim novostima su višom silom bili spriječeni organizirati prigodnu svečanost pa se sve svelo na televizijsku emisiju.

A laureati za razlomljenu 2020. godinu su rukometaš Domagoj Duvnjak, džudašica Barbara Matić te muška i ženska rukometna reprezentacija.

Barbara Matić (119 glasova) prva je džudašica, i prva dama iz borilačkih sportova, koja je osvojila ovu prestižnu nagradu i to u jakoj konkurenciji tenisačice Petre Martić (77) i kolegice džudašice Karle Prodan (63). Premda je Karla u samo 11 dana osvojila dvije europske medalje (mlađeseniorsko srebro i seniorsku broncu) čast pobjednice izbora pripala je Barbari zbog spektakularna nastupa na Grand Slamu. A ona je u jednom danu pobijedila svjetsku prvakinju, svjetsku doprvakinju i europsku prvakinju i kada bi joj se takav dan dogodio na Olimpijskim igrama u Tokiju to bi bila olimpijska medalja.

Inače, u pandemijskoj 2020. iza Barbare je još jedno veliko postignuće a to je diploma magistrice elektrotehnike na splitskom FESB-u.

- Od malena sam imala puno obveza pa sam tako i naučila rasporediti vrijeme. Dakako, zahvaliti se moram i Savezu koji je za mene mom fakultetu slao molbe ali i profesorima koji su mi izlazili u susret da polaganju ispita pristupim ili prije ili poslije njihovih rokova - kazala je Barbara koja dodaje da je sretna što se hrvatski džudo tako razvija da Hrvati i Hrvatice više za nikoga, pa niti za džudaške velesile, više nisu lak ždrijeb.

Ovogodišnji muški osvajač trofeja Sportskih novosti je tek drugi rukometaš kojemu je pripala ta čast. Prvi je bio Ivano Balić 2007. godine, a Domagoj Duvnjak je prednost pred konkurentima dobio jer je proglašen za najboljeg rukometaša siječanjskog Prvenstva Europe na kojem je Hrvatsku odveo do srebrne medalje. Sa 150 glasova Dule je prednjačio ispred gimnastičara Zubčića (64), nogometaša Perišića (34), gimnastičara Srbića (16).

Poput Barbare, i Domagoj će 2020. pamtiti po jednom osobnom, u njegovu slučaju obiteljskom, dometu.

- Možda će nekome čudno zvučati no za mene osobno je 2020. bila posebna i nikad ju neću zaboraviti jer mi se rodio sin. S obzirom da sam nedavno prebolio koronu nadam se da će moje tijelo izdržati.

Iz istog razloga su on i njegovi suigrači proglašeni za najbolju momčad godine (245 glasova), ispred europski srebrnog dvojca bez kormilara Valenta i Martina Sinkovića (33), jedriličarske braće Fantela (7) i vaterpolista (2) koji su na kontinentalnoj smotri bili četvrti. A upravo su vaterpolisti, sa šest trofeja, dosad bili rekorderi ovog izbora no sada su ih rukometaši dostigli.

Uvjerljivije u svojoj pobjedi za ekipu godine od rukometaša bile su njihove kolegice - trećeplasirana ekipa Europe - koje i nisu imale takvu konkurenciju kao njihovi kolege. Izabranice staloženog stratega Nenada Šoštarića osvojile su 231 glas, a i na drugom mjestu je jedan rukometni sastav, Podravka sa 39 glasova. Inače, ovo je tek drugi put da su sportašice godine rukometašice, a prvi put se to dogodilo u olimpijskoj 2012. godini.

Rekorderke pojedinačnih izbora su skijašica Janica Kostelić i diskašica Sandra Perković koje su sportašicama godine izabirane po osam puta, a odmah do njih je još jedna naša sportska diva Blanka Vlašić koja je najboljom proglašavana šest puta. Kako je prije njih Iva Majoli četiri puta osvojila ovaj trofej to pak znači da je, od 1994. naovamo, Barbara Matić tek peto žensko ime koje se pojavilo na vrhu ovog izbora.

U muškoj konkurenciji, sa po pet osvojenih izbora, prednjače stolnotenisač Dragutin Šurbek, Goran Ivanišević i Ivica Kostelić, a od aktivnih sportaša njima najbliži je gimnastičar Tin Srbić (2) koji ima potencijala da dostigne ova tri velikana hrvatskog sporta.

Komentara 1

Avatar Iwan_Daworković_Gemišt
Iwan_Daworković_Gemišt
16:28 27.12.2020.

Čestitke izabranim sportašima. A Sportske Novosti mi se sviđaju jako. Već iz razloga što sami sebi ne dodjeljuju nikakve nagrade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije