Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi početak

Brekalo tvrdi da je spreman odmah u vatru, a kod Nike nije igrao od listopada

storyeditor/2023-01-29/brekalo.jpg
30.01.2023.
u 07:00

– Vjerujem da su se prvi kontakti između Fiorentine i Brekala dogodili tijekom Svjetskog prvenstva. Istek Josipova ugovora u lipnju s Wolfsburgom bio je prilika za Fiorentinu, koja ima problema u napadu – kazao nam je talijanski novinar Mattia Zupo, s web-portala Fiorentina.it i gianlucadimarzio.com

Vjerojatno i Zlatka Dalića veseli podatak da se jedan od njegovih posrnulih reprezentativaca nalazi na svome novom početku, motiviran, ambiciozan, željan nove afirmacije, koja bi ga u godini bez velikoga natjecanja vratila na izbornikov radar.

Naime, Josip Brekalo (24), neslućeno darovit član generacije rođene 1998. godine, umjesto borbe za Ligu prvaka s Wolfsburgom izabrao je novu rundu dokazivanja u Fiorentini, klubu iz donjega doma talijanske Serie A. Brekalo se u Italiji već jednom sasvim dobro snašao skupivši u dresu Torina 33 nastupa i postigavši sedam pogodaka.

Sve je počelo u studenome

Zanimljivo, nakon povratka u Wolfsburg, dakle od ljeta prošle godine, Josip ima samo sedam nastupa i nijednom nije kod trenera Nike Kovača dobio svih 90 minuta na travnjaku. Stoga je razumljiva bila Josipova potreba za novom platformom na kojoj će se moći pokazati u najboljemu izdanju, onome koje ga je činilo reprezentativcem s 33 nastupa, pa i sudionikom Europskog prvenstva 2021. godine.

Soccer Football - Bundesliga - 1. FC Union Berlin v VfL Wolfsburg - Stadion An der Alten Forsterei, Berlin, Germany - September 18, 2022 VfL Wolfsburg's Josip Brekalo in action with 1. FC Union Berlin's Timo Baumgartl REUTERS/Fabrizio Bensch DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO. Photo: Fabrizio Bensch/REUTERS
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

– Vjerujem da su se prvi kontakti između Fiorentine i Brekala dogodili tijekom Svjetskog prvenstva. Istek Josipova ugovora u lipnju s Wolfsburgom bio je prilika za Fiorentinu, koja ima problema u napadu. Pa i zbog ozljede Riccarda Sottila, za kojega se ne zna kada će se moći vratiti u igru, Fiorentina je bila prisiljena tražiti igrača koji bi mogao upotpuniti momčad bez trošenja puno novca. Brekalo će se natjecati za mjesto s Ikonéom, Saponarom, Nicolasom Gonzalezom i Kouaméom, ali potonja dvojica mogla bi igrati i kao središnji napadači s obzirom na poteškoće Arthura Cabrala i Luke Jovića – kazao nam je talijanski novinar Mattia Zupo, s web-portala Fiorentina.it i gianlucadimarzio.com, te nastavio:

– Trener Vincenzo Italiano od svojih krilnih igrača očekuje golove i asistencije. Brekalo nije pozvan za nedjeljnu utakmicu protiv Lazija u Rimu, ali vjerujem da će biti pozvan za onu protiv svog bivšeg kluba, Torina, u srijedu, u Talijanskome kupu. Još ne znamo kada će zaigrati jer je posljednjih tjedana vrlo malo igrao u Wolfsburgu, iako je rekao da je spreman.

08.11.2021., Stadion Maksimir, Zagreb - Trening hrvatske nogometne reprezentacije u pripremama za utakmice protiv Malte i Rusije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Josip Brekalo, Zlatko Dalic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Posljednji nastup za Wolfsburg Brekalo je ostvario sad već davnoga 29. listopada 2022. godine, kada je odigrao samo devet minuta protiv Bochuma. Brekalova prosječna ocjena u njemačkome Kickeru ove je sezone 4,38 (raspon 5 do 1), a nijednom se nije upisao u strijelce. Iz te perspektive Brekalovo povratničko putovanje u izuzetno zahtjevnom talijanskom nogometu bit će mukotrpno, ali i izazovno, s obzirom na krajnji cilj, a to je povratak u reprezentaciju. Zna se da Josip pretendira na poziciju lijevoga krila, na kojoj su za sada nedodirljivi Perišić i Oršić, naši heroji Svjetskoga prvenstva u Kataru.

Nova tri otkrića

Kad smo već kod generacije rođene 1998. godine, za čiju se nekolicinu pripadnika pretpostavljalo da će biti nositelji vatrenih, ona je u posljednje dvije godine doživjela neke neočekivane preokrete. Naime, na Euru 2021. godine na popisu naše reprezentacije našla su se dvojica igrača '98. godišta, Brekalo i Ivanušec. Čak su obojica na tom natjecanju i igrala, a dvije godine kasnije nijedan od njih nije bio ni blizu popisa za SP u Kataru. Kao ni njihov vršnjak i nekadašnji kapetan Nikola Moro. Sva trojica izvrsni su ili, u najmanju ruku, vrlo solidni igrači, ali njihova klupska forma nije bila dostojna pozivnice u reprezentaciju. Tako su umjesto njih 2022. godinu sjajno iskoristila trojica njihovih vršnjaka, Borna Sosa, Martin Erlić i Lovro Majer. A sva trojica zajedno imaju samo dva nastupa za vatrene (35) više od Josipa Brekala.

Josipova klasa na žalost posljednjih mjeseci vozi nizbrdo. Ovakvu priliku u uglednom klubu lige Petice jednostavno ne smije propustiti.

Komentara 2

T2
Tomo_20
07:10 30.01.2023.

Neces ni tamo nesto igrati prosjecni si igrac i gotovo!!!

Avatar southman
southman
08:33 30.01.2023.

Propao kao i Pjaca. Sa tom razlikom da su Pjacu prvenstveno uništile ozljede. Znači ostaje samo šuplja glava kao razlog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije