Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMANJE ZABIJAJU

Brazil je potvrdio: Prave devetke ispale su iz mode

rodriguez
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
08.07.2014.
u 10:10

Ovo je jedno od najefikasnijih prvenstava na kojem najmanje zabijaju špice – Prva je to uvela Barcelona, pet malih igrača naprijed, bez klasične špice, čak ni Alexis Sanchez to nije – kaže naš nekadašnji odlični strijelac Branko Strupar.

Kada sam ja igrao za Englesku, bio sam finišer, središnja točka momčadi, a zadatak broja 10 bio je meni olakšati posao, rekao je Alan Shearer u razgovoru s BBC-jevim novinarom u Rio de Janeiru gdje nekadašnji najbolji strijelac Premiershipa prati Svjetsko prvenstvo u Brazilu. – Moje je bilo da zabijam golove i vrednovalo me se isključivo prema tome – kaže Shearer.

Sada i desetke zabijaju

Stvari su sada bitno drugačije. I dalje se od desetke očekuje da na lopti bude što je moguće više, da odigra zadnji pas, stvori nešto ni od čega, ali se od tog igrača sada očekuje i da zabija golove. I doista, kad pogledate tko su kandidati za najboljeg strijelca prvenstva, među njima je malo klasičnih špica. – Prva je to uvela Barcelona, pet malih igrača naprijed, bez klasične špice, čak ni Alexis Sanchez to nije – kaže naš nekadašnji odlični strijelac Branko Strupar.

– Tamo se čak ni jedan Ibrahimović nije uklopio. Očekivao sam da će s njim biti još efikasniji, zna sve o nogometu, no ništa – kaže Strupar koji ističe i Thomasa Mullera iz Bayerna Pepa Guardiole koji jest zabio, ali isto nije klasična špica, već ga ima posvuda. – Njemačka ima puno igrača Bayerna i to se vidi, igraju s puno dodavanja, ali moraš imati i igrače koji mogu tako igrati – ističe Branko Strupar te se prisjeća svojih nogometnih dana.

Ipak odlučio Higuain

– I kada sam ja igrao, uvijek je uz mene bio jedan brzanac, ali oba smo bili špice. Sada je taktika 4-5-1, ali ni taj istureni više nije špica u klasičnom smislu. U tom smislu fascinirali su me Amerikanci, čak ih petorica idu u završnicu i tako su dosta namučili Belgijance – objašnjava Strupar koji izdvaja utakmicu Argentine i Belgije gdje je pobjednički gol ipak zabila špica Higuain. Alan Shearer ističe kako je točno da su današnji centarfori ipak nekvalitetniji u odnosu na desetke gdje je primjer Brazilac Fred, no primjetno je i da momčadi sve manje igraju za svoje golgetere, a na toj poziciji teško sam možeš stvoriti šansu. Drugi je problem što treneri postavljaju svoje momčadi tako da najbolji igrač odigra maksimum. To je dalo rezultate jer Argentina s Messijem, Nizozemska s Robbenom i Brazil s Neymarom došli su do polufinala. No ne da se Branko Strupar: – Za mene su Ibra, Suarez i Falcao još top igrači, ovakav nogomet definitivno nije za mene.

>> Izbornik Urugvaja: James je kao Maradona i Messi, ima dar zbog kojega je poseban

Komentara 1

GA
Gambit
18:40 08.07.2014.

Onaj amater Fred nosi #9 za Brazil. Taj može zabiti gol samo ako se od njega odbije šut od suigrača. Daleko najlošiji igrač koji je igrao za Brazil -- u povijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije