Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HTS NIJE POMOGAO

Braća Sabanov objasnila zašto su izabrala Srbiju: U Hrvatskoj ništa nismo dobili

18.11.2021.
u 07:00

– Nikada nije bilo nikakvog financijskog “poguranca” od HTS-a kao što je bio slučaj u nekim drugim zemljama. Nikad ništa. No, nismo jedini, taj savez ne funkcionira.

Ajla Tomljanović i Nina Alibalić hrvatsku su zastavu zamijenili australskom, Bernarda Pera uzela je američku putovnicu, a sad smo dobili dvojicu novih prebjega iz hrvatskog tenisa. Braća blizanci Matej i Ivan Sabanov ubuduće će nastupati pod srpskom zastavom (već na ovotjednom ATP Challengeru u Helsinkiju), a kad se steknu uvjeti, zaigrat će i za srpsku reprezentaciju u Davisovu kupu. Neugodan je to niz za čelne ljude Hrvatskog teniskog saveza, iako će oni nakon svakog takvog slučaja otkloniti bilo kakvu svoju krivnju za to osipanje.

– Nikada nije bilo nikakvog financijskog “poguranca” od HTS-a kao što je bio slučaj u nekim drugim zemljama. Nikad ništa. No, nismo jedini, taj savez ne funkcionira – požalio se u jednom razgovoru Matej.

Nikolina Babić se ne javlja

Željeli smo za komentar priupitati predsjednicu HTS-a Nikolinu Babić, ali ona nam se nije javljala. A neslužbeno smo od ljudi iz kancelarije Saveza čuli da su oni tu uglavnom nemoćni, da je svatko dobio onoliko koliko mu pripada prema propisima. To uglavnom i jest istina, HTS financira samo mlade i darovite igrače ili reprezentativce (nagrađujući ih za uspjehe). A braća Sabanov s 29 godina na leđima nisu ni jedno ni drugo. Kao i ovi prije njih, otišli su zbog boljih uvjeta koji su im nudile nove sredine. Matej i Ivan imali su i motiv više: njih je “osvojio” jedan čovjek, Novak Đoković, kao i mogućnost da s njim zaigraju za reprezentaciju Srbije. Gdje je za parove praktično upražnjeno mjesto, dok Hrvatska u toj kategoriji ima olimpijske finaliste Nikolu Mektića, Matu Pavića i Ivana Dodiga (on je bio u kombinaciji s Marinom Čilićem) i još pride Franka Škugora, Antonija Šančića...

11.09.2021., Banja Luka (BiH) – U hrvatskom finalu dublova turnira Srpska open, ATP challengera u Banjaluci, Antonio Sancic i Nino Serdarusic pobijedili su bracu Ivana i Mateja Sabanova rezultatom 2:0 u setovima (6:3, 6:3). Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Iako smo nebrojeno puta hvalili braću Sabanov, radinu i upornu, i najavljivali da bi mogli biti “hrvatska braća Bryan” (jer su oni također blizanci kao i slavni Amerikanci), ipak ostaje činjenica da su oni prilično sporo napredovali i da su ostali nekako po strani. I sad tek dijele 94. poziciju na ATP listi (to im je i plasman karijere). I teško je onda očekivati da će ih hrvatski izbornik (sada je to Vedran Martić) pozvati, recimo, na pripreme reprezentacije...

Ne znamo kakva su sve obećanja dobila braća Sabanov da se u sportskom smislu vrate bivšoj domovini (oni su vojvođanski Hrvati, rođeni su u Subotici, a obitelj im je do preseljenja u Osijek živjela u Paliću pokraj Subotice), ali se oko tog međudržavnog transfera očito već dugo kuhalo.

Kao što se zna, oni su u travnju nastupili na Đokovićevu ATP turniru u Beogradu i osvojili trofej, a još više, čini se, naklonost najboljeg tenisača svijeta. Nakon toga su, u svibnju, nastupili su na još jednom turniru u Beogradu i stigli su do polufinala.

Pa, sretno im bilo

Zahvaljujući srpskim igračima, i prijateljima Novaka Đokovića, u srpnju su prvi put zaigrali u Wimbledonu: Matej u paru s Filipom Krajinovićem (još jednim vojvođanskim Hrvatom, on je iz Sombora), a Ivan u kombinaciji s Dušanom Lajovićem. Ispali su, istina, već u prvom kolu, ali za braću – koja sama inče ne bi mogla nastupiti na tako jakom turniru – to je bilo neprocjenjivo iskustvo. A prije i poslije toga Sabanovi su u Novakovu klubu u Beogradu mogli trenirati kad hoće i koliko hoće.

Sad se vidi da ti pokloni nisu bili besplatni, da je to zapravo bio put za pridobivanje braće Sabanov da napokon zaigraju pod zastavom zemlje u kojoj su se rodili.

– Novak nam je dao sve. Dao nam je najbolje moguće uvjete. Svaki njegov savjet iznimno je vrijedan za naše karijere i velika nam je čast što imamo priliku učiti od takvog tenisača – napomenuo je Matej u jednom prijašnjem razgovoru i zapravo najavio ovakav rasplet.

Pa, sretno im bilo!

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Apsalar
Apsalar
08:23 18.11.2021.

Pa.. sretno im bilo....

GE
Germanicus
09:36 18.11.2021.

Realno ova dvojica su u sportskom smislu nevažni i nitko do sada za njih čuo nije.

BU
burza
09:24 18.11.2021.

Trazite novce od Hrvatske a kad pocnete zaradivati prijavite se u monako i tamo placate porez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije