Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DERBI KOLA

Bjelica voli Poljud, Osijek dolazi u ulozi favorita, ali čeka ih pakao kakav još nisu okusili

Foto: pixsell
1/4
19.12.2021.
u 07:00

Osijek u utakmicama protiv Hajduka u 2021. ima tri pobjede (2:0, 1:0, 2:1), među kojima su dvije na Poljudu, i jedan remi u Gradskom vrtu

Sudar Hajduk – Osijek (nedjelja, 17.30) posljednji je veliki derbi jesenskog dijela prvenstva, ali i kalendarske godine u kojoj su se ova dva suparnika sastala već četiri puta i u kojoj Osječani imaju uvjerljivo bolji učinak od Splićana.

Dakle, Osijek predvođen trenerom Nenadom Bjelicom u utakmicama protiv Hajduka u 2021. godini ima tri pobjede (2:0, 1:0, 2:1), među kojima su dvije na Poljudu, te jedan remi u Gradskom vrtu (1:1). Takav odnos snaga stavlja Osječane u ulogu favorita, a na ruku im ide i pritisak koji će pred punim Poljudom imati Hajduk. Da, strahovit, uraganski poticaj s tribina, ali i teret imperativa pobjede. Nenad Bjelica i Osijek uživaju u svojoj najuspješnijoj kalendarskoj godini. Naime, Osijek je pod Bjeličinim vodstvom u 2021. godini u 39 nastupa u Prvoj HNL osvojio 83 boda ili 70 posto, što je slabiji postotak uspješnosti u odnosu na Dinamovih 74 posto, ali Dinamo je u ovoj godini na klupi promijenio trojicu trenera: Zorana Mamića (10 utakmica), Damira Krznara (27) i Željka Kopića (3). Od ove trojice najveći postotak uspješnosti imao je Mamić, 80 posto, dok je Krznar ostao na 69 posto.

Ovo je prva godina u povijesti u kojoj se Hajdukov trener igračima nije obraćao na hrvatskome. Nakon Talijana Tramezzanija i Šveđanina Gustafssona, štafetu je preuzeo Litavac Dambrauskas, čiji je startni učinak u prvenstvu čak 86,7 posto bodova. Miran, staložen i hladnokrvan sjevernjak Dambrauskas neporažen je u prvih šest nastupa na klupi Hajduka, što je posljednji put uspjelo Željku Kopiću u sezoni 2017./2018., kada su bijeli pod njegovim vodstvom bili neporaženi u njegovih prvih osam utakmica. Dambrauskas kao trener Hajduka prvi put vodi momčad protiv Osijeka, a kao trener Gorice prije godinu dana Bjelicu je deklasirao s 4:1.

11.12.2010., Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 19. kolo, NK Lokomotiva - HNK Hajduk. Dambrauskas Valdas
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Osijek je u ovoj kalendarskoj godini odigrao 12 utakmica protiv najvećih suparnika, Dinama, Hajduka i Rijeke, i u njima osvojio prihvatljivih 55 posto bodova. Osijek je tijekom cijele godine dominirao u susretima s Hajdukom, ali u četiri utakmice protiv Dinama nema nijednu pobjedu. Tako je Dinamo protiv suparnika iz velike četvorke ostvario uspješnost od 59 posto i pritom je svakoga od njih pobijedio po dva puta.

Hajdukova je omiljena mušterija Rijeka, nad kojom u pet međusobnih ogleda ima četiri pobjede. Zanimljivo, Rijeka u 14 ovogodišnjih susreta s velikom trojkom ima samo jednu jedinu pobjedu (nad Hajdukom), četiri remija i devet poraza. 

12.12.2021., stadion Gradski vrt, Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 19. kolo, NK Osijek - NK Sibenik. Slavlje. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 8

ZI
zinegoid
08:48 19.12.2021.

fešta od baluna koju drugi mogu samo sanjati. ljubitelji nogometa, bez obzira na pripadnost, dolaze na poljudu uživati prvenstveno u atmosferi....

RO
roland
08:40 19.12.2021.

Ima nekih utakmica koje se moraju pobijediti. Ovo je ta utakmica kad govorim o Hajduku. Dakle, ako želi biti prvak, Hajduk mora dobiti i Osijeka i Dinamo i Rijeku na Poljudu, a ne smije igrati neodlučeno s klubovima kao što su Istra, HD, Slaven Belupo, Šibenik i Lokomotiva u gostima.

AN
Anemija
07:18 19.12.2021.

U poljudskom grotlu Osijek nema nikakve šanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije