Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mate Pavić

Bio je ozbiljno dijete, sada se prije mečeva opušta uz Iglesiasa

Ivan Dodig i Mate Pavić
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/10
26.11.2018.
u 21:30

Dečko iz Splita tenis je počeo igrati s pet godina. Otac Jakov teniski je trener, a starija sestra Nađa (32) također je trenirala. Mama Snježana i druga sestra Matea (29) imaju druge karijere

Nikola Pilić, Željko Franulović, Mario Ančić, Goran Ivanišević – svi su oni svoje prve teniske korake napravili na splitskim Firulama gdje se i nalazi obiteljski dom Mate Pavića (25). Sada još jednog velikog hrvatskog tenisača... Njegovo ime znaju svi koji imalo prate teniske parove.

Ivan Dodig i Mate Pavić
1/16

Sestra mu je podrška

Dečko iz Splita tenis je počeo igrati s pet godina. Otac Jakov teniski je trener, a starija sestra Nađa (32) također je trenirala. Mama Snježana i druga sestra Matea (29) imaju druge karijere.

– Nađa mi je velika podrška u karijeri. Kao malog me neko vrijeme i trenirala. Matea je arhitektica. Ona nikad nije igrala. Super se slažemo, a i najbolje mi je društvo za šoping – rekao je u intervjuu za Gloriju Mate koji je pozornost svjetske teniske scene privukao 2011. kada je u paru s Englezom Georgeom Morganom osvojio juniorski Wimbledon. Tada je ušao i u pet najboljih juniora na svijetu. Pokazalo se tako da je Pavić u ovom individualnom sportu ipak najbolji kao timski igrač.

– Svu energiju usmjerio sam na igru u parovima, očito je to bila pametna odluka – rekao je.

I bila je jer trenutačno je četvrti igrač na ATP ljestvici u parovima, a od svibnja do srpnja ove godine bio je broj jedan. Postao je tada najmlađi svjetski broj 1 u konkurenciji parova u posljednje 22 godine, od veljače 1996., kad se do vrha popeo Australac Todd Woodbridge, koji je tada imao 24 godine i 10 mjeseci.

Ivan Dodig i Mate Pavić
1/21

No, da bi došao do tog statusa, Mate se morao potruditi. U Top 100 ušao je 2013. godine. Do sada je u profesionalnoj karijeri osvojio 13 naslova u konkurenciji parova. Prvi je došao na ATP turniru u Nici 2015. kada je igrao s partnerom Michaelom Venusom.

Godinu dana nakon slavio je na US Openu u mješovitim parovima s Laurom Siegemund, a ovu godinu osvojio je Australian Open i u muškim parovima (s Oliverom Marachom), ali i mješovitim (s Gabrielom Dabrowski). S obzirom na dobre igre, ljudi su se pitali zašto ga nema u Davisovu kupu.

Nije bio na maturalnoj

Za reprezentaciju je debitirao u Umagu 2013, igrao je i 2014., a onda je veza između njega i izbornika Željka Krajana pukla. Sukob je riješen pred ovogodišnji polufinalni dvoboj protiv SAD-a...

Imala je reprezentacija i prije njega dobre parove, ali s Pavićem su šanse uvijek veće. Igru, brzinu, tehniku... sve ima, a za razliku od temperamentnog Ivaniševića koji mu je bio uzor, kaže kako je u potpunosti smiren.

– Znao sam se nervirati, jedne godine sam slomio trinaest reketa, no to me prošlo. Kao dijete sam bio ozbiljan. Nisam bio na maturalnoj zabavi jer sam tu večer igrao turnir.

Mate uoči velikih mečeva sluša glazbu. Najviše Enriquea Iglesiasa, a inače se opušta gledajući košarku i biografske filmove...

>>> Pogledajte veliko slavlje hrvatskih tenisača po povratku u Zagreb



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije