Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatko Pospiš

Bandić je bio bolji vizionar od mene pa je Savez dobio nagradu

15.10.2013., Zagreb - U dvorani III Doma Sportova Hrvatski stolnoteniski savez odrzao je konferenciju za medije povodom osvajanja zlatne medalje u konkurenciji parova na Europskom prvenstvu u Becu Tan Ruiwua, kineza s hrvatskom putovnicom. Tan Ruiwu, Zlat
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
16.03.2016.
u 08:15

– Zagreb će se 2019. kandidirati za domaćina Europskog veteranskog prvenstva. Taj EP bio je jedan od najmasovnijih sportskih događaja u povijesti Hrvatske.

Zlatko Pospiš, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza, najzaslužniji je što će Zagreb ovog ljeta ugostiti najbolje europske juniore. Ali neće stati na tome. Želja mu je da Zagreb bude domaćin i Europskog prvenstva veterana.

– Zagreb će se 2019. kandidirati za domaćina Europskog veteranskog prvenstva. Taj EP bio je jedan od najmasovnijih sportskih događaja u povijesti Hrvatske. Najmanje 3000 Nijemaca dolazi na ovakve turnire, a svi koji dođu sve sami plaćaju. Na juniorskom EP-u, koje nas ove godine čeka, nastupit će oko 1000 igrača. Jedan naš proslavljeni trener, magistar ekonomije, izračunao je da će hoteli, grad i država od nas zaraditi oko 50 milijuna kuna – rekao je Pospiš.

Molio sam da me odbije

Tko vam najviše pomaže u svim tim programima?

– Najveću podršku dosad dobivali smo od Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića. Jednom smo mu se kao nova vlast u stolnom tenisu obratili za organizaciju Cro Opena. Zbog straha od financijskog kolapsa molio sam Boga da to ne prihvati. No gradonačelnik je imao bolju viziju. Primio nas je između Božića i Nove godine, kad nitko više ne radi, na zadnji dan prijave turnira. Rekao je: “Uzimamo.” Nakon pet godina turnir Crop Open Svjetski je stolnoteniski savez proglasio najboljim turnirom na svijetu i dao nam nagradu od 10.000 dolara – istaknuo je Pospiš, koji se nedavno vratio s ekipnog SP-a.

– Muška reprezentacija osvojila je deveto mjesto, a da se malo bolje poklopio ždrijeb, mogli smo uzeti i medalju. Svima onima koji govore da hrvatski stolni tenis propada još smo jednom dokazali da nisu u pravu jer nam europski stručnjaci govore da imamo najperspektivniju ekipu u Europi. Najugodnije me iznenadio Zoran Primorac koji je sa svojih 40 i nešto godina pobijedio niz svjetskih igrača. Ovaj rezultat nazvao bih jako, jako dobrim jer morate znati da je konkurencija bila strašna. Svjetski stolnoteniski savez najveći je savez na svijetu s 225 država u kojima se bave ovim sportom. Na drugom mjestu je nogomet s 215

država. Ne bih podcjenjivao druge sportove, ali u našem sportu je zaista konkurencija velika – kaže Pospiš.

U SOKAZ-u 2000 igrača

Kakva je strategija razvoja stolnog tenisa u Zagrebu i Hrvatskoj?

– Strategija je naša kandidatura na sve moguće velike turnire koji svima donose zaradu, a i što više osnovanih klubova po Hrvatskoj, u čemu mi u svojim okvirima pomažemo i financijski i stručno. Želja nam je da u osnovnim školama bolje funkcionira stolni tenis. Nije najvažnije stvaranje svjetskih igrača koji danas od stolnog tenisa jako dobro žive, nego je naša želja da se djeca rekreativno bave sportom. Stolni tenis ima jak zamah kod nas kao i u cijelom svijetu rekreativnog bavljenja tim sportom. Čak i najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates igra ga i daje milijun dolara onome tko ga pobijedi – istaknuo je Pospiš. U Zagrebu se već godinama igra Zagrebačka stolnoteniska liga amatera – SOKAZ.

– U toj ligi igra 300 ekipa i 2000 igrača. Moja je preporuka svima da igraju stolni tenis nakon 40. godine, kako preporučuje i američki doktor Oz – istaknuo je Zlatko Pospiš.

Ima li dobrih nasljednika u hrvatskom stolnom tenisu?

– Dolazi nam jedna odlična generacija na čelu s Leonom Šantekom iz Ljubeščice kojeg je Europski stolnoteniski savez proglasio najperspektivnijih mlađim kadetom – zaključio je Pospiš. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije