Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA VRHU PREMIERSHIPA

Arteta je priznao da se Arsenal izgubio i uspio ih vratiti na pravi put, evo u čemu je tajna

Premier League - Arsenal v West Ham United
Foto: Andrew Couldridge/REUTERS
1/4
30.12.2022.
u 20:04

S 13 prvoligaških naslova prvaka topnici su treći najuspješniji klub u povijesti najpoznatije lige svijeta, ali titulu čekaju još od 2004. godine. Arteta je krajem 2019. predstavljen kao trener Arsenala te je, za razliku od svojih prethodnika, odmah zauzeo odlučan stav.

Da vam je netko uoči početka ove sezone engleske Premier lige rekao da će Arsenal biti uvjerljivi lider prvenstva na ulasku u 2023. godinu, vjerojatno biste mu rekli da nema nikakvo nogometno znanje. No evo nas između Božića i Nove godine, a topnici pod vodstvom Mikela Artete na vrhu su s pet bodova prednosti ispred branitelja naslova Manchester Cityja.

Jedini do naslova bez poraza

Da se za kontekst dotaknemo povijesti, Arsenal je jedan od najtradicionalnijih i najuspješnijih klubova u engleskom nogometu. S 13 prvoligaških naslova treći su najuspješniji klub u povijesti najpoznatije lige na svijetu, iza Manchester Uniteda (20) i Liverpoola (19), a uz to su najuspješniji klub u povijesti najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu, FA kupa s 13 naslova.

Kruna Arsenalove povijesti nedvojbeno je stigla pod legendarnim trenerom Arseneom Wengerom, posebice na početku 21. stoljeća kad su predvođeni Thierryjem Henryjem u sezoni 2003./2004. postali jedina momčad u povijesti najjače engleske lige s osvojenim naslovom bez ijedne izgubljene utakmice.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Technical Study Group Press Conference - Main Media Center, Doha, Qatar - November 19, 2022 FIFA Chief of Global Football Development Arsene Wenger during a press conference REUTERS/Matthew Childs Photo: Matthew Childs/REUTERS
Foto: Matthew Childs/REUTERS
Međutim, od te godine krenuo je strmoglavi pad londonskog kluba. Otkako su se 2006. godine preselili s Highburyja na novi stadion Emirates, momčad iz "crvenog dijela Londona" samo je dva puta uspjela ozbiljno konkurirati u utrci za naslov prvaka, a posljednjih godina sve češće ostaje i bez plasmana među top 4 momčadi koje osigurava mjesto u Ligi prvaka. U nekim sezonama čak su bili plasirani toliko nisko da su ostajali bez ikakvog europskog nogometa.

Ključni aspekt Arsenalova povratka je Mikel Arteta, mladi 40-godišnji trener kojem je angažman u Arsenalu prvi posao glavnog trenera u njegovoj karijeri. Nakon što je 2016. godine baš u Arsenalu završio svoju (vrlo kvalitetnu) igračku karijeru, Arteta je pred sobom imao tri opcije na stolu; postati glavni čovjek Arsenalove nogometne akademije, postati pomoćnik Mauricija Pochettina u Tottenhamu ili postati pomoćnik Pepa Guardiole u Manchester Cityju. Arteta se odlučio za suradnju s Pepom i vrijeme je pokazalo da je ta odluka bila sjajna.

Soccer Football - Friendly - Arsenal v Juventus - Emirates Stadium, London, Britain - December 17, 2022 Arsenal manager Mikel Arteta applauds fans after the match Action Images via Reuters/John Sibley Photo: John Sibley/REUTERS
Foto: John Sibley/REUTERS

U Guardiolinu stožeru Arteta je sudjelovao u osvajanju dva naslova engleske Premier lige, dva naslova u Liga kupu te jednog naslova u FA kupu. Iako će Guardiola kao glavni strateg uvijek preuzeti najveće zasluge, mnogi igrači Manchester Cityja često su isticali koliko je i Arteta bio važan u tim uspjesima. Evo samo jednog primjera.

– Sjajno se slažem s Mikelom, najviše zato što je čovjek zaista uvijek u pravu. Još važnije od toga je da je dobra osoba. Dao mi je zaista puno korisnih savjeta. Mnogo smo razgovarali o mojim kretnjama, naučio sam da moram svoju brzinu koristiti pametno, da moram pogoditi točan trenutak kad trebam ubrzati. Uvijek je bio tu za mene – rekao je 2018. godine o Arteti tadašnji igrač Cityja Leroy Sane.

Nakon što je učio od Pepa Guardiole, već sad jednog od najuspješnijih trenera u povijesti nogometa, Arteta je krajem 2019. predstavljen kao trener Arsenala te je, za razliku od svojih prethodnika, odmah zauzeo odlučan stav.

– Arsenal je izgubio svoj smjer, a vidio sam da se dosta prebacivala odgovornost s jedne na drugu osobu. Ja u klubu želim ljude koji će preuzeti odgovornost za svoj posao, koji će dati energiju i strast ovom klubu. Svatko tko ne vjeruje u ovo što govorim nije dovoljno dobar za ovo okruženje i ovu kulturu – rekao je Arteta 20. prosinca 2019. godine kad je predstavljen kao novi strateg Arsenala.

Dugoročni projekt

U prve dvije pol sezone Artetin rad nije bio pretjerano pod povećalom, a uprava kluba njegov angažman predstavila je kao dugoročni projekt. Nije to bilo pusto obećanje, jer je Arteta u mnogim navratima dobio punu podršku kluba čak i kad su navijači žustro tražili njegovu ostavku.

Soccer Football - Premier League - Arsenal v West Ham United - Emirates Stadium, London, Britain - December 26, 2022 Arsenal's Eddie Nketiah celebrates scoring their third goal with teammates Action Images via Reuters/Andrew Couldridge EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club /league/player publications. Please contact your account representative for further details. TPX IMAGES OF THE DAY Photo: Andrew Couldridge/REUTERS
Foto: Andrew Couldridge/REUTERS

Eto, po tko zna koji put u svjetskom nogometu isplatilo se biti strpljiv i dati treneru vremena, iako to nije često na najvišoj razini. Od 15 ligaških utakmica ove sezone Arsenal je u čak 13 pobijedio, a u samo dvije upisao kikseve (izgubili su protiv Manchester Uniteda i odigrali neriješeno protiv Southamptona). Mladi igrači poput Bukaya Sake, Gabriela Martinellija i Williama Salibe donijeli su klubu mladenačku odlučnost i žar, akvizicije poput Gabriela Jesusa, Bena Whitea i Oleksandra Zinčenka u redove su donijele dokazanu kvalitetu, a s takvim pojedincima svoje su karijere 'podignuli iz mrtvih' igrači poput Granita Xhake, Gabriela Maghalaesa i kapetana, te možda i najboljeg igrača Martina Odegaarda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije