Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHTJEVAN RASPORED

Bilić ima najskuplju momčad Championshipa i čak 20 stranaca: Mora u Premier ligu!

Stoke City v Watford - Sky Bet Championship - The Bet365 Stadium
Foto: Darren Staples
1/3
30.12.2022.
u 18:01

Hrvatski trener na klupi engleskog drugoligaša Watforda preporodio je momčad i doveo je do četvrtog mjesta, ali još je daleko od konačnoga cilja. U dosadašnjih 14 utakmica na klupi ima sedam pobjeda, dva remija i pet poraza, odnosno osvojio je 54,7 posto bodova. Što je u rezultatskom smislu - renesansa.

Trener engleskoga drugoligaša Watforda Slaven Bilić (54) upao je u najveći žrvanj otkad je početkom listopada preuzeo momčad iz istoimenoga grada u Hertfordshireu, 20-ak kilometara sjeverozapadno od Londona. Naime, Bilić je na Štefanje bio kod kuće iznenađujuće poražen od Millwalla 0:2, a sada mu slijede tri uzastopna gostovanja: najprije danas (petak) kod Swansea, potom kod izravnoga konkurenta Norwich Cityja (2. siječnja), a onda kod još jednoga drugoligaša, Readinga (7. siječnja) u FA kupu.

Velik rezultatski pritisak

Zašto je Slaven Bilić sada tema? Zato što nijedan hrvatski nogometni trener u nekoj od eminentnih europskih liga u protekloj polusezoni nije imao tako zgusnut i zahtjevan raspored utakmica, a istodobno i rezultatski pritisak. Ni Jurić u Torinu, ni Tudor u Marseilleu, ni Kovač u Wolfsburgu.

Slaven Bilić doveden je u posrnuli Watford s jednim jedinim ciljem – vratiti ga u ekspresno u Premier ligu. I za sada mu sasvim dobro ide: drži četvrto mjesto, koje vodi u doigravanje, ima 37 bodova, ali iza sebe ima čak šest klubova sa zaostatkom od dva, odnosno tri boda. Krene li nizbrdo, za tjedan dana može biti osmi ili deseti, a u slučaju nove serije pobjeda, može skočiti i na treće mjesto. Uglavnom, pozicije od trećega do šestoga mjesta u Championshipu na kraju regularne sezone vodile bi ga u doigravanje za plasman u PL, dok su čini se prva dva mjesta i izravan plasman u PL već zakaparili vodeći Burnley (koji vodi Belgijac Kompany) i drugoplasirani Sheffield United. Njihova bodovna prednost čini se u ovom trenutku nedostižnom.

Bilić u dosadašnjih 14 utakmica na klupi Watforda ima sedam pobjeda, dva remija i pet poraza, odnosno osvojio je 54,7 posto bodova. Što je u rezultatskom smislu renesansa, s obzirom na to da nije ni selektirao, ni pripremao momčad, a preuzeo ju je od Engleza Roba Edwardsa na desetom mjestu, sa samo tri pobjede u deset utakmica.

Bivši hrvatski izbornik ove će sezone biti u fokusu Engleza i kao pretendent za status pravoga specijalista za premierligašku promociju. Naime, Slaven Bilić je među samo devetoricom stranih trenera koji su iz Championshipa sa svojim klubovima skočili u Premiership. Prethodno su to ostvarili Francuz Jean Tigana (Fulham 2001.), Talijan Roberto di Matteo (WBA, 2010.), Španjolac Aitor Karanka (Middlesbrough, 2016.), Španjolac Rafael Benitez (Newcastle, 2017.), Amerikanac David Wagner (Huddersfield, 2017.), Portugalac Nuno Espirito Santo (Wolves, 2018.), Argentinac Marcelo Bielsa (Leeds, 2020.), a Srbin Slaviša Jokanović jedini je strani trener koji je u Premiership uveo čak dva kluba: Watford 2015. i Fulham 2018. godine. Na njegovu je tragu sada Slaven Bilić, iza kojega je plasman u PL s West Bromwich Albionom 2020. godine. Tada je Slaven zauzeo drugo mjesto na kraju sezone i bez stresnoga doigravanja ušao u viši rang.

Sto utakmica u PL-u

Zanimljivo je kako Slaven Bilić na putu prema najjačem razredu engleskog nogometa raspolaže najskupljom momčadi Championshipa, jedinom od 24 kluba čija tržišna vrijednost prelazi sto milijuna eura, točnije 108,9 milijuna eura, a ima i rekordan broj stranaca u Championshipu, čak dvadeset.

Slaven Bilić u tri je engleska kluba, West Hamu, WBA-u i Watfordu, vodio čak 188 utakmica u svim natjecanjima, a može se pohvaliti kako je točno sto utakmica odradio u najjačemu domaćem klupskom natjecanju u Europi, Premiershipu

Standings provided by Sofascore

Komentara 1

BE
Berri
18:47 30.12.2022.

Slaven Bilić nikada nije ništa osvojio, ali je naš daleko najplaćeniji trener. Lokomotiv, Bešiktaš, West Ham, WBA, bio je i u Saudijskoj Arabiji, u Kini, zadnjih 10 godina je stalno u điru. Isto tako, ne treba zaboraviti da je upravo Bilić prvi dao šansu Luki Modriću i Rakitiće, .., a bilo je tu još nekih igrača, kao što su Ćorluka i Eduardo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije