Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šterbik za Max

Arpad za Max!: Hrvati su najbolji i bez Balića

'sterbik2_nnn_spo_070113'
Foto: ''
1/3
15.01.2013.
u 18:21

Arpad Šterbik (33), rođen u Srbiji, španjolsko je državljanstvo dobio prije pet godina te je od tada 44 puta bio na vratima jedne od najvećih svjetskih reprezentacija.

Sada se nada zlatnoj medalji sa Svjetskog prvenstva na domaćem terenu. Sa španjolskim vratarom razgovarali smo za novi broj večernjakova sportskog tjednika MAX!

Šterbik je davne 2001. prešao iz srpskog Jugovića (Novi Sad) u mađarski Vészprem u kojem je proveo tri godine. Od 2004. do prošle godine igrao je za Ciudad Real, preimenovan u Atlético Madrid. Godinu dana nakon dolaska u Španjolsku proglašen je najboljim rukometašem i vratarom svijeta. Od 2006. do 2010. bio je najbolji vratar španjolske lige. S obzirom na dominaciju Barcelone, svake je godine s Atléticom bio drugi, uključujući i lanjski finale Lige prvaka. Lani je za 500.000 eura prešao u Barcelonu s kojom je ove sezone već osvojio domaći kup. Najveći mu je uspjeh sa Španjolskom osvajanje brončane medalje na SP-u u Švedskoj 2011. S reprezentacijom Jugoslavije osvajao je bronce na SP-ima 1999. i 2001. godine.

Izludio Karabatića

Prošle je godine u četvrtfinalu Olimpijskih igara Španjolska bila nadomak borbi za medalje zahvaljujući njegovim obranama (14 u prvom poluvremenu), no Francuska se izvukla u posljednjim sekundama. Nikola Karabatić iz sedam pokušaja zabio mu je tek jedan pogodak. Kasnije, znamo, Francuzi su uhvatili Hrvatsku na krivoj nozi u polufinalu i otišli do kraja i olimpijskog trona. Šterbik sada, uoči SP-a, poručuje: "Hrvatska je najveći favorit Svjetskog prvenstva!". Španjolska i Hrvatska igraju posljednju utakmicu skupine 19. siječnja.

Jeste li iznenađeni što za Hrvatsku neće biti Balića?

– Nisam pratio što se događa, a s Ivanom o tome nisam razgovarao. Za nas je to svakako bolje jer je Ivano strašan igrač, puno nas je puta praktički sam pobijedio. No, dobro, Hrvatska ima Duvnjaka i još puno dobrih igrača.

Koje su jače strane Hrvatske, a gdje, pak, Španjolska vidi priliku?

– Hrvatska je za mene najkompletnija reprezentacija na svijetu, kompletnija od Francuske! Na svakoj poziciji ima više dobrih igrača i ja doista ne vidim slabu točku. Igra na obranu i brze kontre, a vjerujem da će na tome bazirati i igru na prvenstvu. Hrvatska je ljetos bila moj favorit na Olimpijskim igrama, a i na ovom je prvenstvu za mene najveći favorit. Hrvatska i Francuska su najizgledniji prvaci.

Što može napraviti Španjolska?

– Očekujemo medalju.

Španjolska je prvi put domaćin SP-a. Stvara li to dodatni pritisak?

– Uopće ne razmišljam o tome. Igramo doma, a to je kao kad igraš jednu domaću utakmicu u ligi. To je uvijek plus. Imamo puno iskusnih igrača, tako da vjerujem da će nam domaći teren biti prednost, a ne teret.

Odražava li se gospodarska kriza na slabiju posjećenost utakmica?

– Kriza se osjeća i u nogometu, ali i svugdje drugdje, tako da i mene zanima kakva će biti posjećenost.

Opasni Srbi i Slovenci

Koliko mogu napraviti reprezentacije Srbije, Slovenije i Crne Gore?

– Favoriti su u posljednje vrijeme uvijek Francuska, Hrvatska, Danska, Španjolska... No uvijek se pojavi netko koga ne spominjemo. Slovenija ima mladu i dobru momčad s nekoliko starijih igrača, na EP-u u Srbiji pokazali su da mogu dobiti bilo koga. Srbija je pokazala da je čvrsta momčad i ovisi u kakvom će sastavu doći. Ima puno ozlijeđenih igrača. Ako se poslože, i oni mogu bilo koga dobiti.

Kakvi su vaši daljnji planovi?

– U Španjolskoj sam već devet godina, tako da nekad razmišljam što dalje, a onda me počne boljeti glava. Odluku ću donijeti ove godine, čak ne znam ni koliko ću još igrati. Obitelj će imati zadnju riječ, ona će usmjeriti moj završetak karijere.

Neki kažu da je španjolska liga dosadna. Očekivalo se da bi ove godine Atlético Madrid mogao ugroziti Barcelonu, ali to se nije dogodilo?

– Oni imaju stvarno odličnu momčad. Došlo je 5-6 novih igrača, no ipak treba vremena da se uigraju. Na početku sezone glatko smo ih dobili, ali već u zadnju utakmicu ušli smo opuštenije, misleći kako smo puno bolji. A onda smo se do samog kraja morali boriti za osvajanje kupa. U Atléticu su švedsko lijevo krilo Kallman, danski lijevi vanjski Markussen, pa Balić, Lazarov i moj suigrač iz reprezentacije, pivot Aguinagalde. Sve su to igrači svjetske klase.

Jeste li razgovarali s Balićem i Jakovom Gojunom, kako su se oni snašli u Madridu i Španjolskoj?

– Razgovarao sam malo s Ivanom i rekao mi je da je zadovoljan Madridom, da mu se sviđa. S Gojunom sam se sreo u Madridu i stekao sam dojam da im je obojici dobro u Atléticu - kazao je Šterbik za novi broj tjednika MAX!.

Komentara 3

NR
NK Remetinec
10:07 16.01.2013.

Počeli nas i srbi hvaliti

BE
belinda
17:50 18.01.2013.

ma Hrvati su bez Balića tako obični...

DU
Deleted user
12:05 16.01.2013.

Ma ne brini arpad , kad zakažu Španjolci , bit će tu suci koji će malo pogurati za vas....!!!! Svugdje gdje se igra Europsko ili svjetsko prvenstvoi uvijek suci malo poguraju za domaće osim kad je prvenstvo bilo kod nas...!!!!!! Očit primjer svrba. Oni nigdje nemogu ni do četvrtfinala a u prvenstvu kod njih su su osvojili srebro !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije