Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rujanski hitovi

Allofs: Brzo ćemo znati novog prvaka

'Dimitri Payet of Saint-Etienne (2nd L) reacts after scoring against Olympique Lyon during their French Ligue 1 soccer match at the Gerland stadium in Lyon September 25, 2010.  REUTERS/Robert Pratta (
'ROBERT PRATTA'
28.09.2010.
u 08:06

Mainz, Saint-Etienne i Lazio najveća iznenađenja na startu liga petice. Saint-Etienne ima najviše naslova prvaka u Francuskoj, a prvi put u posljednjih 30 godina vodeći je nakon sedam kola.

Start sezone u ligama petice donio je tri velika iznenađenja, navijači njemačkog Mainza, francuskog St. Etiennea i rimskog Lazija nosili su jučer tablice prvenstva na uvećavanje i uramljivanje. Hit bez premca je Mainz koji je posljednji poraz u Bundesligi doživio prije 177 dana, a u međuvremenu svladao je sve velike njemačke momčadi: Borussiju (D), HSV, Stuttgart, Wolfsburg, Werder i prošle subote - Bayern!

Holtby će voditi i Elf

Autori senzacije iz okolice Frankfurta su 37-godišnji trener Thomas Tuchel, kojem je to tek druga sezona na čelu neke seniorske momčadi, te 20-godišnji veznjak Lewis Holtby, inače kapetan mlade njemačke reprezentacije. Budući da mu je otac Englez, za njega su se borili Elf i Albion, no odlučio se za Njemačku, vjerojatno nakon što je gledao Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Nije Bayernov trener Van Gaal jedini koji je ustvrdio da bi Mainz na kraju mogao ponijeti "salataru", Werderov menadžer Klaus Allofs rekao je pomalo u šali:

– Nastavi li Mainz tako igrati, pitanje prvaka brzo će biti riješeno.

Pao mrski Gerland

A Mainzov menadžer Christian Heidel slikovito se izrazio:

– Mi smo Gali Bundeslige. Mali smo, a ljutimo velike. I pazite, Gali Asterix i Obelix na kraju pobijede moćni Rim.

Zanimljivo je da Mainz ima četiri napadača s niskim prosjekom godina (22), a najbolji je Andre Schürrle koji vrijedi 4 milijuna eura.

Vodeća pozicija Saint-Etiennea u francuskom prvenstvu ne bi bila iznenađenje sedamdesetih godina prošlog stoljeća. To je klub nogometnih velikana Michela Platinija i Jacquesa Santinija, a nitko u Francuskoj nema više naslova prvaka od zelenih - deset.

Vrhunac euforije u Saint-Etienneu dogodio se ovaj vikend kad su zeleni prvi put u 17 godina slavili na Gerlandu, u lokalnom derbiju protiv Lyona kojem se cijelo desetljeće nisu mogli ni približiti. I ondje se već počelo pisati o mogućem napadu na 11. naslov prvaka, no u klubu su svjesni da se "u rujnu ništa ne osvaja".

Kao i u slučaju Mainza, Saint-Etienneu su sreću donijeli mladi i relativno anonimni trener Christophe Galtier (44) te par 23-godišnjih veznjaka Matuidi - Payet (najbolji strijelac lige).

Hit je i Lazio koji je prošle sezone Edoardo Reja (64) morao spašavati od ispadanja, a sad stišava euforiju.

– Naslov prvaka? Polako s takvim pričama. Tek je počelo, još nas čeka puno posla, ali s obzirom na raspored, nismo očekivali da ćemo biti tako visoko.

Bivši Hajdukov trener ima najskuplju od tri spomenute momčadi (104,5 milijuna eura).

Favoriti Schalke, Roma i Lyon na samom dnu

U svakoj od liga petice je bar jedna momčad koja je krahirala na startu prvenstva, ali nema goreg razočaranja od Magathova Schalkea, iza kojeg je samo Stuttgart.

Da je pretposljednje kolo prvenstva, za život bi drhtao i Lovrenov Lyon, koji je u prošlom desetljeću uvjerljivo dominirao francuskom ligom, te Roma koja se prošle sezone do posljednjeg kola borila s Mourinhovim Interom.

Tragično je startao i Liverpool, no novi trener Roy Hodgson nije uspio suzbiti gubitnički mentalitet igrača s Anfielda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije