Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORBA KRITIZIRA PAHORA

Slovenski benzin skuplji od mađarskog i hrvatskog

13.01.2009.
u 17:18

Zbog viših trošarina u Sloveniji su u utorak poskupjeli naftni derivati pa su cijene benzina gotovo izjednačene s onima u Italiji, a više su od mađarskih i hrvatskih, zbog čega je oporba kritizirala premijera Boruta Pahora.

- Današnje poskupljenje energenata udar je na gospodarstvo i kućanstva - rekao je na konferenciji za novinare bivši ministar gospodarstva Andrej Vizjak, koji je izrazio "ogorčenost" Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše zbog energetike i politike trošarina sadašnje vlade Boruta Pahora.

- Povećanim trošarinama na benzin vlada prosječnome slovenskom vozaču koji na godinu prijeđe 25.000 kilometara uzima 200 eura - rekao je Vizjak.

Podsjetio je kako je prijašnja vlada snižavala trošarine, zbog čega je benzin na slovenskim crpkama bio jeftiniji nego u susjednim zemljama, od čega su posebnu korist imali i domaći distributeri jer su se u Sloveniji gorivom opskrbljivali i strani vozači.

- Sadašnja vlada preokrenula je taj trend, a tako smanjuje kupovnu moć stanovništva i konkurentnost našega gospodarstva koje ovisi o cijeni energenata - rekao je Vizjak.

S prosječnim poskupljenjem litre benzina za sedam centa i dizelskoga goriva za dva centa Slovenija je neznatno jeftinija od Italije, a skuplja od susjedne Mađarske i Hrvatske, gdje je benzin sada najjeftiniji, navodi poslovni list "Finance".

Tako se benzin sada najviše isplati kupiti u Hrvatskoj, gdje litra bezolovnoga 95-oktanskog benzina stoji 0,838 eura, što je 6,8 centa manje nego u Sloveniji. Benzin je nešto skuplji, ali još jeftiniji od slovenskog, i u susjednoj Mađarskoj te na većini benzinskih postaja u Austriji, navodi "Finance".

Izmijenjenom uredbom, prema kojoj se trošarine na gorivo više neće smanjivati razmjerno mogućem rastu svjetskih cijena nafte, Pahorova vlada ove godine za državni proračun namjerava osigurati 80 milijuna eura više nego prošle godine, kad je od trošarina na taj način osigurala oko 70 milijuna eura.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?