Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCERT Lovro Pogorelić sa Zagrebačkom filharmonijom

Slovenac dirigirao Hrvatima

05.04.2009.
u 18:33

Slovenski dirigent međunarodne karijere Uroš Lajovic, sada i profesor na Akademiji za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, te pijanist Lovro Pogorelić pokazali su se dobitnom kombinacijom na posljednjem filharmonijskom koncertu u Lisinskom.

Respektabilni dometi
Koliko je važan dobar dirigent, može se povremeno utvrditi na koncertima Zagrebačke filharmonije, nacionalnom orkestru odličnih i dobrih glazbenika koji su zbog bolesti maestra Šuteja bez stalnog vodstva. Ishod koncerata uglavnom bude zbir pojedinačnih dometa s nekom slutećom moćnijom i boljom orekstralnom perspektivom, koju valja iznova dokazivati. A ovoga petka se to moglo s Urošem Lajovicem, svojedobnim šefom-dirigentom Simfoničara tadašnje Radiotelevizije Zagreb.

Impresivna i nadasve ambiciozna programna simfonijska pjesma “Tako je govorio Zaratustra” Richarda Straussa, čijem monumentalnom početku nije odolio ni Stanley Kubrick u Odiseji 2001., a poslije ni mnoge reklame za, recimo, mucho-macho žilete za brijanje, zaključila je koncertu večer respektabilnih namjera i postignuća.

Kao uvod i dobar higijenski potez poslužila je barokna Sonata pian’ e forte Giovannija Gabrielija, pravo čistilište za razgovor dviju skupina limenih puhača smještenih na dva kraja dugačkog koncertnog podija kako bi se dobio dojam baroknog, venecijanskog načina jeke “podijeljenih zborova”.

Prokofjev u središtu
Središnjicu večeri obilježila je izvedba Drugog koncerta za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva, prave rijetkosti na repertoaru jer je svakako riječ o klavirskom koncertu u kojemu treba i te kako sposoban pijanist u ponajboljoj formi. Veliko razmicanje zvukovnih granica – s jedne strane intimna ispovijest maglenih piana i s druge “orkestralna” gramljavina – traži moćnog i kompetetnog solista.

On je u ovom slučaju bio Lovro Pogorelić, s poštenim odnosom prema zahtjevima djela i posvećenom, zamjernom provedbom velikog zamaha i sklonosti snažnom kontrastu. U tom ga je savjesno slijedila Filharmonija, s ništa manje zahtjevnim zadatkom na čelu s Lajovicem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?