Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD JE REVIDIRAO ODLUKU O BLOKIRANJU PREGOVORA

Slobodan put za Chryslerovu fuziju s Fiatom

10.06.2009.
u 11:34

Chrysler, prva velika američka autoindustrijska žrtva, ipak može odahnuti. Nakon što Fiat nije želio odustati od svojih planova o preuzimanju dijelova tvrtke kojim bi omogućio opstanak američkog diva, presuda američkoga Vrhovnog suda koji je cijeli posao zamrznuo dok potraživanja triju umirovljeničkih fondova u saveznoj državi Indiani nisu podmirena, ponovno je poništena.

Vrhovni je sud svoju novu odluku obrazložio tako da odvjetnicima nije uspjelo pridobiti na svoju stranu četiri od devet vrhovnih sudaca, čime se odluka revidirala te je tako otvoren put za sklapanje ugovora između talijanskog Fiata i Chryslera.
- Jako smo zadovoljni što je Vrhovni sud donio pozitivnu odluku. Sada Chrysler ponovno može postati proizvođač koji je u stanju konkurirati na tržištu – poručeno je iz Bijele kuće.

No preuzimanje Chryslera bez podmirivanja dugova nije samo zasmetalo financijskom direktoru države Indiane. Naime, pobunile su se i fizičke osobe kao i potrošačke udruge koje se protive stavki da se Fiat odriče svih jamstvenih obveza za vozila koja su proizvedena prije preuzimanja tvrtke.

Chrysler je, kao što je to učinila i Obamina uprava, upozorio da bi jedan dugotrajan proces preuzimanja Chryslera mogao više našteti nego pomoći. Austan Goolsbee, član radne skupine zadužene za rješavanje problema autoindustrije, rekao je:
- Jedan od najvažnijih dogovora bio je da se Chrysler što prije oporavi od stečajnog postupka. Ako se situacija u kojoj je Chrysler sada nastavi, nastat će problemi. Mi želimo da se Chrysler što prije oporavi i vrati na svoje mjesto te da postane ponovno profitabilna kompanija.

Dio detroitske trojke trenutačnu situaciju smatra nesnošljivom tvrdeći kako svakodnevno gubi 100 milijuna dolara te da je fuzija s Fiatom jedino spasonosno rješenje. Sud u New Yorku već je podržao plan o brzom preuzimanju, čime je podržao Chryslerove zahtjeve za brzim rješavanjem problema. Američka vlada smatra da je to "partnerstvo koje Chrysleru ne daje samo priliku da preživi, nego i priliku za procvat u globalnoj autoindustriji", rekao je američki predsjednik Barack Obama na samom početku pregovora s Fiatom.

Talijani mogu odustati od sklapanja ugovora ako do 15. lipnja ne bude stvoren pravni okvir za preuzimanje, čime je talijanska kompanja i zaprijetila. Unatoč tome Sergio Marchionne, prvi čovjek Fiata, ponovno se izjasnio pozitivno o preuzimanju Chryslera.
- Nećemo se povući, ostat ćemo strpljivi i pričekat ćemo. Sudeći po informacijama iz New York Timesa, veći dio dokumenata već je potpisan. Nagađa se čak da bi već danas mogli biti potpisani i posljednji dijelovi ugovora o preuzimanju.

Fiat bi preuzeo 20 posto udjela u tvrtki uz mogućnost preuzimanja većinskog udjela. U Chrysleru je 38.000 radnika zaposleno u SAD-u, a 54.000 u svijetu.

Želite prijaviti greške?