Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakovi su reporteri istražili kako se za vikenda zabavlja zagrebačka mladež

Skupi auti, zamamne obline i - narodnjaci

party.jpg
import
Autori: Vojislav Mazzocco, Iva Puljić-Šego
18.11.2005.
u 14:05

Prvi se gosti okupljaju pred klubovima. Oni plićeg džepa zagrijavaju se alkoholom, kupljenim na benzinskim postajama, ispijajući ga pred automobilima kako bi uštedjeli na kojoj rundi pićaU Lake Cityju počinje zabava, a u Ludnici još manje-više mrtvoPravo vrijeme za odlazak u Ludnicu, preporučuju stalni gosti. Tada je, naime, zabava na vrhuncu, a na stolovima je sve više rasplesanih djevojakaI najuporniji odustaju od terevenki. Na Jarunu je to vrijeme povraćanja, a pred Ludnicom ukrcavanja u skupe automobileA sada za Novicu od Gorana  prolomilo se prošlog petka oko jedan sat u noći iz zvučnika jarunskog Lake Cityja, a u masi su svi kao jedan podignuli ruke uz oduševljene urlike. Pjesma "Ne može nam nitko ništa" srpskog folk pjevača Mitra Mirića upućena je Novici Petraču, posrnulom pripadniku zagrebačke "zlatne mladeži" i novopečenoj zatvorskoj ptičici.

Pseudomafijaški štih u Lake Cityju, očito, prolazi  šiparice koje su se, unatoč zabrani ulaska mlađima od 21 godine provukle pokraj redara, na svaki spomen Novice Petrača sve su jače i luđe vrištale te raspomamljenije plesale. No, nakon sina, na red je došao i otac. Za muževnoga Hrvoja Petrača naručena je tužna pjesma o neuzvraćenoj ljubavi. "Ludilo" je zagrmjelo sa svih strana u izvedbi srpskog narodnjaka Miloša Bojanića, koji u svome repertoaru ima i pjesmu zlokobna naziva "Sinovi Manjače". No, prošloga petka navečer masu je u ekstazu bacio nezaboravan refren: "Svirači, ko i ja, pali na kolena, čašama vidim dno, počelo je ludilo... a ona igra, vrti se kao čigra, meni se pije zato što moja nije." U kolopletu plesača Večernjakovi reporteri, koji su prošlog vikenda odlučili provjeriti kako se zabavlja zagrebačka mladež, imali su problema pronaći sugovornike. Ipak, prvi su im u mrežu upali Rene Nemarnik i Igor Knežević, škartirani stanari Big Brothera. Krvavih očiju, zaplećući u govoru, pokušavali su objasniti što ih je privuklo narodnjačkoj zabavi na jarunskim obalama.

Bježe od objektiva
 U uhu mi je tek nekoliko pjesama koje mi se sviđaju. Zabava je ovdje odlična  s mukom je izgovarao Rene, u čijem je društvu bila i Stefani Hohnjec. Iako nije bila previše raspoložena za razgovor, spremno je i sa smiješkom pozirala Večernjakovoj kameri. Dok su se domaće zvjezdice spremno odazivale zovu medija, među klijentelom sastavljenom od običnih smrtnika malo je tko želio stati pred objektiv. Samo se atraktivna crnka, za koju smo u prvi mah mislili da je profesionalna plesačica, nije obazirala na uzastopne bljeskove fleša dok je zavodljivo plesala uz štangu na stolu.

 Ne radim ovdje, nego me je malo ponijelo  kratko je komentirala, a ostatak se njezina, uglavnom ćelava, društva sklanjao pred fotoaparatom. Bolje sreće nismo bili ni s djevojkama u klubu  bježeći pred nama, tek je jedna objasnila iznenadni sram.
 Mama ne zna da sam ovdje, poludjela kad bi dozna da sam na narodnjacima  rekla je mlađahna djevojka, kojoj stručni konzilij sastavljen od Večernjakovih reportera ne bi dao više od 16 godina. I inače su te večeri među gostima prevladavale poprilično mlade no oskudno odjevene curice, u pratnji nešto starijih muškaraca. Otkud takvim curicama novac za ne baš jeftin izlazak (u prosjeku cijena pića je 20 kuna), doznali smo od zaštitara na ulazu, koji su bili šokirani nakon što je novinarka sama sebi platila ulaznicu.

 Ovo mi se još nije dogodilo, pa ni Švabe ne plaćaju svaki za sebe  rekao je zaštitar na ulazu u jedan od poznatijih narodnjačkih klubova. No, ako se i dogodi da djevojka sama sebi plati kartu, dodao je, uvijek će se u klubu naći netko tko će joj platiti piće. Dubok dekolte, minica i visoke potpetice... pomažu u naručivanju, zaključili su prijateljski nastrojeni zaštitari.

Ergela skupih automobila
Iako bi se prema naručenim pjesmama u Lake Cityju moglo zaključiti da su gosti nekakvi rabijatni tipovi skloni nasilju i sličnim aktivnostima kojih su pune crna kronike, društvo koje je pratilo reportere zaključilo je da je atmosfera prilično ugodna. Bez naguravanja, prijekih pogleda i neumjesnih ubacivanja djevojkama, Lake City se doimao relativno pristojnim mjestom. Ergela skupih automobila koja nas je dočekala na izlasku iz kluba opravdala je naša očekivanja. Među jaguarima, audijima, mercedesima i BMW-ima naša skromna škoda octavia kao da se pokušavala svojom modrinom slijepiti s okolnim mrakom. No, morali smo se njome odvesti do našeg sljedećeg odredišta, prvog na ljestvici narodnjačkih klubova  do Ludnice.

Prije nego što smo krenuli prema Ludnici upozoreni smo da nam ne bilo baš pametno unijeti fotoaparat te pokušati fotografirati društvo u klubu. Rečeno nam je, naime, da redari imaju manje-više odriješene ruke da spriječe nerede i sačuvaju privatnost gostiju. Na ulazu nas je dočekala "petite" zaštitarka, odjevena u stiliziranu bolničku uniformu, koja je nježno ali odlučno pretražila muškarce. Možda preosjetljivi zbog upozorenja, brzo smo zaključili da muški dio klijentele u Ludnici ne čine momci koje bi "svaka majka poželjela za zeta". Izbrijanih glava, nabildani, mrkih pogleda i ukrašeni podebljim zlatnim lancima, dočekali su nas idealni tipovi uživatelja turbo-folka.

Nude obline
Ništa manje reprezentativne nisu bile ni djevojke u njihovoj pratnji. Izblajhane kose, nakvarcanih tijela, tamnih kao usred ljeta, oskudno odjevene, cupkale su u ritmu narodnjaka nudeći svoje obline svakom znatiželjnom pogledu. A nije manjkalo ni djevojaka koje su savršene grudi i zamamne usne potražile kod plastičnog kirurga. Za podizanje atmosfere, osim pjevačice i konobara, koji su munjevito odlazili do šanka  zvanog Infuzija, bile su zadužene i pomalo pretile plesačice. Zapela nam je za oko u crveno "razodjevena" djevojka, kojoj su bedra podrhtavala i nakon što bi prestala plesati.
Za razliku od Lake Cityja, u Ludnici su razulareni gosti uživali u živoj glazbi, a svojim repertoarom narodnjaka počastio ih je i Sandi Cenov, neuspjeli političar s liste predsjednice zagrebačke Skupštine Tatjane Holjevac.

 Zapjevat ću vam opet popijem li još koju čašu  poručio je publici Sandi, prepustivši mikrofon prsatoj crnki. Vrativši se za rezervirani stol u ograđenom prostoru, Sandi je nastavio točiti energetska pića u čaše za vino. No, po njegovu izgledu i zanosu kojim je pratio pjesme ne bi se reklo da je pio samo bezalkoholna pića. Iako nije bila u Sandijevu društvu, u ranim jutarnjim satima na izlasku iz Ludnice viđena je i TV voditeljica Mirna Berend, prema našim spoznajama, česta gošća Ludnice.


4 termina za izlazak

23 sata
Prvi se gosti okupljaju pred klubovima. Oni plićeg džepa zagrijavaju se alkoholom, kupljenim na benzinskim postajama, ispijajući ga pred automobilima kako bi uštedjeli na kojoj rundi pića
Ponoć
U Lake Cityju počinje zabava, a u Ludnici je još manje-više mrtvo
3 sata
Pravo vrijeme za odlazak u Ludnicu, preporučuju stalni gosti. Tada je, naime, zabava na vrhuncu, a na stolovima je sve više rasplesanih djevojaka
5-6 sati
I najuporniji odustaju od terevenki. Na Jarunu je to vrijeme povraćanja, a pred Ludnicom ukrcavanja u skupe automobile

Želite prijaviti greške?