Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravobraniteljica za djecu kritizira

Sisak: Ministarstva ipak ignoriraju djecu!

12.11.2008.
u 17:06

Pučka pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić optužila je u svojem dopisu državne institucije da nisu na vrijeme učinile sve što je potrebno kako bi se spriječilo onečišćenje okoliša i kako bi se zaštitilo zdravlje Siščana, s naglaskom na zdravlje djece i mladih.

U dopisu upućenom državnim isntitucijama, te Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji Mila Jelavić podsjeća kako je Ured pravobraniteljice za djecu još u svibnju prošle godine preporučio zaštitu, zatražio stručno mišljenje i izvješće u vezi s poduzimanjem mjera radi sprječavanja zagađenja zraka i okoliša i mogućih bolesti uzrokovanih onečišćenjem.

Ured pravobraniteljice, među ostalim, tražio je da se ispita koliko se djece razboljelo od karcinoma u Sisku od 2004. do svibnja 2007. godine, te da se što prije utvrdi zdravstveni status sve djece u Sisku i da se periodično pregledaju. Osim toga, tražilo se da se svaki dan ispituje kakvoća zraka, i da to čine barem dva nezavisna procjenjivača. No sve su te zahtjeve Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zaštite okoliša ignorirala.

“Na temelju dostavljenih podataka i obavijesti o poduzetim mjerama pravobraniteljica za djecu nije stekla dojam da se na vrijeme i potpuno poduzelo sve što je potrebno za prevenciju zagađenja i zaštitu zdravlja Siščana”, ističe u svojem najnovijem dopisu, potaknutom rekordnim zagađenjem zraka u prošlom mjesecu, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Dodaje da do danas nisu dobili odgovor od Ministarstva zaštite okoliša, unatoč tome što je to moralo učiniti u zakonskom roku od 15 dana. Nisu, dakle dobili, tražene podatke, a podaci Ministarstva zdravstva nisu potpuni. Stoga Mila Jelavić, temeljem Zakona o pravobranitelju, ponovno traži da se primijene predložene mjere, kojima bi se unaprijedili životni i zdravstveni uvjeti djece u Sisku. Tako bi se djeca zaštitila od malignih bolesti koje izaziva onečišćenje okoliša.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?