Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA NETFLIX SERIJA

Ubijala je muževe i vladala narko carstvom: Griselda Blanco - legenda kolumbijskog kriminala po kojoj je snimljena hit serija

Griselda Blanco
Foto: Elizabeth Morris/Netflix
1/5
07.02.2024.
u 08:00

Na Netflix je stigla serija “Griselda”, serija o jednoj od najpoznatijih kriminalki na svijetu. Sofia Vergara glumi istoimenu Griseldu Blanco, a također je i izvršna producentica na projektu koji je trenutačno najgledaniji na Netflixu.

U mračnom svijetu kolumbijskih narko kartela, uz Pabla Escobara jedno ime se posebno ističe: Griselda Blanco. Poznata pod različitim pseudonimima, uključujući “Kraljica kokaina”, La Madrina (“Kuma”), La Jefa (“Šefica”) i Crna Udovica, Blancina vladavina kao nemilosrdne kraljice kokaina trajala je gotovo pet desetljeća, ostavljajući neizbrisiv trag u povijesti organiziranog kriminala.

Po čemu je Griselda bila drugačija?

Griselda Blanco nije bila poznata samo po kriminalu, već po inovativnim metodama skrivanja i krijumčarenja droge. Kako bi izbjegla otkrivanje, otvorila je vlastitu tvornicu rublja koja je proizvodila donje rublje sa skrivenim džepovima. Ovi jedinstveni komadi omogućavali su krijumčarkama da prenose kokain neopaženo, što je pokazalo Griseldin strateški i inventivni pristup kriminalnim pothvatima.

Foto: Elizabeth Morris/Netflix

Griselda Blanco rođena je 15. veljače 1943. godine u Cartageni, na sjevernoj obali Kolumbije. Kao i puno djece sredinom 20. stoljeća, odrasla je u siromaštvu i već ju je u mladosti privukao kriminalni život. S 3 godine preselila se s majkom u Medellin, a navodno je već s 11 godina sudjelovala u otmici dječaka, ubivši ga kada njegovi bogati roditelji nisu platili otkupninu. Postala je prostitutka i kradljivica, a već s 13 godina udala se za svog prvog muža, Carlosa Trujilla, koji je bio i njezin prvi kriminalni partner.

Griselda i Carlos imali su troje djece, međutim, brak nije potrajao. Imali su nesuglasice oko svoga kriminalnog imperija i trgovine marihuanom, što je dovelo do razvoda, a kasnije i atentata na Carlosa koji je Griselda i organizirala. Sredinom 1960-ih ilegalno je imigrirala s troje djece iz prvog braka i novim suprugom, krijumčarom kokaina za kartel Medellín, Albertom Bravom, u njujoršku četvrt Queens.

Godine 1975. njihov “ilegalni rad” poznat kao “organizacija Alberta Bravo” došao je pod povećalo vlasti, a Griselda i Bravo bili su među 150 uhićenih, nazvanih “najvećom kolumbijskom narkotičkom organizacijom ikad otkrivenom”. Optuženi su za urotu za proizvodnju, krijumčarenje i distribuciju kokaina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Optužnica je došla nakon što su Griselda i Bravo pobjegli od federalnih istražitelja natrag u Kolumbiju. U pucnjavi koja se tamo odigrala, Griselda je, u međusobnoj pucnjavi, usmrtila Brava i preživjela pucanj u trbuh. Nakon toga preuzela je potpunu kontrolu nad cijelim operativnim poslom krijumčarenja kokaina.

Za svog trećeg muža, Daría Sepúlvedu, udala se 1978. godine, a s njim je dobila i sina Michaela Corleonea Blanca, nazvanog prema kultnom liku iz trilogije “Kum”, kojeg je utjelovio Al Pacino. Trojac se ilegalno u tajnosti vratio u SAD i nastanio u Miamiju, Floridi. Iste godine, Griselda je nastavila vladati svojim kartelom, a bila je odgovorna za niz gotovo beskrajnih ubojstava. Prema Miami New Timesu, Griselda je dala ubiti Sepúlvedu 1983. zbog njegove nevjere i nesuglasica oko alimentacije.

Njezin povratak poklopio se s početkom nasilnih javnih sukoba, uključujući stotine ubojstava godišnje, koja su se dogodila u području Miamija tijekom 1980-ih, razdoblja poznatog kao “Rat protiv droga u Miamiju”. Procjenjuje se da se u tom razdoblju više trgovalo kokainom nego kanabisom. Najpoznatije ubojstvo dogodilo se u srpnju 1979. godine u Dadeland Mallu, u kojem su dva njezina plaćenika ubila Germana Jimeneza Panessa i njegova tjelohranitelja Juana Carlosa Hernandeza te ranili nekoliko drugih. Borba vlasti za provođenje zakona da zaustavi priljev kokaina u Miami rezultirala je stvaranjem CENTAC-a (Central Tactical Unit), zajedničke operacije između policije Miamija i Uprave za suzbijanje droga (DEA).

Pad kraljice i zatvor

Nakon desetljeća izbjegavanja pravde, Griselda je uhićena u veljači 1985. godine u Irvineu u Kaliforniji. Osuđena je na 15 godina zatvora i 25.000 dolara kazne od strane porote.

Foto: Elizabeth Morris/Netflix

Dok je služila svoju kaznu u New Yorku, Florida je optužila Griseldu za tri ubojstva prvog stupnja. Međutim, slučaj je odbačen nakon što je ključni svjedok tužiteljstva, Griseldin plaćeni ubojica Jorge Ayala, bio uključen u seks skandal s tajnicama državnog tužitelja okruga Miami-Dade. Posebni tužitelji u Orlandu preuzeli su slučaj 1999. godine, a Griselda se izjasnila krivom za dva ubojstva, prema izvještaju The New York Posta. Na kraju je osuđena na 20 godina zatvora, koju je izdržavala paralelno sa saveznom kaznom od 15 godina.

Vjeruje se da je ona počinila i naručila mnogo više ubojstava od tri, za koja je bila optužena, a tužiteljstvo je zaključilo da je Griselda bila potpuna sociopatkinja. Ubila bi bilo koga tko joj se zamjerio, zbog duga, jer su pogriješili u pošiljci ili joj se jednostavno nisu svidjeli.

Foto: Elizabeth Morris/Netflix

Smrt i ulazak u legendu

Godine 2002. Griselda, doživotna pušačica koja se borila sa svojom težinom, doživjela je srčani udar u zatvoru. Puštena je iz zatvora 2004. godine i deportirana u Kolumbiju, gdje je živjela do kraja života. Griseldu su ubili plaćenici u Medellínu 3. rujna 2012. godine. Bila je ispred mesnice kada ju je maskirani muškarac na motociklu pogodio dva puta u glavu, a zatim pobjegao, stil ubojstva kakve je Griselda uglavnom naručivala dok je živjela u Miamiju. Njezina snaha, koja je bila u autu s njom u trenutku smrti, stavila joj je Bibliju na prsa nakon što je upucana jer je potkraj života postala vrlo religiozna.

Griseldini sinovi

Griselda je imala četvero djece. Sa svojim prvim suprugom, Trujillom, dijelila je trojicu sinova: Ubera Trujilla, Dixona Trujilla i Osvalda Trujilla. Najmlađeg sina, Michaela Corleonea Blanca, dobila je s trećim suprugom, Sepúlvedom. Michael je jedini živ danas i povukao se iz “obiteljskog” biznisa.

Život dostojan filmskog platna napokon je ekraniziran kako mu i priliči, u Netflixovoj mini-seriji. Sofia Vergara glumi Griseldu Blanco, a također je i izvršna producentica na projektu. Griseldu su stvorili Eric Newman (Painkiller) i Andrés Baiz – koji režira svaku epizodu – ponovno okupljajući tim iza serija Narcos i Narcos: Mexico. Seriju o ženi, koje se čak i Pablo Escobar bojao, možete odmah pogledati na Netflixu.

Foto: Elizabeth Morris/Netflix

A znate li da od sada možete aktivirati Netflix uz A1? Osim toga, možete iskusiti više zabave, akcije i uzbuđenja jer A1 poklanja Netflix Osnovni paket na 6 mjeseci novim i postojećim korisnicima. Promocija se odnosi na aktivacije do 31. 3. 2024. uz mobilne tarife Savršena+ i Apsolutna te internet pakete Mega NET i Giga NET. Možete otvoriti novi Netflix račun, a ako ga već imate, možete ga prebaciti u A1, čime ne gubite svoju povijest gledanja, preporuke i profile. Osim toga, uslugu plaćate brzo i jednostavno, putem svog mjesečnog A1 računa.

Nakon isteka promotivnog razdoblja, cijena Netflix Osnovnog paketa iznos 4,99 eura mjesečno. Osim Osnovnog, korisnicima su na raspolaganju još dva paketa – Standardni i Premium. Standardni paket po cijeni od 7,99 eura mjesečno nudi gledanje sadržaja na svim uređajima u punoj HD rezoluciji od 1080p, dok će Premium paket pružati najbolji doživljaj gledanja sadržaja uz ultra HD rezoluciju od 4K i HDR tehnologiju po mjesečnoj cijeni od 9,99 eura.

Sadržaj nastao u suradnji s A1.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije