Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi nastavci

U Dubrovniku počelo snimanje četvrte sezone 'Igre prijestolja'

Game of Thrones (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/12
29.08.2013.
u 09:00

Producenti koriste poticaj Republike Hrvatske koja im vraća 20 posto utrošena novca

U Trstenom pokraj Dubrovnika jučer se treći put okupila ekipa jedne od najuspješnijih i najpopularnijih serija na svijetu – “Igre prijestolja”. Četvrta sezona serije obuhvatit će drugu polovicu treće knjige Martinova ciklusa “Pjesma leda i vatre”.

Snima se i u Dubrovniku

Serija ima milijune obožavatelja, a naši gledatelji dosad su je mogli gledati na HBO-u. No priču o sukobu dviju moćnih obitelji, dvoličnosti i izdaji, velikodušnosti i časti, borbi i pobjedi od ove jeseni moći će se pratiti i na HTV-u.

Naša je ekipa među prvima zavirila na dubrovački set. Iako je početak snimanja najavljen za podne, odgodila ga je velika kiša koja se jučer sručila na Dubrovnik. No idućih dana dubrovačke zidine postaju stalni dom zvijezdama serije Leni Heady, Kit Harington i drugima.

Kako doznajemo, serija će se snimati i na drugim lokacijama na Jadranu, u Splitu u Dioklecijanovim podrumima te na kliškoj tvrđavi. Najavljena su i snimanja u Baškoj Vodi. Iako je neko vrijeme bilo upitno hoće li se ekipa te uspješnice vratiti u Hrvatsku, sve su zapreke riješene. Kako nam objašnjavaju u HAVC-u, četvrta sezona “Igre prijestolja” jedan je od korisnika sustava poticaja – sustava koji od 2011. provodi Hrvatski audiovizualni centar, a čija je namjera omogućiti izvoz filmskih usluga. Poticaj iznosi 20% od ukupnog iznosa opravdanih troškova, a daje se u obliku povrata novca nakon što je producent dokazao da je potrošio ukupni iznos u Republici Hrvatskoj.

– Mjere poticaja razlog su većem interesu međunarodnih produkcija za Republiku Hrvatsku. Ukupna potrošnja inozemnih produkcija u Republici Hrvatskoj u 2012. iznosi nešto više od 33 milijuna kuna, a iznos poticaja nešto je manji od šest milijuna kuna. Ovo je trenutačno jedini program na snazi u Republici Hrvatskoj koji ne zahtijeva investicije, a donosi dobit – objašnjavaju u HAVC-u.

Giuliano pauzira


A popularna serija privukla je u Dubrovnik i sve one koji žele biti barem djelić serije – statirajući. Kako doznajemo, stotine se ljudi prijavilo za ulogu statista koja se navodno plaća 200 kuna po danu. I neke naše poznate osobe prošlih su godina statirale, kao Giuliano koji ove godine ipak neće glumiti u seriji.

– Nisam se prijavio za statiranje jer tijekom snimanja imam obveze, ali da nije tako, sigurno bih se prijavio. Kod kuće imam sve knjige iz serijala “Pjesma leda i vatre” prema kojem se serija snima – rekao nam je pjevač.

>> 'Igra prijestolja' snimat će se i u Baškoj vodi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije