Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ususret sutrašnjem koncertu

Tajči razmišljala o otkazivanju koncerta s izraelskim glazbenikom: 'Kako možemo slaviti kad je toliko patnje?'

Foto: Promo
1/13
10.10.2023.
u 20:40

Velikim se koncertom obilježava 75. obljetnica osnivanja Države Izrael i 26 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Izraela, a zamišljen je kao jedinstven glazbeni događaj koji slavi duh zajedništva, nade, optimizma i ljubavi

Najveća hrvatska pjevačka zvijezda ranih devedesetih Tatjana Matejaš Cameron "Tajči" i nagrađivani izraelski glazbenik, scenski umjetnik i glumac Moti Giladi, nastupit će na svečanom koncertu "Hrvatska i Izrael za budućnost" koji će se održati 11. listopada 2023. u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Dan pred koncert pjevačica se obratila pratiteljima na Facebooku s razmišljanjima o otkazivanju koncerta zbog situacije u Izraelu nakon napada Hamasa prošlog vikenda.

VEZANI ČLANCI

- Pitali smo trebamo li otkazati koncert. Kako možemo slaviti kad je toliko patnje upravo sad? Moti je rekao: SADA JE vrijeme da donesemo nadu, utjehu i ljubav i slavimo život koji pobjeđuje smrt, svjetlo nad tamom, ljubav nad mržnjom. Svaka pjesma koju smo odabrali za ovaj koncert govori o iscjeljenju i nadi… Pomislio sam jesmo li 'Window in the Wall' napisali za ovu priliku, ne znajući da će ovdje biti potrebna?

"Koliko dugo, koliko dugo moramo pjevati ovu pjesmu?" - riječi iz Psalma 40 zvone u mom srcu, riječi koje Bono iz U2 i toliki umjetnici pjevaju tisuću godina… Sve što trebamo je Ljubav… Zamisli… Držim ruku… Da, nastavit ćemo pjevati. I pisanje pjesama mira. Onoliko dugo koliko je potrebno da svijet čuje... od psalmista do nasumičnog tekstopisca 2000+ godina kasnije. Donijet ćemo svjetlo. Donijet ćemo nadu. Držat ćemo se za ruku i govoriti: “Ovdje sam. Volim te. Liječi sa mnom.” Pjevajte s nama pjesme mira. Sada je vrijeme. Mir za sve - napisala je Tajči u objavi ispod kojeg su odmah krenuli komentari podrške za glazbu i ljubav. 

Prema dostupnim podacima, više od tisuću Izraelaca poginulo je od subote u napadima Hamasa, a 3418 je ranjeno, objavilo je veleposlanstvo Izraela u SAD-u. Najnoviji brojevi s palestinske strane govore o 830 poginulih i preko 4000 ranjenih. U Hamsovom napadu poginuli su i strani državljani, od kojih su neki imali izraelsko državljanstvo.

Velikim se koncertom obilježava 75. obljetnica osnivanja Države Izrael i 26 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Izraela, a zamišljen je kao jedinstven glazbeni događaj koji slavi duh zajedništva, nade, optimizma i ljubavi.

Tajči i Moti cjelovečernji će koncert održati uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog, a glazbenicima Simfonijskog orkestra pridružit će se i izraelski pijanist Gilad Katz. Aranžmane potpisuju sjajni Ante Gelo i Jim Gray.

Osim velike ljubavi prema glazbi, Tajči i Motija spaja i nastup na Euroviziji pa će se na koncertnom repertoaru naći njihovi eurovizijski hitovi, kao i njihov novi duet "Holding Out My Hand". Na programu su i svjetski evergreeni "What a Wonderful World" Louisa Armstronga, "Over the rainbow" Judy Garland, "Hallelujah" Leonarda Cohena, kao i nova hit-balada Olivije Newton John "Window in the Wall" kojoj je Tajči koautorica.

Moti Giladi, izraelski pjevač i glumac, prvi je album objavio 1969. godine, a potom se preselio u Sjedinjene Američke Države. Osamdesetih godina prošlog stoljeća vratio se u Izrael i 1986. u duetu sa Sarai Tzuriel predstavljao Izrael na natjecanju za pjesmu Eurovizije. Od ranih devedesetih Giladi je nastavio svoju karijeru kao glumac, a najpoznatije uloge je ostvario u filmovima Lupo, Me'ever Layam i Lemon Popsicle 9: The Party Goes On.

"Jako sam uzbuđen zbog našeg predstojećeg koncerta. Izrael i Hrvatska dijele mnoge vrijednosti, počevši od topline i gostoljubivosti. Hrvatska mi se jako sviđa i volim njezine ljude, a jedna od njih je i vaša divna Tajči s kojom imam izuzetno lijepu suradnju. Pored Tajči, prijateljstvo me vezuje i s profesorom Draganom Primorcem jer već gotovo 19 godina zajedno radimo na povećanju suradnje naših dviju zemalja. I ovaj nadolazeći koncert je dokaz da kulturne aktivnosti zbližavaju ljude", izjavio je Moti Giladi.

VIDEO Anđa Marić otkrila da su je vodili na duhovnu obnovu kada joj je dijagnosticirana multipla skleroza: 'Mislili su da me napao đavo'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije