Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastup u Tvornici

'Svoj najveći hit “Let Her Go” napisao sam u 45 minuta u backstageu jednog puba'

Foto: Promo
1/3
11.04.2023.
u 07:00

Mike Rosenberg, poznatiji kao Passenger, večeras prvi put nastupa u Hrvatskoj i iako će prvi put uživo zapjevati pred našom publikom, dosad je već bio na odmoru u Dubrovniku koji ga je oduševio

Mike Rosenberg, poznatiji kao Passenger, doslovce je cijeli svijet osvojio sa svojim hitom “Let Her Go” koji ga je od uličnog svirača lansirao među zvijezde i na najveće stadione. Pjesma je završila na prvom mjestu ljestvica najboljih singlova u 19 zemalja, a među nagradama se izdvaja ona za najbolju kantautorsku pjesmu, nominacija na Brit Awards za britanski singl godine, kao i nagrada Ivor Novello za najizvođeniju pjesmu. Do danas spot za pjesmu ostaje među 25 najgledanijih videa u povijesti YouTubea, a trenutačno je na 24. mjestu s više od 3,3 milijarde pregleda. Višestruko nagrađivani glazbenik iz Brightona još dok je nastupao s bendom počeo je graditi međunarodnu karijeru, a album “Wide Eyes Blind Love” osigurao mu je fanove i pune dvorane u Australiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. No studijsko izdanje “All The Little Lights”, koje je sadržavalo megahit “Let Her Go”, odvelo je Passengera u potpuno novu dimenziju karijere. Konstantnu prisutnost na top ljestvicama nastavio je s albumima poput “Whispers”, “Young as the Morning Old as the Sea”, “Runaway” ili najnovijim “Birds That Flew and Ships That Sailed” s kojim je još jednom zasjeo na popis top 40 UK albuma, dok mu pjesme ostvaruju milijarde streamova. Passenger će svoj prvi koncert u Hrvatskoj održati večeras u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Danas ćete prvi put nastupiti u Hrvatskoj. Veselite li se koncertu i što možemo očekivati?

Jako se veselim koncertu! Bitno je znati da nastupam sam, dakle bez benda, samo gitara i ja. To je jako intiman nastup na kojem sviram puno starih i novih pjesama. I, naravno, “Let Her Go”.

Kao fan nogometa, vjerujem da poznajete Hrvatsku zbog naših igrača. Što još znate o Hrvatskoj, jeste li je kada posjetili?

Da, veliki sam fan Arsenala i volim gledati i kada Hrvatska igra utakmice. Za tako malu zemlju imate toliko puno nevjerojatnih nogometaša. Osim toga, bio sam i u Dubrovniku prije nekoliko godina i apsolutno sam oduševljen. Ne mogu dočekati nastup u Zagrebu!

Znate li za neke hrvatske glazbenike?

Moram iskreno reći da ne poznajem puno hrvatske glazbe. Kao Englez mislim da smo jako lijeni jer postoji toliko glazbe iz UK i Amerike koja nam je dostupna. Rado bih čuo nešto vaše glazbe ako imate kakve preporuke.

S kakvom ste glazbom odrastali i kada ste shvatili da je to ono što želite raditi u životu?

Odrastao sam slušajući puno sjajnih starih kantautora kao što su Paul Simon, Bob Dylan, Joni Mitchell itd. Otkad pamtim želio sam biti glazbenik.

Karijeru ste počeli kao tinejdžer kada ste napustili školu sa 16 godina i počeli svirati na ulici. Što mislite danas, je li to bio dobar potez? Jeste li imali podršku roditelja?

Jako dobro pitanje. Lako je sada reći da je to bio dobar potez kada su se stvari odvile na način na koji jesu. Mislim da su moji roditelji bili jako zabrinuti u početku, ali općenito su bili puni podrške, jako sam sretan zbog toga.

Koliko vam je sviranje na ulici pomoglo u karijeri? Što ste naučili tijekom tih godina u Engleskoj i Australiji?

Naučio sam toliko puno tijekom tog vremena. Ne samo o nastupanju i pisanju nego sam upoznao i sjajne ljude i doživio neka nevjerojatna iskustva. Mislim da me sve to jako oblikovalo u osobu kakva sam danas.

Počeli ste karijeru u bendu Passenger. Kako ste se odlučili na samostalnu karijeru i zašto ste nastavili koristiti ime benda za svoje samostalne nastupe?

To je jako duga priča, ali zapravo došli smo do faze u kojoj je svatko iz benda želio nešto drugačije i svi smo bili u različitim fazama svojih života. Odlučio sam se na samostalnu karijeru i zadržao ime jer smo imali malu postojeću bazu fanova koju sam želio očuvati.

Svi glazbenici u svojoj karijeri imaju onu jednu pjesmu po kojoj ih svi prepoznaju. “Let Her Go” je vaša pjesma. Kako ste je napisali, sadrži li kakve autobiografske elemente?

To je luda priča. Pjesmu sam napisao u 45 minuta u backstageu tijekom malog nastupa u pubu. Nisam ni sanjao da će imati život kakav ima. Prolazio sam kroz teško razdoblje nakon prekida tako da sam u nju svakako uključio puno svojih misli i osjećaja.

Cijela priča koja okružuje tu pjesmu jako je zanimljiva budući je da primjer “sleeper” hita. Zanimljivo je da ste pjesmu “Let Her Go” snimili u Australiji, a prvo je postala hit u Nizozemskoj zahvaljujući jednom od vaših fanova?

Da, opet je to jako duga priča. Napisao sam i snimio pjesmu u Australiji, ali postala je poznata jedino jer ju je netko slučajno čuo u Nizozemskoj i poslao na radio. Ponekad se pitam kako bi moj život izgledao da se to nije dogodilo.

Jeste li se iznenadili kada je pjesma postaja jedan od najvećih hitova i kada su mediji odjednom postali zainteresirani za vas?

Da, jako sam se iznenadio! Kada godinama svirate na ulici, uživati u ovakvoj vrsti uspjeha čini se potpuno nemoguće. Bilo je toliko bizarno kada se sve to dogodilo i samo sam pokušavao uživati u svemu i prihvatiti sav kaos koliko god sam mogao. U posljednje dvije godine objavili ste dva albuma – “Songs for the Drunk and Broken Hearted” i “Birds That Flew and Ships That Sailed”.

Koliko je razdoblje pandemije koronavirusa utjecalo na vas i vaš rad?

Iz perspektive pisanja, za mene je to bilo jako produktivno vrijeme. Mislim da je sva moja energija otišla na pisanje i snimanje jer jako dugo nisam nastupao. Poznato je da ste veliki fan Arsenala.

Budući da ste iz Brightona, kako to da ih podržavate? Vjerujete li da će Arsenal izdržati do kraja i ponijeti naslov ove godine?

Jako dobro pitanje. Volim Brighton, ali dok sam bio dijete bili su dugo nisko pozicionirani, nikada na TV-u i sl. Tako da većina ljudi iz Brightona ima i momčad u Premier ligi. Moja obitelj mi nije dodijelila tim, moj otac je iz Amerike i baš ne voli nogomet pa sam samo upao u to da sam fan Arsenala. Iskreno se nadam da mogu osvojiti ligu. Bilo bi to nevjerojatno postignuće, ali još ima puno vremena pred nama i Manchester City je sjajan tim. Vidjet ćemo.

Na kraju, imate li kakvu poruku za hrvatske fanove?

Samo da se jako veselim vidjeti vas! Hvala svima koji su kupili ulaznice za koncert i vidimo se uskoro.

VIDEO Glazbenik iznenadio priznanjem: 'Radim u fast foodu i perem podove kako bi mogao platiti režije'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije