Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.04.2019. u 11:43

Ovogodišnji Dan prodavaonice ploča 13. travnja obilježava se, naravno i u Hrvatskoj, pa će većina prodavaonica imati popratne programe i nuditi kupcima svjetska izdanja tiskana, kao i svake godine, posebno za ovu priliku. A ove godine riječ je o čak petstotinjak naslova koje je svjetska diskografija pripremila za Record Store Day, najveći izbor do sada.

Uvijek se osjećam malo bolje kad izađem iz prodavaonice ploča, rekao je gitarist Mike McCready, član grupe Pearl Jam koja je ove godine ambasador “Dana prodavaonice ploča” (Record Store Day), koji se održava 13. travnja.

Pa ako je to rekao McReady, mora biti neke istine u tome. Za razliku od uobičajenih ekoloških kuknjava da nas plastika truje i da nije razgradiva, Dan prodavaonice ploča vjerojatno je jedini zajednički nazivnik pod kojim će svi zainteresirani reći da obožavaju – plastiku.

Petstotinjak naslova

Jer, vinilne ploče središnja su fascinacija Dana prodavaonice ploča koji slavi upravo nezavisne, individualne, male trgovine pločama, za razliku od velikih prodajnih lanaca. Sjećate se filma “Hi-fi dućan snova” i romana “High Fidelity” Nicka Hornbyja po kojemu je snimljen? Upravo je to središte priče o prodavaonicama ploča i vinilima, čiji stalni porast prodaje, a rekordan iz 2018. godine, govori da se sve više publike vraća vinilima.

I to ne samo zato što je zvuk s vinila, čak i kad je podrijetlom digitalan što je s današnjim vinilima najčešće slučaj, ipak “bolji”, lakši za slušanje i manje industrijski uništen “formatiranjem”, kompresijom i digital clippingom te veće dinamike nego na CD-ima. Dakako, postoje i potpuni analogni transferi stare glazbe na nove vinile, primjerice, kod Chrisa Bellmana i Bernieja Grundmana koji su analogno masterirali vinilna reizdanja albuma Neila Younga ili poput dva stereo i mono box seta Beatlesa koji nisu samo zaradili Grammyje (mono box set) nego su se i prodali u golemim nakladama.

Zbog njih mnogi nisu uspijevali tiskati “svoje” vinile, jer su najbolje njemačke tvornice mjesecima tiskale samo albume Beatlesa. Postoji i domaći primjer; vinilni box set Bijelog dugmeta objavljen prije nekoliko godina masteriran je potpuno analogno s originalnih vrpci, u londonskim Abbey Road studijima, a posao je napravio Sean Magee, isti onaj koji je prije toga radio na slavnom mono box setu Beatlesa.

Stoga, ako kod kuće nemate sigurnu zalihu originalnih starih vinila, koji su dakako još uvijek najboljeg zvuka, tiskani (tada) sa svježih mastera i bez pretjeranih zvučnih intervencija, novi vinili mogli bi postati vaš osnovni izbor dobrog zvuka, sa solidnim gramofonom, dakako. Tim više što se mnoga izdanja koja se objavljuju za Dan prodavaonice ploča prije ni nisu pojavila na tržištu. Pribrojimo li tome i velike omotnice vinilnih ploča, koje su vratile dizajn tamo kamo i pripada, nakon što je gotovo nestao na CD-ima, cjelovit dojam susreta s glazbom na vinilima neusporedivo je bogatije, bolje i temeljitije iskustvo nego s nekakvim mp3 snimkama kompresiranog zvuka.

Ako niste znali, čak i iTunes svojim kupcima nudi maksimalnu rezoluciju od 320 kbps, što je debelo ispod CD kvalitete zvuka, a slično je i sa streaming servisima. Znam iz iskustva jer sam ih isprobao nekoliko, ali ako kod kuće usporedite kvalitetu zvuka sa streaminga s CD-om, a pogotovo s LP vinilnim pločama, bit će vam jasno o kakvoj je razlici u kvaliteti zvuka riječ. Velikoj.

I arhivski radovi

Ovogodišnji Dan prodavaonice ploča 13. travnja obilježava se, naravno i u Hrvatskoj, pa će većina prodavaonica imati popratne programe i nuditi kupcima svjetska izdanja tiskana, kao i svake godine, posebno za ovu priliku. A ove godine riječ je o čak petstotinjak naslova koje je svjetska diskografija pripremila za Record Store Day, najveći izbor do sada. U Velikoj Britaniji dogodit će se i najveći broj prodavaonica koje sudjeluju u akciji, njih 250, najveći do sada u povijesti britanskog Record Store Daya. Od reizdanja davnih naslova, do potpuno novih izdanja tiskanih posebno za ovu priliku, većina kupaca vinila imat će mogućnost pronaći nešto što ih zanima, u širokom žanrovskom rasponu i s dovoljno rariteta na popisu.

Čak i ako ne volite “normalne” albume, bit će tu dobra ponuda filmske i televizijske glazbe (Lost In Translation, Malcolm X, Twin Peaks, Bohemian Rhapsody, Breaking Bad, The Sopranos, Spider-Man te serija ploča s glazbom Sigur Rósa za plesne predstave), a među raritete svakako se može ubrojiti snimka intervjua sa Salvadorom Dalíjem u Veneciji iz 1961. godine.

Do sada neobjavljene singlove ili albume za ovaj Dan prodavaonice ploča pripremili su Flaming Lips, Jeff Tweedy, Steve Earle, John Hiatt, Minus 5, U2 i Weezer, dok se s reizdanjima starih snimaka pojavljuju David Bowie, Sigur Rós, Jack White, R.E.M. (s koncertnim albumom pod pseudonimom Bingo Hand Job), John Cage, Sun Ra, Fleetwood Mac i mnogi drugi. Među arhivskim radovima koji će se prvi put pojaviti na vinilima nalazi se glazba Boba Dylana, Princea, Pink Floyda, Grateful Deada, Elvisa Presleya, Eltona Johna, Billa Evansa, Johna Lennona, Roxy Musica, Jeffa Buckleya i drugih. Uglavnom, ima ih više nego dovoljno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije