Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebeka Ljiljak

Slikarica zaljubljena u glazbu svakim novim singlom progovara o važnim temama

Foto: Samir Cerić Kovačević
1/7
17.12.2022.
u 23:00

Rebeka Ljiljak u umjetničkim krugovima poznata je i kao vizualna umjetnica. Školovala se za slikarstvo, prvo u školi Primijenjenih umjetnosti i dizajna, a zatim i na Akademiji likovnih umjetnosti, koju je prekinula nakon što je shvatila da je slikarstvo pretiho za nju.

Glazbenica Rebeka Ljiljak svakim singlom pomiče granice, ruši stereotipe i progovara o temama o kojima se rijetko govori tko usudi govoriti, što je pokazala i novom pjesmom ''Polagano'' koju prati i odvažan spot. Rebeka pjesme piše sama, a inspiracija joj dolazi iz bivanja prostorom, svijesti i srca.

- Pjesma donosi perspektivu žene koja iza sebe ima dosta ljubavnog iskustva, slobodna je i neovisna, a kraj odnosa gleda iz pozicije moći te muči i sebe i onoga kojeg tjera od sebe, od kojeg odlazi. Želi kraj, ali želi ga proživjeti u svoj njegovoj punini, želi osvijestiti njegove ''darove''. Promiskuitet kao takav svojstven je muškarcima, ali ne i ženama. Ja mislim da to i nije baš fer pozicija u današnjem ''oslobođenom'' društvu - otkrila je mlada glazbenica koja je do proljeća ove godine bila članica benda Headoneast.

-Smatram važnim da pjesma nešto potakne u slušatelju. Mene osobno najviše dodirnu pjesme koje imaju neku dublju poruku pa tako i u svom stvaralaštvu odabirem upravo taj put i poruke. Volim proživjeti koncept koji stvaram, a upravo one teme koje svi zaobilaze najveći su mi izazov. Volim izlaziti iz zone komfora - objašnjava Ljiljak koja je u umjetničkim krugovima poznata i kao vizualna umjetnica. Školovala se za slikarstvo, prvo u školi Primijenjenih umjetnosti i dizajna, a zatim i na Akademiji likovnih umjetnosti, koju je prekinula nakon što je shvatila da je slikarstvo pretiho za nju.

Kako kaže, rođena je s ljubavlju prema glazbi, a prisjetila se i jednog posebnog poklona koji je dobila od tate.

- Rođena sam s ljubavlju prema glazbi, a neki poseban trenutak zaista je teško izdvojiti. Najranije sjećanje koje imam su ''tam tam'' bubnjevi koje sam dobila sa šest godina od tate, koji ih je donio iz Afrike. Roditelji su bili presretni kad sam počela nabijati po njima.

Najveća podrška su joj prijatelji i obitelj, a izuzetno je zahvalna publici koja je odlično reagirala na njezine dosadašnje singlove. Na pitanje je li se teško istaknuti na domaćoj estradi, spremno odgovara.

- Ja na estradu gledam kao na neku gustu homogenu masu i definitivno treba zadovoljiti određene kriterije, poznavati određene ljude da bi joj se pridružili. Pitanje je želite li to uopće? Ako da, nije to tako teško - samo prihvatite pravila igre i igrajte na sebi originalan način - iskrena je Rebeka.

Od glazbenih uzora izdvaja Darka Rundeka i Leonarda Cohena, a, kako kaže, privatno sluša sve.

- Ako me pjesma dotakne, dotakne me. Svakoj ću rado dati priliku, neovisno o žanru i predrasudama - zaključuje Rebeka koja uskoro planira objaviti i prvi album.

VIDEO Biste li ga prepoznali? U prvom Big Brotheru je osvojio milijun kuna, a danas vodi drukčiji život u inozemstvu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije